Makrum Enston vahvana partnerina teknologiakehityksessä

Yli 60-vuotisen historian omaava perheyritys Ensto Oy kehittyy määrätietoisin askelin kehittäen toimintaansa aktiivisesti. Isossa kuvassa tämän luotettavia sähköistysratkaisuja sähkönjakeluun tarjoavan yrityksen kehittämisohjelmaa on tuotannon automatisointi, jossa Enston kumppaneina ovat suomalaiset toimijat. Työstökone­investoinneissa Enston yksi merkittävistä partnereista on jo kymmenisen vuotta ollut Makrum Oy. Tämän yhteistyön hedelmänä Ensto on tilannut Makrumilta jo yli 10 konetta, josta yhdeksän Tornoksen Swiss Type -tyyppistä CNC-sorvia. Vuoden alusta Makrum toimitti Enston automaatioastetta nostamaan 18 palettisen ­Matsuura MAM 72-70 -koneistuskeskuksen.

Menetelmäinsinööri Jukka Jalo on ollut kehittämässä tulevaisuuden tuotantoa yhdessä kehityspäällikön Tapani Ahosen kanssa vuodesta 2015 lähtien Enston Porvoon metallikomponenttien valmistukseen erikoistuneessa tuotantoyksikössä. Yksikkö työllistää noin 90 ihmistä. Jalolla on selkeä visio kehityssuunnasta. – Automaation kehittäminen yhdessä suomalaisten toimijoiden kanssa, jonka myötä siirrymme enemmän prosessiajatteluun – mitä kokonaisprosessi vaatii. Valmistamme täällä Porvoossa vuositasolla 120–150 miljoonaa komponenttia. Tämä määrä on tarkoitus tulevaisuudessa kaksinkertaistaa, jonka myötä tämänhetkinen 176 miljoonan euron liikevaihtomme myös kasvaa samassa suhteessa.

ENSTO panostaa vahvasti automaatioon. Kuvassa kolme 2-komponenttimuovikonetta varustettuna automaatiosolulla.


Uusia osaajia alalle Saksan mallin mukaisesti

Jalon mainitsema valtava kappalemäärä koneistetaan Porvoon yksikössä vakuuttavalla, noin 70 lastuavan koneen arsenaalilla, joka muodostuu sorveista, koneistuskeskuksista ja erikoiskoneista. Sen lisäksi on käytössä noin 20 erilaista prosessi- ja automaatiosolua. Koneistetut osat pintakäsitellään ja kokoonpannaan vahvasti automatisoiduissa prosesseissa. – Osaavien ammattilaisten löytäminen on tunnetusti haasteellista. Sitä se on myös meille. Koulutuspolitiikalle pitäisi tehdä perinpohjainen uudistaminen, koska oppilaitokset eivät pysty houkuttelemaan tarpeeksi osaajia. Pitäisi ottaa käyttöön Saksan mallin mukainen kisällityyppinen malli, jossa yrityksissä valtion tukemina koulutettaisiin uusia osaajia metallialalle. Kaikki ”aihiot” eivät kuitenkaan jää alalle, joten pelkästään yritysten hartioille ei voi oppisopimuskustannusta kaataa. Automaatioasteen nosto on yksi vastaus vallitsevaan osaajapulaan, mutta uusia osaajia kaivataan näistä toimista huolimatta kipeästi lisää metallialalle. Saksassa hyvin toimiva koulutusmalli pitäisi ehdottomasti ottaa myös meillä käyttöön, heristää Jalo sormea valtiovallan päättäjien suuntaan.
– Ammattioppilaitoksiin tarvittaisiin myös nykyaikaisempia koneita opetuskoneiksi, jatkaa Jalo.

Oma laboratorio on kasvanut tärkeäksi voimavaraksi Enston strategiassa.


Tornoksilla puolitettu käyräohjattujen koneiden jaksoajat

Ensto-Makrum yhteistyö lähti liikkeelle Tornoksen Swiss Type -tyyppisellä koneella, joka sittemmin on kasvanut seitsemän Tornoksen arsenaaliksi, ja kaksi konetta lisää on jo myös tilauksessa. Komea Tornos-rivistö koostuu neljästä eri mallista: DT13, CT20, GT26 ja GT32. – Olen kuullut usean toteavan, että käyräohjattujen koneiden tehokkuudelle eivät uudet koneet pärjää. Teemme sarjoja parista tuhannesta ylöspäin ja vuositasolla voidaan puhua satojen tuhansien sarjoista. Meillä on Tornoksilla käyräohjattujen koneiden jaksoajat puolittuneet. Tämä on saavutettu hyvin pitkälti Tornoksen ohjelmien hyvien ominaisuuksien ansiosta. Toinen Tornoksien iso etu käyräohjattuihin verrattuna on vaivaton tuotteiden vaihto ja myös uusien tuotteiden tuonti tuotantoon Tornoksille on helppoa, avaa Jalo Tornoksien Enston tuotantoon tuomia hyötyjä, ja jatkaa: – Tornoksemme ovat standardikoneita, mutta yhdessä Makrumin ja Tornoksen kanssa käydään ohjelmointeja aktiivisesti läpi kehittääksemme koneistajiemme osaamista. Niin ikään jatkumona tehdään Tornoksen kanssa huoltokoulutusta. Ennakoivan huollon merkitys on meille yksi painotuksemme kohteista, jotta pystymme välttämään ennakoimattomat tuotantokatkokset. Pyrimme myös huoltamaan koneet mahdollisimman kattavasti itse. Tämän vuoksi Makrumilta ja Tornokselta saamamme tuki huollollemme on tärkeää.

