Mectalent vapautti koneistuskapasiteettia Markforged Mark Two 3D-komposiittitulostimella

Suunnittelun, vaativan laitevalmistuksen ja tarkkuus­mekaniikan huippuasiantuntija Mectalent vahvistaa omaa kyvykkyyttään ja palvelu­valikoimaansa Vossin toimittamalla Markforged Mark Two 3D-komposiittitulostimella. Mectalent hyödyntää Markforgedia muun muassa tuotannon apuvälineiden valmistamiseen vapauttaen työstö­koneiden kapasiteettia tuotantotöihin.


Oulussa toimiva Mectalent valjastaa laaja-alaisen osaamisensa kumppaneidensa kilpailueduksi suunnittelemalla ja valmistamalla heille räätälöityjä ja laadukkaita ratkaisuja yksittäisistä osista pitkälle kehitettyihin laitekokonaisuuksiin. Mectalent auttaa asiantuntemuksellaan partnereitaan kehittämään ja toteuttamaan innovaatioita mm. uusien teknologioiden, turvallisuuden ja lääketieteen aloilla. Mectalentin työn painopisteitä ovat laitevalmistuksen lisäksi tarkkuus-, turvallisuus- ja valvontamekaniikka sekä kirurgiset laitteet ja implantit. Puhtaustasoltaan vaativimpia tuotteita varten Mectalentin käytössä on ISO 8 -puhtausluokiteltu tila, joka noudattaa GMP-säädöksen puhtausluokkaa D. Lisäksi on valmius muuttaa puhdastila vaativampaan ISO 6 -luokkaan.


Yli kolmen vuosikymmenen kokemus

Mectalentin asiantuntemus ja kokemus ovat karttuneet jo yli kolmen vuosikymmenen ajalta. Yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1982, jolloin perustettiin Oulun Hienomekaniikka Oy. Teollisuuden ja turvallisuusmekaniikan alalla toiminut Oulun Hienomekaniikka on tullut maailmanlaajuisesti tunnetuksi komponenttien, moduulien ja kokonaisten tuoteperheiden koneistuksen toimittajana.

Uuden sysäyksen yhtiön tarinaan toi vuosi 1996, jolloin perustettiin kirurgisia instrumentteja ja implantteja eri puolille maailmaa valmistanut Coronaria Instruments Oy. Mectalent puolestaan syntyi syksyllä 2008, kun Oulun Hienomekaniikka ja Coronaria Instruments yhdistyivät.


Laatu on yhteinen asia

Mectalentissa työskentelee noin 100 huippuammattilaista, joiden käytössä on monipuolinen ja nykyaikainen konekanta. Henkilökuntaan kuuluu insinöörejä, menetelmäsuunnittelijoita, operaattoreita, tuotetarkastajia, sähköasentajia, kokoonpanijoita ja monia muita oman alansa asiantuntijoita.
– Meitä kaikkia yhdistää halu tehdä työmme mahdollisimman laadukkaasti, kertoo tuotantopäällikkö Tuomas Kemppainen.

Laatu onkin Mectalentilla koko henkilökunnan yhteinen asia ja tärkeä menestystekijä. Korkean laadun avulla varmistetaan ­asiakkaiden tyytyväisyys niin tarjottuihin palveluihin, valmistettuihin tuotteisiin kuin yrityksen toiminnan tehokkuuteenkin. Työn raamina toimivat sertifioidut laatujärjestelmät ISO 9001 ja ISO 13485. Turvallisuus- ja ilmailuteollisuuden aloilla huomioidaan AQAP 2110 ja EN 9100 -standardien vaatimuksia. Toiminnan laatua arvioidaan säännöllisesti sisäisin ja ulkoisin auditoinnein.

Mectalentin Markforged Mark Two 3D-komposiittitulostimella valmistetaan esimerkiksi cobeteille erilaisia apuvälineitä ja tarttujia.


