Metlabin palveluntuottokyky tehostuu edelleen YCM-koneistuskeskuksella

Yksi materiaalitestauksen ja tutkimuksen edelläkävijöistä Metlab Oy tehostaa operatiivista toimintaansa ja laaduntuottokykyään koesauvojen valmistuksessa YCM-koneistus­keskuksen avulla.


Metlab Oy on materiaalitestauksen ja tutkimuksen pioneereja Suomessa. Metlab Oy on kotimainen sekä Suomessa että kansainvälisesti palveleva akkreditoitu (FINAS T027, SFS-EN ISO/IEC 17025) testaus- ja tutkimuslaboratorio.


Neljä pääkategoriaa

Metlabin erittäin laaja palvelukonsepti muodostuu neljästä pääkategoriasta: perusaineiden- ja hitsauskokeiden testaus sekä materiaali- ja vauriotutkimus. Näiden alla on useita eri palvelusektoreita kuten rikkovaa testausta, alkuaineanalyysejä, metallurgisia tutkimuksia sekä kovuus- ja korroosiokokeita.


Toimitusaika ja joustavuus ”ykkösjuttu”

– Toimintaperiaatteenamme on joustava ja asiakaslähtöinen palvelu – toimitusaika ja joustavuus on ykkösjuttu, eli nopea reagointi asiakkaan tarpeisiin. Autamme asiakkaitamme menestymään osallistumalla tuotekehitykseen ja varmistamalla, että heidän tuotteensa täyttävät viimeisimmät standardit ja vaatimukset. Vuonna 2019 valmistuneet uudet toimitilamme, osaava henkilökuntamme sekä kattava laitekantamme mahdollistavat laadukkaan toimintamme pitkälle eteenpäin. Olemme laadukas ja luotettava kumppani, vakuuttaa toimitusjohtaja Jouni Ahlstedt, ja jatkaa: – Meillä on erittäin laaja asiakaskunta. Vuositasolla aktiivisia asiakkaita on useita satoja , pienistä yrityksistä suuriin konserneihin. Myös asiakassuhteet ovat todella pitkiä, osa asiakkaista on ollut mukana jo ensimmäisestä toimintapäivästämme lähtien.

Metlab lähti liikkeelle parin miehen voimin, mutta tällä hetkellä metlabilaisia on jo noin 30. – Enää emme ole pelkästään metallilaboratorio, mistä nimi Metlab on peräisin, vaan olemme laaja-alaisesti toimiva ja palveleva materiaalien testaus- ja tutkimuslaboratorio. Iskulauseemme ”Enemmän materiaaleista” kertoo tuottamiemme testausten ja tutkimusten avulla tehtävien johtopäätösten vaikutuksesta materiaalien pidempään käyttöikään ja parempiin käyttöominaisuuksiin. Tärkeimpänä ajatuksena on se, että asiakkaamme saa tuotteistaan irti enemmän, jolla saavutetaan kustannustehokkuutta ja mahdollistetaan asiakkaidemme kestävä kehitys. Puhallamme yhteen hiileen ja palvelemme asiakkaitamme sillä asenteella, joka kumpuaa Metlabin alkuaikojen nöyryydestä ja yritteliäisyydestä. Meillä on tahto palvella, kiteyttää Ahlstedt Metlab-arvomaailmaa.

– Toimintamme vakaa pohja luo mahdollisuudet kehittää pitkällä aikajänteellä kokonaisvaltaisesti toimintaamme, kertoo toimitusjohtaja Jouni Ahlstedt.


Uusista tiloista kasvupyrähdys

Vuonna 1991 perustetun Metlabin omistajuus siirtyi vuonna 2006 kolmikolle Jouni Ahlstedt, Åke Ahlstedt sekä Risto Nieminen. Kolmikko on jatkanut yrityksen alkuajoista lähtien tapahtunutta jatkuvaa kehitystyötä, joka on tuottanut Metlabille myös tasaisen kasvukäyrän. – Tasaisesti on kehitetty ja kehitytty, ja toimintamme on ollut aina vakaalla pohjalla, mikä luo alustan ja mahdollisuuden pitkäjänteiselle kehitystyölle, sanoo Ahlstedt.

