Metallisorvaamo Pitkänen Oy:n uusin hankinta on Nakamura-Tome

Vuodesta 1974 samalla tontilla toiminut, nyt kolmannen sukupolven vetämä Metallisorvaamo Pitkänen Oy on koko historiansa ajan kehittänyt toimintojaan ja toimitilojaan kysynnän kasvun mukaan. Kasvua on tehty tilojen ja koneiden muodossa monessa vaiheessa ja toistaiseksi vauhti on riittänyt. Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n toimittama uusi monitoimisorvi tuo kaivattua tehoa monipuoliseen pitkien sarjojen koneistukseen.

-Pappani, Veikko Pitkänen aloitti vuonna 1974 uutena hankkimallaan venäläisellä kärkisorvilla tekemään alihankintakoneistuksia pienissä tiloissa, periaatteessa autotallissa. Siitä olemme kasvaneet vaiheittain tällä hetkellä 14 alan ammattilaista työllistäväksi, lattiapinta-alaltaan 1.500 m2 yritykseksi, kertoo toimitusjohtaja Pauli Pitkänen.

Uusi tuttavuus työstökonemerkkinä
– Meillä on koneistamon lattialla reilut kymmenen työstökonetta. Nyt tuli kuitenkin eteen merkin vaihto, koska aiempi konetoimittaja vaihtoi yrityskauppojen seurauksena käytettävää ohjausta ja se avasi meille mahdollisuuden katsoa konetarjontaa ihan uusin silmin.
– Olemme saaneet ensikosketuksen Nakamuraan jo vuosia sitten, mutta vasta nyt tutustuimme siihen perinpohjaisesti. Moni asia puolsi tämän merkin valintaa, vaikka kilpailevalta merkiltä olikin kaksi eri mallia mukana vielä viime metreillä, kun hankintaa olimme tekemässä, Pitkänen jatkaa.

Vakuuttava kokonaisuus
Uusi Nakamura-Tome on kaksikarainen, varustettu kahdella revolverilla joissa molemmissa pyörivät työkalut ja Y-akseli. Koneen syöttölaitteena toimii Top Automazioni X-Files -tankomakasiini. Kyseisen tankomakasiinivalmistajan kapasiteetit ovat 42 mm, 51 mm ja 65 mm. Pitkäsen konetta syöttää mallisarjan suurin laite.
– Lopullisesti vakuutuimme valinnasta, kun totesimme, että Nakamuran Fanuc-ohjaus on samantyylinen, kuin meillä jo käytössä olevilla koneilla, maahantuoja sijaitsee suhteellisen lähellä ja jälkimarkkinointitoimet vaikuttivat meille sopivilta. Lisäksi meidän tarpeisiimme sopiva kone oli saatavissa varsin nopealla aikataululla.

Suoraan töihin
Koneen toimitus ja asennus, sekä käyttöönotto sujuivat juuri lupausten mukaisesti.
– Olemme erittäin tyytyväisiä tähän mennessä saamaamme palveluun ja siihen, että kone on toiminut moitteetta heti alusta alkaen, eikä mitään vikoja ole ollut. Pian on edessä ensimmäinen huolto, jonka jälkeen otamme huollot omiin käsiimme, kuten olemme tottuneet muidenkin koneiden kanssa toimimaan, toimitusjohtaja Pitkänen toteaa.
– Meillä on ammattitaitoinen henkilökunta ja heidän monipuolisuutensa mahdollistaa myös huoltojen tekemisen. Vaikka saimme koneen maahantuojalta, Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:ltä varsin hyvän tarjouksen huoltosopimuksesta, niin silti teemme asiat itse, koska se on meille tuttua.

Mittaukset uudelle tasolle
Metallisorvaamo Pitkänen Oy:n käytössä oleva mittalaitteisto vaatii päivittämistä ja siksi he ovat tilanneet uuden koordinaattimittakoneen, Mitutoyo Crysta Apex S574. Laitteen toimitusajankohta on maaliskuussa 2018.
– Tämän uuden mittalaitteen avulla pääsemme mittatarkkuuksissa ja raportoinneissa ihan uudelle tasolle. Suunnittelun alla olevat standardit ovat myös mahdollisia tavoittaa, kun todentaminen menee reilusti riittävän korkealle tasolle. Suunnitelmissa on myös tarjota alihankintana mittauspalveluita niitä tarvitseville yrityksille.

Hyvät asiakkaat kasvun takana
– Suurin asiakkaamme on aina ollut Valtran traktoritehdas. Aikoinaan jopa 90 % liikevaihdosta tuli heiltä. Nykyään asiakaspohja on laajempi, mutta edelleen noin puolet tulee Valtralta. Toimitusvarmuutemme ja laatumme ovat vakuuttaneet asiakkaamme ja siksi meillä on erittäin pitkiä asiakassuhteita. Liikevaihtomme on kasvanut tasaisesti jo useamman vuoden, mutta silti vuosi 2017 alkoi näyttää todellisia kasvun elkeitä ja antaa entisestään luottoa tulevaisuuteen, sekä uutta pontta tekemiselle.
– Olemme toteuttaneet paljon uudistuksia ja uusia hyviä asiakkuuksia on tullut tasaisesti. Laitekannan päivittäminen on ollut meille ehdoton valtti menestyksen tiellä ja nyt olemme avanneet uuden oven tämän tuoreen Nakamura-Tomen ansiosta, Pitkänen päättää.

INFO
Metallisorvaamo Pitkänen Oy
Pauli Pitkänen
toimitusjohtaja
puh. 040 351 4260
www.sorvaamopitkanen.fi
Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy
puh. 014 443 2100
www.metallintyostokoneet.fi