Kyllä tekevä töitä löytää mutta mistä löytää tekevät?

Kolmekymmentä vuotta täysin eri alalla työskennelleenä aina välillä tuli ihmeteltyä keskustelua työvoiman löytämisen vaikeudesta sekä työperäisestä maahanmuutosta. Se oli selvää, että ICT-alalla oli huutava pula osaajista, mutta harvoin korviin kantautui tieto tuotantotyöntekijöiden löytämisen vaikeudesta – tai ainakaan sen todellista vaikeutta ei uskonut.

Nyt takana on ”mahtavat” kuusi kuukautta metalliteollisuudessa alihankintakonepajan ruorissa ja olen päässyt painiskelemaan valtaosin positiivisten asioiden parissa. Yhtenä tärkeimpinä näistä minulle on ollut uusien työpaikkojen luominen ja uusien työntekijöiden hakeminen, mutta missä tekijät?


Totuuksia työvoiman saannin helppoudesta

Heti alussa meille tarjoutui erinomainen mahdollisuus pistää sivutoimipiste erääseen Suomen johtavaan kasvukeskukseen. Paikka, koneet ja kohtuullisesti töitäkin oli tiedossa. Ei muuta kuin työpaikkailmoituksia tulille, tarjolla kahdelle yrittäjähenkiselle koneistajalle vakituinen työ. Työpaikkailmoitusten kanaviksi valitsimme kohdennetun ja ostetun some-markkinointikampanjan 50 km säteellä kasvukeskuksesta sekä yhden ilmoituksen johtavaan valtakunnalliseen työpaikkaoperaattoriin. Kolmen viikon aikana saimme 16 työpaikkahakemusta, näistä suoraan puolet ilmoitti hakevansa siksi kun on pakko hakea. Lopuista haastattelimme viisi ja yhden olisimme ottaneet heti töihin, mutta se ei valitettavasti riittänyt sivutoimipisteen avaamiseen.

Toinen konkreettinen tilanne: jälleen kerran meillä on vakituinen koneistajan työpaikka tarjolla Pirkanmaan laitamilla. Ei muuta kuin sanaa levittämään avoimesta työpaikasta ja keräämään hakemuksia. Tällä kertaa lisäsimme panoksia ja hakubudjettia, ostimme laajemman some-markkinointikampanjan 100 km säteellä kotipaikkakunnaltamme sekä valtakunnallisen työpaikkailmoituksen Suomen suurimmalta ja ehkä tunnetuimmalta työpaikkaoperaattorilta. Kädet ristiin ja mikä oli tulos! Sosiaalisen median kautta saimme yhden hakemuksen. Valtakunnallisen työpaikkaoperaattorin laajennetulla hakupaketilla sisältäen näkyvyyden, somen, nostot ym. kuuden viikon aikana työpaikkahakemustamme oli lukenut peräti 877 henkilöä, vain yksi oli klikannut työpaikkailmoitusta tar­kemmin.


Millä sitten olemme paikanneet huutavaa työvoimapulaamme?

Sanaa levittämällä puskaradion kautta saimme vinkin, että lähikunnassa eräs iso toimija on keventämässä toimintaansa ja siellä on isot irtisanomiset käynnissä. Ei muuta kuin vinkin perusteella yhteys erääseen irtisanottuun työntekijään – ja uskokaa tai älkää niin löysimme ahkeran, oppimishaluisen ja hienon työntekijän. Olen ylpeä voidessani kertoa, että löysimme joukkoomme ennakkoluulottoman ja pirteän 61-vuotiaan naiskoneistajan.

Epäonnistuneiden ja muutenkin aikaa vievien hakuprosessien takia olemme päätyneet ratkaisuun, että haemme osaavia työntekijöitä ulkomailta. Tänä keväänä odottelemme vielä riveihimme kahta ammattilaista Suomen rajojen ulkopuolelta.


Missä sitten on ongelma?

Miksei metalliteollisuus ole seksikäs toimiala? Millä sen kiinnostavuutta lisättäisiin? Tietävätkö nuoret millaista tämän päivän teollinen työ on?

Itsellänikin oli vielä muutama vuosi sitten mielikuva tunkkaisista, hämyisistä, kovaäänisistä ja raavaiden työmiesten työpaikasta. Mihin on unohtunut teknologinen kehitys metalliteollisuuden mielikuvissa? Taitaapa aika monet pajat olla nykyään ilmastoituja ja valoisia työpaikkoja, joissa työntekijät kuuntelevat äänikirjoja tai podcasteja, samalla kun antavat huipputeknologiaa sisällään pitävät koneet tuottaa haluttuja kappaleita tai työsuorituksia. Lienee huomattavasti haasteellisempaa ohjata/ohjelmoida nykyaikaista konepajakonetta, kuin voittaa kaveri jossain räiskintäpelissä.

Millä saisimme kiinnostavuuden ja mielikuvat 2020-luvun tasolle sekä metalliteollisuudesta nuoria kiinnostavan toimialan? Tämän eteen on tehtävä valtavasti töitä ja siihen tarvitaan meitä kaikkia: yrittäjiä, työntekijöiden ammattiylpeyttä, oppilaitoksia, kauppakamareita, yrittäjäjärjestöjä, toimialajärjestöjä jne. Pystymmekö yhdessä lisäämään kiinnostusta teollista työtä kohtaan? Tämä työ on kuitenkin aloitettava heti, sillä tie on pitkä.

Mika Nieminen
Toimitusjohtaja
Refimex Machinery Oy