Mitutoyolta laaja mallisarjauudistus

Japanilainen mittalaitevalmistaja Mitutoyo on uudistanut ­laajasti mittauskoneiden malli­sarjoja, joista nähtiin kattava otos EMO-messuilla syyskuussa ­Hannoverissa.

EMO Hannover 2019 -messuilla maailman ensiesittelyssä nähtiin Mitu­toyo Crysta-Apex V -koordinaattikone, joka tulee korvaamaan aiemman S-mallin. Tässä uutuusmallissa on uusinta teknologiaa olevat mitta-asteikot sekä koneen controller-ohjain on päivitetty. Koneen ulkoasu värityksineen noudattaa Mitutoyon uutta muotolinjaa, joka tulee olemaan yhteneväinen läpi koko malliston. Uudessa controllerissa on panostettu erityisesti liityntärajapintoihin vastaamaan Teollisuus 4.0 -vaatimuksia. Crysta-
Apex V -mallissa SMS (Smart Measuring System) tarkoittaa yhteensopivuutta teollisuusstandardeihin, käytönaikaista monitorointia ja mittaustulosten helppoa siirrettävyyttä.
Mitutoyo Crysta-Apex V -mallisarjasta löytyy koneita 500 mm mitta-alueesta ylöspäin ja tämä koordinaattimittauskone on ns. multisensorikone, joka kattaa laserskannerit, pinnankarheusanturit ja optiset mittausanturit.

MiSTAR 555 tuotantotiloihin
Yksi uusista EMO-messuilla esillä olleista Mitutoyo-malleista oli Control-messuilla lanseerattu MiSTAR 555. Tämä malli sopii suoraan sijoitettavaksi tuotantotiloihin sekä integroitavaksi automatisoituihin robottisoluihin.
Mitutoyon MiSTAR 555 on saatavana myös indeksoivalla mittapäällä ja liitynnät muihin teollisuusjärjestelmiin on tehty helposti toteutettaviksi. – Tässä mittalaitteessa on helppokäyttöinen kosketusnäytöllä varustettu käyttöliittymä ja EMO-messuilla laite oli varustettu palettiratkaisulla. ­MiSTAR 555 on tavanomaista mittakonetta nopeampi ja tarkkuusluokka on alkaen
2,2 µm. Huomionarvoista on myös tämän mallin pieni lattiatilantarve, mikä helpottaa sen sijoittamista osaksi automaatiojärjestelmiä, kertoo maajohtaja Harri Salmi Mitutoyolta.

Yhdistelmäkone MiSCAN Vision System
Mitutoyon osastolla oli uutuuksia esillä todella monta, joista Mitutoyon Suomen tiimi haluaa nostaa esiin MiSCAN Vision System:n. – Tämä on puhdasverinen yhdistelmäkone, jossa yhdistyy koskettava koordinaattimittauskone ja videomittauskone. MiSCAN Vision System -mallin anturointi mahdollistaa skannaavan mittauksen ja mittausohjelman tekemisen CAD-mallia vastaan. EMO-messuilla esillä ollut malli edustaa Hyper-sarjaa, joka yltää 0,8 µm tarkkuuteen. Toinen tämän mallisarjan tuote on MiSCAN Apex, joka yltää tarkkuusluokkaan 1,5 µm. EMO-messuilla tämä mittalaite oli varustettu 400 x 400 mm pöydällä, mallia saa myös 300 x 200 mm pöydällä.
– MiSCAN Vision System on saatavissa joko perinteisellä koskettavalla mitta-anturilla tai EMO:ssa uutuutena esitellyllä Nano-anturilla. Nano-anturi yhdistettynä koneen mittakärjen kameraan mahdollistaa todella pienien kappaleiden mittaamisen, sanoo Salmi.

U-Wave Bluetooth-malli
Uutena tuotteena Salmi nostaa esiin myös viime EMO-messuilla ensiesitellyn U-Wave Bluetooth-mallin, joka voidaan laittaa työntömittoihin ja kaarimikrometreihin. – Tämä Bluetooth-malli on economy-
tyyppinen, jolloin ei tarvita erillistä vastaanotinta ja liitettävyys on mahdollista myös mobiililaitteisiin. Langaton U-Wave on erinomainen laite mittatiedon keräämiseen ja tallentamiseen tuotannossa. Mittatieto voidaan siirtää helposti Exceliin tai Measurlinkin SPC-ohjelmistoon, valaisee Salmi. ●

INFO

Mitutoyo Scandinavia AB Finnish Branch
Harri Salmi, maajohtaja
puh. 040 355 8498
harri.salmi@mitutoyo.fi
www.mitutoyo.fi