Matic-Sorvaus laajensi palveluvalikoimaansa Hyundai WIA CNC-sorvilla

Jo vuodesta 1984 automaatti­sorvauspalveluja tuottanut Matic-Sorvaus Oy on laajentanut palvelukonseptiaan halkaisijaluokkaan 300 mm saakka elokuussa tuotantoon hankitun, tankomakasiinilla varustetun Hyundai WIA HD2600M CNC-sorvin myötä.


Matic-Sorvaus Oy:n omistajuus siirtyi perustajansa Mauri Mattilan eläköidyttyä vuonna 2018 uudelle omistajalle Vesa Saarelle (ins.), joka osti Matic-Sorvauksen koko osakekannan. Omistajanvaihdos toi uutta puhtia yrityksen etenemään: vuoden 2018 liikevaihto 800 000 euroa on kasvanut lukemiin 1,3 miljoonaa euroa. Isoja muutoksia on tehty mm. konekannan suhteen, sillä 17 käyräohjatun koneen arsenaali on kutistunut kahteen.
– Tuotantomme on muuttunut oleellisesti. Käyräohjatut koneet ovat vaihtuneet uusinta CNC-teknologiaa omaaviin sorveihin. Koneiden myötä myös CNC-käyttäjiä on tullut lisää ja tänä päivänä työllistämme kuusi ihmistä. Uusia osaajia ei ole helppo löytää, mutta olemme onnistuneet tässä haasteellisessa tehtävässä varsin hyvin. Yksi ehdottomista vahvuuksistamme onkin ammattitaitoinen henkilökuntamme, jonka myötä meillä on tarjota kaltaisellemme pienelle sopimusvalmistajalle varsin kunnioitettava lähes 40-vuotinen kokemus asiakkaiden käyttöön, kertoo toimitusjohtaja Vesa Saari.

– Moni vannoo edelleen käyräohjattujen koneiden nimiin, mutta CNC-teknologiaan siirtyminen on tuonut tekemiseemme joustavuutta ja huikeaa kehitystä asetusaikoihin. Sarjakoot ovat ylipäätään pienentyneet, mutta edelleen valmistamme tuotteita kymmenistä aina kymmenien tuhansien eräkokoon saakka kaikille materiaaleille, muun muassa musta, HST, RST, alumiini ja nuorrutusteräkset, jonka osuus on ollut lähiaikoina kasvussa, valaisee Saari.

– Uudessa koneessamme on muun muassa pyörivät työkalut ja ohjelmoitava pinoli, mikä mahdollistaa pidemmät sorvaukset ja pidempien ulkokierteiden valmistuksen, sanoo Saari.


Hyundai WIA:lla isompaan kokoluokkaan

Matic-Sorvauksen sorvauspalveluiden halkaisija-alue on ollut 1–60 mm.
– Hyundai WIA CNC-sorvihankinnan myötä pystymme tarjoamaan sorvausta aina halkaisijaluokkaan 300 mm saakka. Tankomakasiini vahvistaa koneen tehokkuutta halkaisijaan 80 mm asti.

– Pohdimme konevalintaa tämän investoinnin kohdalla kahden merkin välillä. Sopivalla hinnalla oli toki merkitystä, mutta lopullisesti vaakakuppi kallistui Hyundai WIA:n myyjän aktiivisuuden ansiosta. Valintaamme olemme olleet tyytyväisiä, ja koneen asennus ja käyttöönottokin sujuivat erittäin hyvin. Jo seuraavana päivänä koneen saapumisesta pääsimme irrottamaan sillä lastua. Toki valintakriteereissä painoi myös Machineryn uskottavat jälkimarkkinointipalvelut, joilla on iso merkitys. Huoltoa, varaosia ja apuja täytyy saada, kun tarpeita ilmaantuu, sanoo Saari.
Ensimmäisen kerran Saari tutustui Hyundai WIA:an Saksassa Hyundain Teknologia Centerissä Machineryn vieraana jo ennen koronaa.
– Hyundai on Suomessa paljon käytetty merkki ja koneella on paljon tyytyväisiä käyttäjiä maassamme. Teimme referenssikäynnin yhden Hyundai WIA käyttäjän luona ennen konekauppoja ja sieltäkin saadut palautteet olivat positiivisia. Luottavaisin mielin Hyundai WIA:n valitsimme ja valinta on osoittautunut hyväksi, arvioi Saari.

– Meillä on vajaa sadan asiakkaan rekisteri. Haluamme edelleen laajentaa asiakaskuntaamme ja nyt meillä on Hyundai WIA:n myötä mahdollisuuksia tarjota nykyiselle ja uudelle asiakaskunnalle uudentyyppisiä töitä. Uudessa koneessa on muun muassa pyörivät työkalut ja ohjelmoitava pinoli, mikä mahdollistaa pidemmät sorvaukset ja pidempien ulkokierteiden valmistamisen, kertoo Saari.

Saaren mukaan tankomakasiinilla varustettu Hyundai WIA HD2600M CNC-sorvi on täsmäase erityisesti pienille sarjoille ja laajentaa palvelutarjontaa isoimmille halkaisijoille. – Hyundai WIA vapauttaa myös muita, isoimpiin sarjoihin sopivampia koneitamme näihin tehtäviin.


Hyvä tilanne

– Siirtymällä kahteen vuoroon saimme hienojen koneidemme käyttöasteita nostettua. Koronan jälkeen tapahtuneeseen kasvavaan kysyntään emme olisi ilman näitä toimia pystyneet vastaamaan. Tilanne on jatkunut edelleen hyvänä ja näkymät tulevaankin vaikuttavat varsin mukavilta. Näistä asioista on hyvä jutella lisää vaikka Alihankinta-messuilla, mistä meidät tavoittaa osastolla D342. Kannattaa tulla myös jutulle, mikäli et vielä olisi meidän asiakkaamme. Voidaan yhdessä tuumin pohtia, miten meidän tehokas ja joustava tapamme toimia voisi palvella teidän tarpeitanne, rohkaisee Saari.


– Tämä tankomakasiinilla varustettu Hyundai WIA HD2600M CNC-sorvi on täsmäase erityisesti pienille sarjoille ja laajentaa palvelutarjontaamme isommille halkaisijoille, kertoo toimitusjohtaja Vesa Saari (vas.). Koneen käyttäjänä toimii kuvassa Vesan kanssa poseeraava Eero Luukkonen, joka on Matic-Sorvauksen tuoreimpia vahvistuksia.

Matic-Sorvaus Oy
Vesa Saari
toimitusjohtaja
puh. 050 574 9348
www.matic-sorvaus.fi

Lisätietoa Hyundai WIA -koneista:
Machinery Oy, myynti lastuavat koneet:
Jukka Ilonen, puh. 044 764 0304, jukka.ilonen@machinery.fi,
Juha Parri, puh. 040 181 7295, juha.parri@machinery.fi,
www.machinery.fi