Koneparkki – käytettyjen metallityöstö­koneiden kauppaa 40 vuoden kokemuksella

Käytettyjen metalli­työstö­koneiden kauppaan ilmestyi viime heinäkuussa kova tekijä, kun 40 vuoden kokemuksen alalta kerryttänyt Kari Pirttilä aloitti nimenomaan käytettyjen koneiden ostoon ja myyntiin erikoistuneen Koneparkki Oy:n.

Pirttilä aloitti uransa käytettyjen metallityöstökoneiden parissa jo vuonna 1983 Tampereen Konepalvelussa. Vuonna 1997 Pirttilän siirtyessä Machi­neryyn alkoi Machineryllä Pirttilän myötä myös käytettyjen koneiden bisnes. Muutosten tuulissa käytetyn koneen kauppa jäi pois Machineryn portfoliosta, ja Kari Pirttilä keskittyi lähinnä järeän kokoluokan metallityöstökoneiden myyntiin. Oman yrityksen perustamiseen on pitkän päivätyön Tampereen Konepalvelulla ja Machineryllä tehneellä Pirttilällä selkeä vastaus. – Käytetyn koneen kauppa kuuluu oleellisena osana tähän toimialaan. Olen myynyt vuosikymmenten saatossa paljon koneita sekä Suomeen että ulkomaille. Historiani ansiosta minulla onkin hyvät kanavat myydä koneita ja viedä niitä eteenpäin sisältäen koneiden purut sekä kuljetukset rahteina tai konteissa uusiin kohteisiin. Tämän kokemukseni ansiosta pystyn auttamaan suomalaisia konepajoja joko myymään omia vanhoja koneitaan tai etsimään juuri heidän tarpeisiinsa sopivia käytettyjä koneita. Jäätyäni pois Machineryn päivittäisestä toiminnasta haluan antaa oman panokseni tälle sektorille. Suomessa käytettyjen työstökoneiden markkinan arvo on muutama miljoonaa euroa, eli markkina on olemassa ja siinä on mahdollisuus toimia.

– Pystyn kertomaan asiakkaalle onko kone myytävissä ja mikä on sen hintataso. Kerron onko koneella markkina-arvoa ja annan suoran ostotarjouksen. Myytävän kohteen voin ostaa itse tai vaihtoehtoisesti se menee kumppaneille. Kone voi olla myytävänä joko asiakkaan tiloissa tai se voidaan varastoida jälleenmyytäväksi esimerkiksi Saksaan tai Espanjaan. Mutta tärkeää on tunnistaa koneen markkina-arvo ja mikä on sen hintataso maailmanmarkkinoilla. Toki käytettyjä koneita menee Suomeenkin kaupaksi, mutta myytävän kohteen hintataso saadaan oikeaksi vallitsevan globaalin hintatason mukaisesti, tietää Pirttilä.


Hallitut kulut ja vahva yhteistyöverkosto

Pirttilä painottaa Koneparkin toiminnassa vahvan yhteistyöverkoston merkitystä.
– Koneparkki toimii riippumattomana yrityksenä vahvassa yhteistyössä kaikkien koneliikkeiden kanssa sekä Suomessa että ulkomailla. Voimme toiminnallamme edesauttaa ja helpottaa loppuasiakasta uuden koneen ostossa, kun käytetty kone saadaan asiantuntevasti ja oikealla hinnalla eteenpäin. Ja me teemme prosessin asiakkaalle vaivattomaksi aina vanhan koneen purkamisesta rahtiin saakka. Koko prosessi toteutetaan hallituin kuluin kustannustehokkaasti Koneparkin alhaisen kulurakenteen ansiosta, kertoo Pirttilä.
– Niin ikään laaja ja asiansa osaava verkosto asennus- ja purkuliikkeisiin sekä kuljetusliikkeisiin on merkittävä palanen Koneparkin toiminnassa. Pitää ymmärtää ja hallita käytetyn koneen kaupan koko prosessi. Eli ammattitaitomme muodostuu koko ketjun saumattoman toiminnan hallinnasta, jatkaa Pirttilä.


Teknistä osaamista

– Luonnollisesti pitää myös tuntea koneet. Minulla on vuosikymmenten aikana kertynyt osaamisen erityisesti lastuavista koneista. Kuten uuden koneen ostossa, myös käytetyn koneen hankinnassa lähdetään liikkeelle asiakkaan kuvista ja tarpeista. Niiden pohjalta lähdetään kartoittamaan parasta vaihtoehtoa käytettyjen koneiden globaalista markkinasta. Koneparkki hoitaa myös tarvittaessa koneiden kuntotarkastukset esimerkiksi ulkomailta hankittavasta koneesta, jolloin asiakkaan ei tarvitse käyttää kallisarvoista aikaansa matkusteluun saaden keskittyä päivätyöhönsä, sanoo Pirttilä.
– Käytettyä konetta ostettaessa kannattaa olla tarkkana. Tärkeää on koneen taustojen ja kunnon selvittäminen. Kannattaa myös huomioida, että hankittavalle koneelle on edelleen tekninen tuki olemassa, opastaa Pirttilä.
– Jos tuotantoon kaivataan esimerkiksi CNC-sorvia, joka on silloin tällöin käytössä ja halutaan kuitenkin tehdä nämä työt oman katon alla, ei ole samantekevää sijoittaako uuteen koneeseen 150 000 vai hankkiiko 40 000 eurolla tähän toimeen sopivan käytetyn koneen. Siis jos olet myymässä tai hankkimassa käytettyä konetta tai tarvitset vaikka arvion investoinnin suunnittelua varten, niin ole minuun yhteydessä, päättää Pirttilä. 

Koneparkki Oy
Kari Pirttilä
toimitusjohtaja
puh. 0400 510 736
www.koneparkki.fi

– Koneparkki ostaa ja myy käytettyjä metallityöstökoneita. Tarjoamme asiakkaillemme täyden palvelun sisältäen koneen purun, siirron, nostot ja kuljetuksen. Tarvittaessa tar­joamme kumppaniemme kautta kaikki tarvittavat palvelut kuntokartoituksesta asennukseen ja koulutukseen, kiteyttää toimitusjohtaja Kari Pirttilä Koneparkin toiminnan.