Uusimmassa Enston Tornoksessa on KNOLL Lubicool M leikkuuöljyn yksiköt korkeapainepumpuiksi ja suodatukseen. – Tästä iso kiitos Makrumin Hyttisen Ismolle, joka mahdollisti järkevähintaisen ja kompaktin KNOLL:in asentamisen Tornoksen toimesta tehtaalla valmiiksi, jolloin meidän ei tarvinnut huolehtia tai testata kokonaisuuden toimimista itse.
– Toki kartoitamme Tornoksen lisäksi muitakin high tech -merkkejä maailmalta, mutta valintamme on osunut tähän asti Tornokseen, jolla voidaan ajaa tarkasti huippunopeuksilla. Myös Tornoksen ohjelmiston kehitys on viety korkealle tasolle ja niiden luotettavuus on erinomainen. Kun myös maahantuoja Makrumilta huolto toimii hyvin, valintamme on ollut myös koneistajille mieleinen Tornos. Nostaisin esiin myös Tornoksen omat tankomakasiinit, jotka ovat osoittautuneet muita merkkejä paremmaksi ja kaiken kaikkiaan toimivaksi paketiksi, kiteyttää Jalo.


XYZ-erikoiskone työkaluvalmistukseen

Makrumin tuotevalikoimista Enston haaviin on tarttunut myös XYZ.

– Hyödynnämme XYZ:n ominaisuuksia esimerkiksi leukojen valmistukseen. Tämä on erinomainen kone tekniikkatiimimme tarkoituksiin, arvioi Jalo.

Keväällä tuotantoon saatu Matsuura MAM72-70V oli vielä kuvanottohetkellä asennuksessa. Koneessa on kolmessa kerroksessa yhteensä 18 palettia. Uutta koneistuskeskusta tullaan hyödyntämään mm. maakaapelituotteiden valmistuksessa.


Matsuura täysautomaattiseen ajoon

Tänä vuonna Ensto teki merkittävän investoinnin automaatiotasonsa nostamiseen hankkimalla Makrumilta Matsuura MAM72-70V -koneistuskeskuksen, jossa on peräti 18 palettia kolmessa kerroksessa. Koneen yhteydessä tilattiin mm. Haimerin esiasetuslaite ja käytön tehokkuus varmistetaan Master­cam:lla. – Tämän hankinnan yhteydessä puntaroitiin useaa eri merkkiä. Ar­vioidemme mukaan Matsuura tarjosi tarpeisiimme parhaan kokonaisuuden. Matsuuran rakenne, palettiratkaisu itsessään, automaatiot ja teknologinen arvo seisoivat valinnassa suurimpina tekijöinä. Myös maahantuoja Makrumin ja heidän osaajansa Ismo Hyttisen asiantuntijuus painoivat paljon vaakakupissa; tämän tasoista osaamista ei moni muu myyjä pysty tarjoamaan, kertoo Jalo.

– Matsuura tukee suurempihalkaisijaisten tuotteiden valmistusta, joissa sorvit eivät ole niin kilpailukykyisiä. Erityisesti maakaapelituotteiden valmistuksessa Matsuura tulee toimimaan tehokkaampana koneena vanhempien koneidemme korvaajana. Matsuuralla valmistamme tuotteita prosessityyppisesti: eri paleteissa eri tuotteita. Tämä vaatii uudenlaista ajattelutapaa – uusia haasteita myös ERP-puolelle.
– Matsuuran laatu ja tarkkuus mahdollistaa nopeuksien nostamista. Osia, joita teimme aiemmin perinteisin menetelmin, pystytään nyt tekemään Matsuuralla paljon nopeammin ja myös laatusaanto on parempi. Ja kun pystymme kotiuttamaan Matsuuralla töitä Kiinasta tänne Suomeen tehtäväksi, myös korjaavat toimenpiteet ovat no­peampia, vakuuttaa Jalo.
– Matsuura on taas yksi askel automaatioasteemme nostoon. Suomessa pitää ottaa muutenkin lusikka käteen tällä saralla ja saada enemmän esimerkiksi yhteistyörobotteja käyttöön keventämään työntekijöiden kuormitusta, päättää pitkän kokemuksen ja laaja-alaisen osaamisen alalta omaava Jalo.

Ensto Oy
Jukka Jalo, menetelmäinsinööri
puh. 050 380 4524 • www.ensto.fi

Matsuura-, Tornos- ja XYZ-koneista:
Makrum Oy

puh. 010 239 3388 • www.makrum.fi

Enston Tornos-arsenaali on jo seitsemän koneen laajuinen ja määrä kasvaa edelleen kahden jo tilauksessa olevan koneen myötä.