Markforged 3D-komposiittitulostin pitkään harkittu investointi

Yhdysvaltalainen Markforged valmistaa korkeatasoisia pöytämallisia 3D-metalli- ja komposiittitulostimia. Markforgedin erittäin laadukkaalla 3D-komposiittitulostimella tulostaa edullisesti ja nopeasti todella mittatarkat, lujat sekä kestävät osat vahvistettuna pitkällä hiili- tai lasikuidulla tai kevlarilla. Yleisimmät konepajojen sovelluskohteet ovat robottitarttujienkynnet, pehmeät leuat ja kiinnittimet koneistukseen sekä hitsaus- ja mittausjigit.

Osana suomalaista COR Group -kasvukonsernia toimiva Mectalent on hyödyntänyt Markforged Mark Two 3D-komposiittitulostinta omassa tuotannossaan viime syksystä lähtien. – Olimme jo pitkään harkinneet 3D-komposiittitulostimen hankintaa, laskimme olisiko siitä meille hyötyä. Vossin maahantuoma Markforged Mark Two 3D-komposiittitulostin täytti ainoana markkinoilla olevana laitteena kriteerimme pitkän hiilikuidun tulostuslaitteena. Toimitus laitteelle tapahtui viime syksynä ja se sujuikin Vossin toimesta ihan mainiosti. Markforged on vastannut täysin ennakko-odotuksiamme ja se on tuonut paljon lisäarvoa tekemiseemme. Markforged on herättänyt myös paljon mielenkiintoa asiakaskunnassamme, vaikka emme ole sitä vielä varsinaisesti ulospäin markkinoineetkaan. Voimme hyödyntää sitä jatkossa lisäksi esimerkiksi tuotekehitysprojekteissa protovalmistuksessa, kertoo tuotantopäällikkö Tuomas Kemppainen.


Apuvälineet kehittyvään cobottituotantoon

Mectalent hyödyntää 3D-komposiittitulostusta erityisesti tuotannon apuvälineiden valmistuksessa. – Valmistimme aiemmin apuvälineet, kuten mittaus- ja kokoonpanojigit ja pehmeät leuat työstökoneille, lastuvan työstön koneillamme. Näiden valmistamiseen käytetty koneistusaika oli luonnollisesti pois asiakkaille tehtävistä tuotantotöistä. Etenkin nyt, kun hankimme cobotteja tuotantoon, Markforgedia hyödynnetään aktiivisesti päivittäin. Cobotteja varten tulostamme sillä erilaisia apuvälineitä ja tarttujia.


Hiilikuitu tuo tarvittavaa lujuutta

Mectalentilla oli aiemmin käytössään 3D-muovitulostimia. – Muovi ei ole riittävän luja materiaali käyttötarkoituksiimme, niillä tulostettujen kappaleiden jäykkyys ei riitä. Markforged toi meille mahdollisuuden hyödyntää pitkää hiilikuitumateriaalia tulostettaessa, mikä tuo tarvittavaa jäykkyyttä kappaleisiin. Tulostettaessa muovi perusaineena yhdistettynä pitkään hiilikuituun saavutetaan lujuusarvoltaan toivottu lopputulos, valaisee Kemppainen.


Helppokäyttöinen Markforged

– Aiemmin käytössämme 3D-muovitulostimet koimme hieman hankalakäyttöisiksi. Markforged on helppo omaksua ja käyttää. Muun muassa koneistajat pystyvät illalla laittamaan ennen töistä lähtöä Markforgedin tulostamaan apuvälinettä, jolloin se odottaa aamulla valmiina tulosteena uuden työvuoron alettua.
– Markforgedin tulostusnopeus on meidän tarpeisiimme riittävä, puhutaan joistakin tunneista kappaleista riippuen. Työläiden, monimutkaisten ja haastavia muotoja sisältävien kappaleiden kohdalla 3D-tulostamalla kappale on nopeampi valmistaa kuin koneistamalla valmistettuna, koska niissä ohjelmointeineen ja asetuksineen kuluu paljon aikaa, sanoo Kemppainen.

Mectalent Oy
Tuomas Kemppainen
tuotantopäällikkö
puh. 040 845 2800
www.mectalent.com

Markforged 3D-tulostimista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/markforged

Mectalent hyödyntää Markforged Mark Two 3D-komposiittitulostinta aktiivisesti päivittäin vapauttaen koneistuskapasiteettia asiakkaille tehtäviin tuotantotöihin.