Lahtelainen Materflow Oy on monin­kertaistanut tuotantokykynsä vuoden 2019 aikana

Materflow Oy:n uudella teollisuustasoisella metallien 3D-tulostimella, SLM 280 HL:lla, on tarkoitus tähdätä teollisuuden haastavien metallikomponenttien suurempaan valmistusmäärään sekä tietysti suurempiin kappaleisiin.

Yhtiö ottaa syksyn 2019 aikana käyttöön uuden, suuren teollisuustasoisen metallien 3D-tulostimen. – Aiemmalla metallikoneella voitiin työstää valmistusajossa viisi kilogrammaa metallimateriaalia, kun uudessa koneessa voidaan käsitellä kerrallaan noin 150 kilogrammaa, kertoo Materflow Oy:n alkukesästä nimetty toimitusjohtaja Timo Peltonen.
Ainakin alkuvaiheessa koneeseen otetaan materiaaleiksi vaiheittain ruostumaton teräs, alumiini sekä työkaluteräs. Aiempi pieni kone jää valmistamaan pääasiassa kobolttikromisia hammasproteeseja. – Dentaalialan liiketoiminta on kasvanut niin voimakkaasti vuoden aikana, että jopa Suomen sisällä on nyt järkevää pitää yksi kone valmistamassa vain proteesien osia. Tämä pieni kone on siihen juuri sopiva laite, Peltonen täsmentää.

Teollisella 3D-tulostuksella huimat kasvunäkymät
Materflow Oy on aloittanut vuonna 2014 muoviosien 3D-tulostuksen teollisuuden alihankintayrityksenä ja laajentanut metallin tulostukseen vuonna 2018 liiketoimintakaupalla AM Finland Oy:stä. Tällä kaupalla hankittu kone on nyt siis käynyt pieneksi, ja lisää tuotantoa tarvitaan. Käytössä olleen muovitulostimen rinnalle yritys on jo aiemmin tänä vuonna hankkinut toisen suuren teollisuustasoisen muovitulostimen Virtain Muovityö Oy:ltä.
3D-tulostettujen metalliosien hyödyntäminen teollisuudessa on kasvamassa kovasti myös Suomessa, jossa ollaan kutenkin jäljessä muusta Länsi-Euroopasta tai Yhdysvalloista. – Monista muista maista poiketen, Suomesta ovat puuttuneet isot auto- tai lentokoneteollisuuden yritykset, joilla olisi tarpeeksi tarvetta ja varallisuutta kehittää 3D-tulostuksesta itselleen tuotannollisesti kannattava valmistustapa, muistuttaa Peltonen.
Sen lisäksi, että Materflow Oy hallitsee jatkossa teollisuuden metallikomponenttien suuret valmistusmäärät ja kappalekoot, yritys näkee kilpailuetunaan myös joustavuuden palvella pienempiä valmistuseriä kaipaavia yrityksiä ilman, että niiden on erikseen investoitava laitteisiin tai alan harvalukuisiin osaajiin. ●

INFO

Materflow Oy
Timo Peltonen
toimitusjohtaja
puh. 0400 918 722
www.materflow.com