Laajennus kasvua varmistamaan ITA Nordic investoi tulevaisuuteen

Kaakkoissuomalainen korkean teknologian toimija ITA Nordic satsaa hyvin alkaneen kasvun säilymiseen uusilla investoinneilla. Koneisiin investoidaan niin korvaavina, kuin kapasiteettia laajentavina hankintoina. Olemassa olevaa FMS-järjestelmää laajennetaan ja se alkaa palvella myös uusia tiloja 1.000 m2 laajennuksen valmistuessa vuoden 2018 keväällä.

-Asiakaskuntamme käyttämät tuotteet ovat vaativissa olosuhteissa toimivia korkean teknologian tuotteita. Toimintamme kulmakivinä ovat tinkimätön laatu, ammattitaito ja toimitusvarmuus. Nämä tekijät ovat pitäneet meidän aallonharjalla tuloksellisesti tärkeiden, maailman laajuisesti toimivien asiakkaidemme toimittajalistalla, kertoo ITA Nordic:in toimitusjohtaja Tommi Matikainen.

Laajennustyöt käynnistyneet

Yrityksen kasvu on ollut tasaista vuosien ajan. Kysyntä on ollut mukavassa kasvussa ja viimeisin tilikausi päättyi 15 % edellistä vuotta parempiin lukemiin ollen nyt 6,4 M€. Ensi vuoden aikana toteutetaan koneistamon laajennus, joka tuo lisää lämmintä tilaa noin 1.000 m2, ulkoalueita laajennetaan reippaasti ja noin 700 m2 kylmä varastotila nousee pihalle. Uuden lämpimän hallin tiloista löytyy myös 200 m2 vakiolämpö- ja puhdastila, missä saadaan laadukkaasti tehtyä vaativat osakokoonpanot.
– Tänä ja ensi vuonna kokonaisinvestointi infraan ja koneisiin on noin 3 M€. Olemme loppusuoralla neuvottelujen kanssa lähiaikojen konetilausten suhteen. Keväällä tilattiin kaksi konetta, jotka sijoittuvat vanhan hallin tiloihin. Tilatut koneet ovat Okuman sorveja, joista LB4000 on 2 000 mm kärkivälillä oleva akselisorvi ja LT-2000 tarjoaa lisäkapasiteettia sorvaukseen. Jälkimmäisen koneen yhteyteen asennetaan myös Fanucin robotti. Uuteen hallinosaan siirtyy vanhalta puolelta kokoonpano, lopputarkastus ja lähettämö.

Kysyntä nousukiidossa

– Tarkoituksemme on olla Suomen pisimmälle automatisoitu tämän alan yritys, joka tarjoaa laadukasta työtä monelle ihmiselle sekä alan parasta palvelua asiakkailleen. Markkinat ovat heränneet lupaavasti ja meillä on ollut kiireisin kevät ja kesä pitkiin aikoihin. Tämä on johtunut siitä, että olemme saaneet viimeisten parin vuoden aikana muutaman uuden isomman asiakkaan, jotka ovat lupaavasti kasvaneet ja vanhatkin asiakkaat ovat pitäneet tasaisen tahdin tilauksissa.
– Mielenkiintoisinta on se, että tiettyjen alojen kausivaihtelu ei ole tänä vuonna vähentänyt tilauksia, vaan nekin ovat kotiutuneet, summaa ITA Nordic:in myyntipäällikkö Juha Lummaa positiivisesti alkanutta vuotta.

Kasvu tavoitteena

Vaikka monella konepajalla on ollut hiljaiseloa viimeiset vuodet, niin ITA Nordic on koko ajan katsonut muutaman vuoden päähän eteenpäin ja tehnyt töitä kasvun eteen hartiavoimin.
– Ilman kokenutta ja ammattitaitoista henkilöstöä, jolta löytyy joustokykyä ja halua oppia uutta, ei kasvu ole mahdollista. Meillä on ollut ehkä vähän tuuriakin tässä asiassa. Kohdalle on osunut muutamia erinomaisia alanvaihtajia, joista meille on vuosien varrella kasvanut erinomaisia tekijöitä. Henkilöstö on kasvanut viimeisen vuoden aikana viidellä työntekijällä ja seuraavan vuoden aikana tarkoituksena on löytää viisi CNC-koneistajaa meille töihin.
– Töiden osalta tilanne on ollut kasvusuhdanteinen jo pitkään ja kevään aikana olemme robottien lisäksi ottaneet miehitetyn kolmivuoron käyttöön muutamalla työstökoneella. Kesälomien ajan tehdään taas kahdessa vuorossa, mutta syksyllä palataan kolmeen vuoroon, toimitusjohtaja Matikainen iloitsee. Suunnitelmissa on kasvaminen myös yritysostojen kautta.
– Olemme valmiita investoimaan kasvuun yritysostojen kautta, kun sopivia ehdokkaita löytyy. Yrityksen pitää olla elinkelpoinen ja mahdollisimman paljon automatisoitu, Matikainen summaa yrityksen ajatuksia tulevaisuudelle.

Uusia koneita myös robotin kera

ITA Nordicin käyttämän 100 tonnin kierteenvalssauskoneen kaveriksi tulee robotisoitu 80 tonnin kone ensi vuoden aikana.
– Tällekin osa-alueelle on selkeä kapasiteetin nosto aiheellinen ja päätimme hankkia hieman nykyistä pienemmän koneen, koska se palvelee parhaiten tuotantoa, Matikainen pohtii.
ITA Nordic uusii ja robotisoi myös sahauskalustoa, jonka osalta myös päätöksenteko on loppusuoralla ja periaatteessa ti-lausta vaille valmis.

Hyviä tekijöitä aina tarvitaan

– Jos olet CNC-koneistuksen ammattilainen tai halukas kehittymään sellaiseksi ja mietit mitä tehdä eläkkeeseen saakka, niin voin lämpimästi suositella tulemista tänne kauniiseen ja rauhalliseen ympäristöön tekemään töitä vakavaraisessa yrityksessä. Meillä ei tarvitse olla huolissaan työpaikastaan, jos vain tekemisen haluja löytyy. Tässä Imatran seudulla on hyvä asua, koska esimerkiksi vapaa-ajalla harrastamiseen löytyy todella mahtavat puitteet ja asuminenkin kaikkineen on kohtuuhintaista.

Lisätiedot

ITA Nordic Oy, Juha Lummaa, myyntipäällikkö
puh. 041 500 3556, juha.lummaa@itanordic.fi, www.itanordic.fi