Maailman myydyin Cam-ohjelmisto

Mastercam-ohjelmisto täyttää tänä vuonna 40 vuotta! Vuonna 1983 kaksi veljestä, Mark ja Jack Summers keksivät uuden konseptin CNC-työstökoneiden ohjelmointiin. Kolmas veli, Brian Summers liittyi pian veljiensä seuraan ja he kehittivät yhdessä tietokonepohjaisen CAD/CAM-ohjelmiston, joka loi perustan maailman myydyimmälle CAD/CAM-ohjelmistolle Master­camille.


40 vuoden aikana Mastercam on kehittänyt kymmeniä uusia teknologioita työstökoneille, kuten hybridityöstö, sorvausjyrsintä, moniakselikoneistus ja patentoidut dynaamisia liikkeitä hyödyntävät työstöradat sekä perus ohjelmistopaketit jyrsintään, sorvaukseen ja lankasahoille.


Ohjelmiston nimi oli aluksi ”Meghan”, Mark Summersin vanhimman tyttären mukaan. Myöhemmin se muutettiin ”Mastercamiksi”, jotta se kuvaisi selkeämmin ohjelmiston ensisijaista toimintaa. Tällä hetkellä Meghan on yrityksen toimitusjohtaja ja Mastercam on tätä nykyään maailman laajimmin käytetty CAD/CAM-ohjelmisto.


Käyttäjien antama panos auttaa kehittämään innovaatioita Mastercamiin. Laajan yhteistyöverkostonsa avulla Mastercam on jatkuvasti yhteydessä asiakkaisiinsa, työstökoneiden valmistajiin kuten, DMG Mori, Mazak, Makino, Okuma, Haas, Doosan, Tsugami jne. sekä työkaluvalmistajiin kuten Sandvik Coromant, Walter Tools, Seco Tools, Iscar, Kennametal, Emuge jne., joiden avulla Mastercamistä kehitetään kilpailukykyisin CAM-ohjelmisto juuri siihen, mitä konepajat tarvitsevat eniten nyt ja tulevaisuudessa.


Mastercamin uusi versio Mastercam 2024 pitää sisällään lukuisia parannuksia käyttöliittymään, 2D- ja 3D-työstöratoihin, moniakselikoneistukseen, sorvaukseen ja monitoimisorvien ohjelmointiin suunniteltuun Mill-Turn-ympäristöön. Uuden version suomenkielinen versio julkaistaan kesän aikana ja se toimitetaan asiakkaille oman jälleenmyyjän kautta. Seuraavana esitellään osa lukuisista uusista ominaisuuksista.


Uuden version isoin päällepäin näkyvä uudistus on kuvaruutualueen vasemmasta alakulmasta löytyvä kuvantokuutio, jonka avulla kuvaruudun hallinta käy entistäkin helpommin ja suoraviivaisemmin myös ilman ulkoa muistettavia pikanäppäinyhdistelmiä. Käyttöliittymää on myös parannettu ns. ”pika-zoomaus”-toiminnolla, jonka avulla kuvaruudun zoomaus tapahtuu seitsemänkertaisella nopeudella, joka helpottaa kuvaruudun käsittelyä varsinkin suurilla työkappaleilla.


Uusi reikien käsittely -ominaisuus nopeuttaa reikäpiirteiden koneistusta merkittävästi tilanteissa, joissa samaan reikään tehdään useita operaatioita kuten keskiöporaus, poraus, upotus, viisteitys ja kierteitys. Reikien käsittely mahdollistaa kaikki edellä mainitut operaatiot yhdellä toiminnolla, jonka ansiosta erilaiset reikäoperaatiot ovat nyt nopeammin ohjelmoitavissa kuin koskaan aiemmin. Reikäoperaatioissa on myös täysin uudet siirtymisparametrit, joiden siirtymien näyttöasetuksien avulla eri siirtymistasot nähdään kuvaruudulla jo operaation luonnin yhteydessä. Siirtymistasoja voidaan myös hallita suoraan kuvaruudulle klikkaamalla.


Uuden Mastercam 2024 version dynaaminen jyrsintä saa uuden valinnan, jonka avulla maksimoidaan työkalun kosketus materiaaliin aiempia versioita nopeammin. ”Maksimoi kosketus” -valinnan avulla työkalu saavuttaa määritellyn sivusiirron nopeammin, jolloin tasauksissa, ohuissa seinämissä sekä monimutkaisissa muodoissa ei työstörataan tule ylimääräistä liikettä. Tämän ominaisuuden ansiosta voidaan saavuttaa merkittävää koneajan säästöä aiempien versioiden dynaamiseen jyrsintään verrattuna.


Mastercam Mill-Turn mahdollistaa nyt myös aseteltavien kulmapäiden tuonnin konesimulointiympäristöön. Aseteltavan kulmapään tuonti Mastercamiin mahdollistaa helpon ohjelmoinnin kulmassa oleville pyöriville työkaluille sekä luotettavan törmäystarkastelun konesimuloinnin avulla.

Mastercam 2024 mahdollistaa kehittyneiden työstöratojen käytön nyt entistäkin nopeammin tallennettavien oletusparametrien avulla. Uudessa versiossa voit tallentaa ja nimetä useita erilaisia operaatiokohtaisia oletusparametrejä, jotka lataamalla sinun ei tarvitse valita mitään muuta kuin työstettävä geometria ja operaatiossa käytettävä työkalu. Eikö kuulostakin nopealta ja helpolta? Sitä se totisesti onkin – uusi Mastercam 2024 on nopea ja tehokas tapa ohjelmoida erilaisia työstökoneita nykyaikaisilla menetelmillä.

Camcut Oy kouluttaa Mastercam-ohjelmistoa aktiivisesti ympäri Suomea. ”Lyhyelläkin koulutuksella saavuttaa merkittäviä säästöjä, kun ohjelmistosta saadaan kaikki ominaisuudet tehokkaaseen käyttöön. Uusien ominaisuuksien ansiosta ohjelmointiaika lyhenee sekä työstöaika ja työkalukustannukset laskevat”, toteaa Camcut Oy:n kouluttaja Mikko Vepsäläinen. ”Yleensä uusia ominaisuuksia ei osata ottaa käyttöön, vaikka käytössä olisikin ohjelmiston uusin versio, vaan käyttäjät ovat yleensä tottuneet käyttämään tietyntyyppisiä työstöratoja”, Mikko kertoo. Camcut tarjoaa CAM-myynti-, koulutus- ja tukipalveluiden lisäksi myös CAM-ohjelmointipalvelua, jossa yhdistyvät vuosikymmenien koneistuskokemus ja Mastercam-ohjelmiston tehokkaat työstöradat sekä tieto viimeisimpien työkalu-uutuuksien tuomista hyödyistä. 

Camcut Oy
puh. 045 187 2211
mikko.vepsalainen@camcut.fi
www.camcut.fi