Kern Micro HD säästää jopa 30 prosenttia CNC-työstöajasta

Saksalainen menestyksekäs korkeatasoisten tarkkuutta vaativien muottien valmistaja Vema luottaa Kern Micro HD:hen, joka on varustettu MHT Medium -karalla.

Vielä vuonna 2021 vaadittiin useita työvaiheita ja pinnankiillotus tehtiin manuaalisesti, mutta nykyisin kaikki nuo ovat mahdollista tehdä yhdellä kertaa Kern Micro HD -koneistuskeskuksella ja näin säästää merkittävästi työstöaikaa. Useat autovalmistajat käyttävät Veman valmistamia korkeatasoisia linssejä.
Autoteollisuuden lisäksi mm. saniteetti- ja lääketieteellinen ala ovat myös merkittäviä asiakaskuntia.

Vema on toimittajana täyden palvelun yritys, joka 40 vuoden jälkeen noudattaa edelleen nykyisinkin samoja toimintaperiaatteita kuin aloittaessaan toiminnan. Työkalujen valmistaja Werner Veser, toimitusjohtaja ja yksi perustajista kertoo: ” Yrityksen perustajakumppanini Josef Macho ja minä päätimme alusta alkaen, että ensinnäkin tarjoamme asiantuntemustamme ja muotit yhdestä paikasta ja toiseksi tarkkuutemme tulee olla huippuluokkaa. Se osoittautui silloin oikeaksi toimintatavaksi ja se takaa yrityksemme menestyksen myös nykyisin.”

”Aloitimme toiminnan autotallissa vuonna 1982 kahden miehen yrityksenä työllistämme. Nykyisin työllistämme 75 henkilöä ja toimimme moderneissa nykyaikaisissa tiloissa, joissa mm. ympäristöasioihin on kiinnitetty huomiota. Käytämme esimerkiksi aurinkoenergiaa kaikissa tuotantohalleissamme, ja koneiden tuottama hukkalämpö käytetään veden lämmitykseen. Hyödynnämme uutta tekniikkaa muuallakin, kuten pidämme 600 muottia tuotantokuntoisina ultraäänipuhdistustekniikan avulla.”


Kern Micro HD täytti pitkään toivotut ominaisuudet

Vuoden 2022 investoinneista Werner Veser toteaa tyytyväisenä: ”Olen tutustunut Kern-koneisiin eri messuilla 20 vuoden ajan ja pidin niitä hintavina. Olemme tehneet poikani kanssa laskelmat uusiksi ja olemme varmoja, että investointi huipputarkkaan 5-akseliseen Kern Micro HD -koneeseen on järkevä investointi, joka maksaa itsensä takaisin. Tärkeää tässä on Kernin erittäin korkealaatuinen ja tarkka lopputulos.” Vema valmistaa johtaville ajoneuvojen valmistajille muovisia linssejä ajovaloihin ja muihin ajoneuvojen valaisimiin.

Veman linssien pinnantasaisuus on erityisen tärkeä.


Erittäin kiiltävä pinta suoraan Kern CNC -koneella

Veman vanhempi johtaja ei koskaan ollut tyytyväinen aikaisempaan valmistusprosessiin:
”En tunne ketään, joka haluaisi kiillottaa muottejamme käsin, koska esimerkiksi joihinkin muottiemme pintoihin on vaikeaa päästä käsiksi. Pintaa kiillotettaessa on tärkeää saada selvät terävät reunat linssien väliin, jotta niiden läpäisemä valo on mahdollisimman terävä ja oikein kohdistettu. Toisinaan manuaalinen työ joudutaan tekemään toistamiseen. Kun siirryimme käyttämään Kern Micro HD -konetta edellä mainitut ongelmat poistuivat. Nyt saamme huippu pinnanlaatua suoraan koneesta eikä erillistä pinnan kiillotusta manuaalisesti tarvitse enää tehdä. Työaikaa säästyy 30 %.”

Ennen Kern-koneen hankintaa Werner Veser ja hänen kollegansa Luca Bornhost vertasivat useita laitetoimittajia ja tulivat siihen lopputulokseen, että vain Kern pystyy toteuttamaan heidän asettamansa pinnan laatuvaatimukset.
”Aluksi joissakin ruiskuvalukoneiden testiajoissa jotkin muovikappaleet olivat yhden tai kahden sadasosamillimetriä liian ohuita tai liian paksuja, joten läpäistäksemme monimutkaiset testit valolaboratoriossa jyrsimme muotteja uudestaan Kernin koneella ja saimme muotit haluttuun tarkkuuteen”, toteaa työn esimies Luca Bornhorst tyytyväisenä.
Werner Veser lisää: ”Kaikissa koneissa on Heidenheinin ohjaus, joka on tuttu kaikille käyttäjille ja se tekee suunnittelusta helpompaa ja turvallisempaa.”

