Moniakselikoneistusta ja laserskannausta Karstulassa

Karstulassa toimiva tilauskonepaja Ka-Mu Oy hankki käyttöönsä laserskannerilla varustetun siirrettävän nivelvarsimittalaitteen. Mittalaitehankinta on osa viimeaikaista investointihanketta, jonka yhteydessä on hankittu muun muassa 5-akselinen Haas UMC750 -työstökeskus. Siirtyminen 5-akseliseen koneistukseen mahdollistaa entistäkin vaativampien ja monimutkaisempien kappaleiden valmistamisen. Skannaavan nivelvarsimittalaitteen avulla voidaan mitata ja käänteissuunnitella nopeasti monimuotoisia 3D-kappaleita. Ka-Mu Oy:n Blingfactory-verkkokaupan tuotteet ovat moottorikelkkojen ja autojen billet-osia, joita Ka-Mu myy pitkin maailmaa. Myös tähän työhön skannaavan nivelvarsimittalaitteen ominaisuudet ovat täydellinen lisä varmistamaan suunnittelun ja tuotannon jouhevuutta. Siirrettävän mittalaitteen avulla käänteissuunnittelua voidaan toteuttaa paikasta riippumattomana ja valmistettavan osan mittatarkkuus 3D-muodoista voidaan tarkistaa ennen työkappaleen irrottamista työstökoneesta.

Tarkkaa mittausta tarkalla nivelvarsimittalaitteella
– Ka-Mun hankkima Hexagon Arm on markkinoiden tarkin siirrettävä nivelvarsimittalaite ja se täyttääkin mittalaitteelle asetetun ISO 10360-2 -sertifikaatin asettamat vaatimukset, kertoo Camcut Oy:n Mikko Vepsäläinen. Mittalaitteen varustukseen kuuluu myös laser­skanneri, joka mahdollistaa entistäkin nopeamman ja tarkemman käänteissuunnittelun 3D-muodoille. Hexagon Arm -mittalaitteen toimittaja Camcut Oy toimitti laitteen mukana myös Verisurf-mittausohjelmiston, joka hyödyntää Mastercam-ohjelmistosta tuttua Design-alustaa ja onkin näin ollen järkevä mittaus- ja käänteissuunnitteluympäristö konepajalle, jolla on jo käytössään CAM-ohjelmisto. Mastercam-ohjelmistosta tuttuun tapaan uusi Verisurf 2020 -versio on saatavilla myös suomenkielisenä, mikä pienentää huomattavasti kynnystä siirtyä mittaamisessa ja käänteissuunnittelussa kokonaan uudelle tasolle.
– Verisurf on nykyaikainen helposti opittava mittausympäristö, jonka avulla voidaan käyttää monen merkkisiä nivelvarsimittalaitteita, koordinaattimittauskoneita ja laserkeilaimia. Nykypäivän laatuvaatimukset ja tuotteiden suunnittelu on vaikuttanut myös siihen, että viime vuosina moniakselikoneistus on kasvanut merkittävästi, tämä sama ilmiö heijastuu myös monimuotoisien kappaleiden mittaukseen. Kun perinteisillä työstömenetelmillä ei enää pärjää kilpailussa, niin perinteisillä mittavälineilläkään ei pärjää enää laadunvalvonnassa, sanoo Vepsäläinen.

Tuotteiden ja palveluiden korkea laatu etusijalla tuotannossa
– Halusimme vahvistaa ennestään monipuolista laitekantaamme sekä henkilökuntamme osaamista haastavien osakokonaisuuksien valmistuksessa viimeaikaisilla hankinnoilla, kertoo Ka-Mu Oy:n toimitusjohtaja Juha Järvi.

INFO

Ka-Mu Oy
Taka-Wetkantie 3, 43500 KARSTULA
puh. 020 144 1460
kamu@ka-mu.fi

Camcut Oy
myynti@camcut.fi
www.camcut.fi