Pohjaa Ahlstedtin sanoille antavat myös tilastot, sillä vuoden 2019 liikevaihto 2,5 M€ on kasvanut viime vuoden lukemaan 4 M€. – Viisi vuotta sitten valmistuneet uudet omat noin 1700 m2:n toimitilamme mahdollistavat paljon, ja uusien toimitilojen myötä liikevaihtomme kääntyi normaalia etenemäämme voimakkaampaan kasvuun. Uusien tilojen myötävaikutuksella palvelutarjontamme lisääntyi, toimitukset saatiin entistä sujuvimmiksi ja totta kai uudet tilat parantavat työssä viihtyvyyttä. Meillä on täällä mm. oma kuntosali henkilökuntamme käytössä. Uskon, että uusilla tiloilla on myös positiivinen vaikutus työnantajaprofiilimme, eli olemme entistä houkuttelevampi työnantajana. Rekrytoinneissa olemmekin onnistuneet hyvin ja meillä on motivoitunut ja erittäin ammattitaitoinen henkilökunta palvelemassa asiakkaitamme.


Paljon erikoiskoneita

Oman sektorinsa erikoisosaajana Metlabilla on myös erittäin laaja kone- ja laitekirjo esimerkiksi testauslaitteita, mikroskoop­peja, analysaattoreita, erilaisia näytteen­valmis­tuslaitteita ja paljon muita erikoislaitteita. Näytteiden tekemiseen tarvitaan myös perinteisempiä metallialan koneita, mm. sahoja sekä laikkaleikkureita. Koesauvojen koneistukset tehdään jyrsimällä ja sorvaamalla. Uusin kone näihin tehtäviin on maaliskuussa Makrum Oy:n toimittama YCM-koneistus­keskus.

Metlabin YCM NSV-106A on varustettu Fanuc-ohjauksella. Koneen liikkeet X = 1020 mm, Y = 600 mm Z = 600 mm (pöydän koko X = 1120 mm, Y = 600 mm), maksimi kappaleen paino 700 kg. Koneen pikaliikkeet 48 m/min, syöttöliikkeet 20 m/min. Metlabin uudesta koneesta löytyy myös mm. ketjutyyppinen lastunkuljetin, 20 barin karanläpijäähdytys, öljynerotin (skimmeri) ja 4-akselivalmius kaapeloinnilla.


YCM nopealla toimitusajalla

– Vanha koneistuskeskuksemme alkoi olemaan elinkaarensa lopussa, lisäksi se alkoi käydä pieneksi meidän käyttötarkoituksiimme. Halusimme sen tilalle uuden modernin ja tehokkaan koneen, kapasiteetiltaan suuremman koneistuskeskuksen. Tähän tehtävään kartoitimme noin neljää konemerkkiä. Yksi tärkeä kriteeri meille oli nopea toimitus. Vaakakuppimme kallistui YCM-koneistuskeskukseen, jonka Makrum Oy pystyi toimittamaan meille noin kuusi viikkoa tilauksesta valmiiksi asennettuna. Vaikka toimitusprosessi oli nopea, Makrum onnistui siinä erinomaisesti. Niin ikään käyttöönotto ja koulutus sujuivat Makrumin toteuttamina hyvin, valaisee Ahlstedt hankinta- ja toimitusprosessin kulkua.
– Olemme myös käyttöönoton jälkeen kehittäneet onnistuneesti yhdessä Makrumin, sekä muiden yhteistyökumppaneidemme kanssa kiinnittimiä, työkaluja ja menetelmiä kattamaan laajemman tuotannon sauvojen koneistuksessa.

Ahlstedtin mukaan YCM:n aiempaa konetta isompi pöytäkoko mahdollistaa useimpien kiinnittimien sijoittamisen. – Koneistuskeskus on yksi tuotantomme ydinkoneista. YCM:n myötä saimme koneistustehokkuutta ja lisävarmuutta koesauvojen tuotantoomme. Myös työntekemisen mielekkyys lisääntyy, kun voimme siirtää kappaleita manuaalikoneistuksesta YCM:lle.


Vakaa pohja luo mahdollisuudet pitkäjänteiseen kehitystyöhön

– YCM-investointi oli yksi askel jatkuvan kehittämisen tiellä. Tulemme myös tulevaisuudessa kehittämään toimintojamme investoimalla uusiin teknologioihin. Niin ikään tulemme lisäämään palveluita, joilla pystymme tuottamaan asiakkaillemme entistä enemmän lisäarvoa. Toimintamme vakaa pohja luo mahdollisuudet kehittää pitkällä aikajänteellä kokonaisvaltaisesti toimintaamme, arvioi toimitusjohtaja Jouni Ahlstedt.

Koneistaja Juuso Pohtinen asettamassa koe­sauvaa koneistukseen Metlabin uudelle YCM-koneistuskeskukselle.

Metlab Oy
Jouni Ahlstedt, toimitusjohtaja
puh. 050 524 4651
www.metlab.fi

YCM-koneista:
Makrum Oy
puh. 010 239 3388
www.makrum.fi