Talkkarihommia

Päättyneen tilikauden tarkastelun soisi mieluusti olevan enemmän tulevaisuuteen suuntaavaa, kuin viime vuoden jo tapahtuneen toteamista. ”Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu”, lausahti ministeri Tölli aikoinaan ja tässä kohtaa siinä on ripaus viisautta.


Tilinpäätökset ovat valmistuneet tai valmistumassa näinä aikoina. Nyt on hyvä tilaisuus katsella päättynyttä tilikautta vähän niin kuin talonmiehen silmin. Talkkarithan tyypillisesti kaikessa rauhassa kiertelevät tiluksiansa ja tekevät huomioita niin kokonaisuudesta, kuin tarkkasilmäisesti myös huomaavat pieniä asioita, jotka kaipaavat vasaraa ja nauloja. Talkkari rekisteröi isoja ja pieniä asioita sillä silmällä, että mitkä asiat ovat ojennuksessa ja mitä pitää laittaa heti kuntoon ja mitä sitten pidemmällä aikavälillä lähdetään remonteeraamaan. Näin mielestäni pitäisi päättyneen tilikauden tekemisiäkin arvioida – ne ovat lähtökohta tulevaisuuden suunnitelmille ja toteutuksille. No kuinkas tämä sitten liittyy tilinpäätöksiin?

Sallittakoon tähän kohtaan hiukan historiaa. Vuonna 1801 ranskalais-amerikkalainen kemisti ja teollisuusmies Éleuthère Irénée du Pont de Nemours perusti monille tutun DuPont-nimisen kemian alan yrityksen. Yhtiön talousjohtajaksi palkattiin sata vuotta myöhemmin F. Donaldson ­Brown, joka ensi töikseen koitti saada jotain tolkkua monialaisen suuryrityksen kokonaisuuden ja eri osien kannattavuudesta ja tehokkuudesta. Vuonna 1914 hän esitteli laatimansa kaavion, jolla hän kuvansi ja analysoi yrityksen toimintaa ja taloutta. Kolme kirjainta ROI eli sijoitetun pääoman tuotto on DuPont-kaavion lopputulema. ROI lasketaan yksinkertaisimmillaan kaavalla Tulos/Tase x 100 eli lopputulemana on tuotto-prosentti. Se siis yhdistää yrityksen tuloksentekokyvyn eli tuloslaskelman sekä pääomien määrän eli taseen.

Josko katsottaisiin tällä kertaa tilinpäätöksiämme Talkkarin silmin ROI-lähtöisesti ja tulevaisuusorientoituneesti. Otettaisiin lähtökohdaksi ROI eli katsottaisiin DuPontin kaaviota lopusta alkuun päin. Ensimmäiseksi otettaisiin tarkasteluun sijoitetun pääoman tuotto ja arvioitaisiin, onko se hyvä vaiko tyydyttävä noin niin kuin omasta mielestä sekä toisaalta suhteessa kilpailijoihin. Jos tuottoon ei olla tyytyväisiä, otettaisiin tarkasteluun tase ja erityisesti mietintään toimenpiteet, joilla saataisiin tarvittavien pääomien määrää pienemmäksi sekä nopeutettua pääomien kiertonopeutta. Erityisesti varaston, saamisten ja ostovelkojen kiertonopeuksiin kannattaa kiinnittää huomiota.

Seuraavaksi siirryttäisiin arvioimaan tuloslaskelmaa – sitäkin alhaalta ylöspäin. Kulukuuri liiketoiminnan muissa kuluissa tekee aina hyvää, kuten myös samoin ostojen tehokkuuden terästäminen. Kun sitten vielä tsekataan tuoterepertuaarin tuote-/asiakaskohtainen kannattavuus, hinnoittelu ja lopulta myynnin tehostaminen, päästään jo melkoisen hyvään lopputulemaan.

Tase sekä Tuloslaskelma on nyt ”siivottu” ja toimenpiteet niiden kohentamiseksi on listattu. Näistä Talkkarin huomioista syntyy hyvää aineistoa ja tavoitteita loppukesän strategiaprosessille. Hallitukselle voisi kesäloman ajaksi antaakin tehtäväksi miettiä, millaisilla fiksuilla valinnoilla päästään parhaiten hyödyntämään nyt tehokkaaksi trimmattua konetta.

Yllä kuvattu lähestymisentapa on hyvin yleinen erityisesti tilanteissa, joissa yhtiötä halutaan valmistella tulevina vuosina tapahtuvaa myyntiä varten. Samoin näihin asioihin kiinnitetään huomiota, kun arvioidaan potentiaalista ostettavaa yritystä, sen tuottokykyä ja kehittämispotentiaalia. Confidentum Oy:n ValueUp-palvelu perustuu juurikin sekä talouden että toiminnan tehostamiseen. Kannattavuuden, pääomien käytön tehokkuuden, kiertonopeuksien sekä vakavaraisuuden tunnusluvut ja mittarit antavat hyvän lähtökohdan myös tulevaisuuden suunnittelulle.

Sanokaapas tilitoimistollenne ja/tai tilintarkastajallenne, että ”Katotaanpa tilinpäätös kuule dupontilla tällä kertaa”, tai tehkää tarkastelu itse, se ei kovin monimutkaista lopulta ole. Pyytäkää ammattilaista näyttämään se ensimmäistä kertaa, jos katsotte tarpeelliseksi, mutta suositan, että jatkossa hyödynnätte vanhaa selkeää mallia johtamisen välineenä.

Seuraavassa kesäkuun Eurometalli-lehdessä kirjoittelen teemalla Fiksut Valinnat, koska kesän jälkeen alkaa useimmilla yrityksillä ja hallituksilla strategian tarkastelut ja laatimiset.

Vieraskynä:
Kirjoittaja on pk-yritysten sukupolvenvaihdoksiin ja omistusjärjestelyihin erikoistunut kokenut asiantuntija.

Confidentum Oy
Sakari Oikarinen
puh. +358 46 921 6060
sakari@confidentum.fi
www.confidentum.fi