Makino a61nx TeknoComp Oy:n uusin tulokas

Moninaisten vaiheiden jälkeen TeknoComp Oy:ksi vuonna 2012 muotoutunut yritys toimii pikkuisessa Ruukin kunnassa Siikajoen rannalla sijaitsevassa yrityskylässä. Nuorekas 29 hengen yritys on keskittynyt tuottamaan laadukkaita ja vaikeasti valmistettavia lopputuotteita erittäin haastavista materiaaleista. Osaaminen piensarjojen tekemisessä on kehittynyt erittäin korkealle tasolle.

-Meillä on pitkiä asiakassuhteita ja tämä kertoo onnistumisestamme tällä todella vaativalla sektorilla, johon olemme tuotantoamme suunnanneet. Suurimmat asiakkuutemme löytyvät medical-puolen toimijoista, joka asettaa aina niin materiaaleille kuin laadulle ihan omat tasot. Meiltä löytyy siis osaamista erittäin haastaviinkin protovalmistuksen toiveisiin, summaa TeknoComp Oy:n pääomistaja ja toimitusjohtaja Hannu Voltti yrityksen toimintaa.

Hienomekaanista työstöä
Pääasialliset lopputuotteet, joita yrityksessä tänä päivänä valmistetaan ovat edelleen pääosin samankaltaisia, kuin yrityksen alkulähteillä vuonna 1994 tehdyt tuotteet. Erittäin pitkälle vietyjä hienomekaanisia tuotteita, kuten protovalmistusta ja nollasarjoja, sekä loppuasiakkaalle meneviä kokoonpantuja tuotteita yrityksessä alusta alkaen valmistetuista komponenteista.

Uusi Makino tositoimissa
– Lähtökohta uuden vaakakaraisen työstökoneen hankintaan oli saada tuotantoon pikaisesti uusi nopeampi ja tarkempi kone tekemään piensarjatuotantoa. Valintakriteereissä tärkeitä kohtia olivat juuri nopeus ja tarkkuus, mutta yhtä lailla tärkeä oli myös koneen monipuolisuus. Työstettäviä materiaaleja on aina teollisista muoveista erikoisseosmetalleihin, joiden kaikkien työstö vaatii koneelta kuin koneelta suurta joustokykyä. Meillä pitkä sarja tarkoittaa korkeintaan parin sadan tuotteen koneistusta kerralla, Hannu Voltti jatkaa.
– Saimme koneen tuotantoon joulukuussa 2018 ja se on toiminut pääosin erittäin hienosti. Muutamia asioita ollaan jälkimarkkinoinnin kanssa käsitelty, mutta tuo puoli on Crontekilla myös erittäin hyvin hoidossa.

Koneen valinta
– Loppusuoralla valintaa tehdessä voi sanoa olleen useita koneita monelta päämerkiltä, mutta valinta oli lopulta varsin helppo, koska Crontekilta saimme tämän uuden Makinon varsin nopealla toimitusajalla. Koneesta löytyy sopivasti monipuolisuutta, sekä oikeanlainen ohjaus. Fanuc-pohjalle toteutettu käyttöliittymä on erittäin käyttäjäystävällinen sekä jo entuudestaan tuttu koneistajalle. Lisäksi ominaisuudet tarkkuuden, nopeuden ja monipuolisuuden osalta sopivat meille erinomaisesti. Vaakakarainen Makinomme on varustettu kahdella paletilla, joista toinen on vaihtoasemassa asetuksen tekemistä varten käytettävissä, kun toista työstetään. Tämä antaa huomattavan edun etenkin hieman kiireempien projektien tekemisen kanssa, muistelee Voltti hankintaprojektin tulemaa.
– Erityisen vahvuuden tuotannossa voisin mainita olevan alumiinisten komponenttien piensarjavalmistuksessa, sekä kovempien metallien työstössä.

Crontek hyvä toimittaja
TeknoComp Oy on aiemminkin hankkinut koneita Crontekilta ja tällä kertaa valinta osui Kari Kosken tarjoamaan koneeseen.
– Olemme vuosien ajan tehneet yhteistyötä monenkin valmistajan ja konemyyjän kanssa. Kosken Karin tarjoama tuote oli tällä kertaa meille sopivin kokonaisuudeltaan. Olemme erittäin tyytyväisiä Crontekin toimintaan, pääasiassa siksi, että Kari tuntee meidän palvelukonseptimme erittäin hyvin ja saamme aina suoraan meille sopivaa ammattitaitoista palvelua. Myös jälkimarkkinointitoimien osalta ei ole kuin positiivista sanottavaa, vaikka täällä melko syrjässä olemmekin.

Kattava konekanta
TeknoComp Oy:n noin 2 000 m2 tuotantotiloista löytyy runsaasti kalustoa. Isoimmista mainittakoon 14 pysty- ja 6 vaakakaraista työstökeskusta sekä neljä pitkäsorvausautomaattia. Jo toimituksen alla on uusi sorvauskeskus, jonka odotetaan olevan tuotantokäytössä kesän aikana.

Vakaa taloudellinen tilanne ja ajatuksia jatkosta
– Yrityksemme on pärjännyt jatkuvien kilpailukykyä parantavien investointien siivittämänä hyvin. Tulevalle tilikaudelle odotamme jälleen noin 10 % kasvua. Viiden vuoden suunnitelmissa on kasvaa tasaisesti lähelle 6 Me liikevaihtoa. Jatkossakin on tarkoitus pysytellä pienehkönä omistajavetoisena yrityksenä. Liikeideamme on toimia erittäin haastavien kappaleiden työstäjänä ja lähitulevaisuudessa hankintalistalla on 5-akselikoneita, joilla tehdään edelleen joko yksittäisiä tai erittäin pieniä, mutta haastavia sarjoja.
– Olemme tietenkin ennen kaikkea loppuasiakasta kuunteleva ja joustava yritys ja siksi pidämme mahdollisena isojenkin koneinvestointien tekemisen, jos asiakkaan kanssa tehtävä yhteistyö sitä vaatii. Meillä on jatkossakin käytössä laaja yhteistyöverkosto, jonka avulla voimme kappaletuotannon lisäksi tarjota erittäin pitkälle vietyjä lopputuotteita aina erilaisia pintakäsittelyitä myöten, Hannu Voltti päättää positiivisella energialla.

INFO

TeknoComp Oy
Hannu Voltti, toimitusjohtaja, puh. 0400 928 605
www.teknocomp.fi
Makinosta lisätietoja antaa:
Cron-tek Oy, Kari Koski, puh. 0400 794 349
www.crontek.fi