Jyrsintä, viimeistely ja kiillotus voidaan Kern Micro HD -koneella tehdä samalla kertaa peräkkäin yhdellä työstettävän kappaleen kiinnityksellä.


Kern Micro HD ja MHT Mediumin kara toimivat hyvin yhdessä

Useiden testien ja vertailujen jälkeen Vema päätyi konehankinnassa Kerniin, mutta halusivat koneeseen MHT Mediumin karan, jota ei ollut aikaisemmin käytetty Kernin koneissa. Vemalla oli hyviä kokemuksia MHT Mediumin karojen vähän jäähdytysnesteitä tarvitsevasta voitelujärjestelmästä ja se halusi hyödyntää sitä myös jatkossa. Myös työstetyn kappaleen pinnanlaatu oli erinomainen.
Vema piti myös ”vihreää jalanjälkeä” tärkeänä hankintakriteerinä, koska MHT Mediumin karat eivät käytä emulsionesteitä tai öljyä jäähdytyksessä.

Ratkaisu, jolla päästiin perinteistä jäähdytysratkaisua vähemmän jäähdytysnesteitä kuluttavaan menetelmään, perustuu tarkasti suunnattuihin suuttimiin, joilla jokainen kara on varustettu. Karassa olevat 16 pientä ilmasuutinta eivät pyöri jyrsintäprosessin aikana. Siten varmistetaan, että vähän aerosolia sisältävä jäähdytysilma puhalletaan jatkuvasti 6 barin paineella terän kaikkiin leikkaaviin kohtiin koko niiden pituudelta. Samalla syntyneet lastut poistuvat.
Veman johtaja Werner Veser on edelleen vaikuttunut Kernin ja MHT:n välillä alkaneesta sujuvasta ja innovatiivisesta yhteistyöstä. Huolimatta alussa esiintyneistä joistakin teknisistä haasteista, kuten automaattisesta työnkalun vaihdosta, molempien yritysten teknikot ratkaisivat asian erinomaisesti.

Kern Micro HD -koneessa on muistikapasiteetti 96 työkalulle ja 30 työstettävälle kappaleelle. Automatisoituna voidaan koneistaa 24/7 yhtämittaisesti.


Kolme työvuoroa ilman henkilökuntaa

Werner Veser toteaa, että silloin kun CNC-koneiden tarkkuudet ja toistotarkkuudet eivät olleet nykyisellä tasolla, operaattorit koittivat manuaalisesti päästä oikeisiin mittoihin, mikä johti usein kappaleen hylkyyn. Nykyisin automaation myötä on toisin.

Sisäiset työkalujen ja työkappaleiden vaihtajat, 90 työkalua ja 30 työkappaletta, eivät ainoastaan mahdollista monimutkaisten kappaleiden valmistamista vaan toisinaan myös 60 tunnin yhtämittaisen työstön yötä päivää. Micro HD tuottaa myös useita pieniä kappaleita 24/7 ajoajalla. Jos 30 työkappaleen valmius ei ole riittävä tulevaisuudessa, niin Kern on jo suunnitellut siihen ratkaisun. Työstökeskukseen on helposti liitettävissä myös ulkoinen työkalunvaihtaja.


CNC-operaattori Luca Bornhorst ja Kern Micro HD ovat merkittävät tekijät Veman työkalujen ja muottien valmistuksessa.

Vema Group valmistaa työkaluja ja ruiskuvalutuotteita ja siihen kuuluu kaksi yritystä: ­Vema Werkzeug- ja Formenbau GmbH sekä Vema technical plastic parts GmbH. Yhdessä ne työllistävät 75 henkeä ja niiden liikevaihto on n, 10 M€. Autoteollisuuden lisäksi merkittäviä asiakaskuntia ovat myös saniteetti ja terveydenhuollon yritykset.

Kern Microtechnik GmbH on saksalainen erittäin toistotarkkojen CNC-koneiden valmista, joka toiminta-ajatus perustuu kahteen asiaan: kehittää huipputarkkoja CNC-koneita ja tarjota myös alihankintapalveluna tarkkuutta vaativien kappaleiden CNC-työstöjä.