MRT Engineering starttaa DMG MORI:lla

MRT Engineering Oy aloitti toimintansa viime vuoden joulukuussa. Ensimmäiseksi koneekseen yritys valitsi DMG MORI CLX 450 CNC-kaksikaraisen revolverisorvin. Uuden korkeatasoisen koneen hankinnan mahdollisti yrityksen tasetta kuormittamaton DMG MORI Finance -leasingsopimus.

Toimitusjohtajan vastuita uudessa yrityksessä kantava Mikko Levänen on toiminut viitisen vuotta omalla toiminimellään. Kun Leväsen harrastuksen, BMW-autoihin suunniteltujen ja valmistettujen alustaosien, rinnalle alkoi lisääntyä alihankintakoneistuksia, päätti Levänen perustaa osakeyhtiön. Yrittäjäkumppaniksi valikoitui DI Niko Lannetta, jolla on osaamista niin suunnittelusta kuin työhistoriansa mukanaan tuomaa kokemusta hydrauliikasta ja konetekniikasta.

Ylöjärveltä BMW-harrastajille ympäri maailmaa
Levänen aloitti harrastepohjalta suunnittelemaan ja valmistamaan kevyitä BMW-osia parantamaan autojen alustaa, ohjausta ja jousitusta. Mm. sosiaalisen median kautta tämän Ylöjärvellä toimivan MRT Engineering -osat alkoivat pikkuhiljaa herättää mielenkiintoa laajemminkin ja tänä päivänä Leväsen toteuttamilla osilla on jälleenmyyjiä 12 maassa välittämään BMW-osia alan harrastajille. – Asiakkailta tulee ideoita, mutta paljon osissa on myös omaa käsialaani. BMW-asiakkaita meillä on ympäri maailmaa, suurimmat osiemme käyttäjäryhmät löytyvät USA:sta. Muita isoja vientimaita ovat Australia, Britteinsaaret ja Saksa, kertoo Levänen. Tällä hetkellä noin puolet MRT Engineering Oy:n liikevaihdosta muodostuu BMW-osista. Sen rinnalle on toiseksi puolikkaaksi kasvanut muille yrityksille tehtävät alihankintatyöt.

Monipuolinen DMG MORI vastasi kriteereihin
Levänen on tähän asti toteuttanut osavalmistuksen alihankkijoillaan. Alihankkijoiden käyttö kuuluu edelleen MRT Engineering Oy:n konseptiin, mutta nyt iso osa valmistuksesta toteutetaan kesäkuussa tuotantoon saapuneella DMG MORI CLX CNC-revolverisorvilla. – Vahvuutemme on tarjota valmistuksen rinnalle CAD-suunnittelua SolidWorksilla ja CAM- suunnittelu Gibbs­CAM-ohjelmistolla tukee valmistustamme. Toteuttaessamme valmista pakettia aina suunnittelusta lähtien, TIG-hitsattuina valmiiksi kokoonpantuihin kokonaisuuksiin asti, tarvitsimme monipuolisen koneen toteuttamaan näiden koneistuksia. Näihin kriteereihin vastasi parhaiten DMG MORI CLX 450 CNC-revolverisorvi, joka on monipuolinen kone toteuttamaan sorvattujen, haastavienkin osien valmistusta kustannustehokkaasti ja kilpailukykyisesti, valaisee Niko Lannetta konevalinnan kriteereitä.

Mahdollisimman vähän kädenjälkiä
– Halusimme tuotantoomme sorvin, jolla pystymme toteuttamaan koneistukset kerralla valmiiksi mahdollisimman vähin kädenjäljin – eli koneesta pitää tulla tankoaihiosta valmistettuna kerralla valmis kappale ulos, sanoo Levänen.
MRT Engineering Oy:n DMG MORI on varustettu pyörivillä työkaluilla, Y-akselilla ja vastakaralla sekä TOP Automazioni -tangonsyöttölaitteella. – Tällä hetkellä työstettävät kappaleet ovat olleet maksimihalkaisijaltaan 200 mm, alle 500 kpl sarjoja lähinnä HST-materiaalista. Tarvittaessa DMG ­MORI CLX 450 yltää kokoluokkaan L = 700, Ø = 400 mm, jatkaa Levänen.
Koneen ohjauksena on monipuolinen Siemens Sinumerik 840D SL. – Vaikka koneen ohjelmoinnista meillä on paljon kokemusta, varsinaista CNC-koneistuskokemusta meillä ei juurikaan ennen DMG:n tuloa ollut. Koneen toimitus sujui moitteetta kuten myös koulutus DMG MORI Suomen organisaation toteuttamana, joten pääsimme alkuun varsin vaivattomasti. Kone onkin jauhanut tehokkaasti tuotannossamme heti toimituksestaan lähtien. Tässä meitä lähellä toimivan DMG-organisaation kanssa on ollut joustava työskennellä ja koulutukset ovat olleet varsin hyödyllisiä, kertoo Levänen.

Leasing mahdollisti uuden koneen hankinnan
MRT Engineering punnitsi konevalinnan loppusuoralla kahden eri merkin kesken. Myös käytetty edullisempi vaihtoehto oli harkinnassa. – Iso merkitys teknisten asioiden lisäksi oli DMG MORI Finance -leasing­sopimuksella, joka oli kaltaisellemme aloittavalle uudelle yritykselle hyvä vaihtoehto, kun pääomia ei ole vielä ehtinyt kertymään. Leasingsopimuksemme on viisivuotinen, jonka jälkeen meillä on mahdollisuus lunastaa kone tai vaihtaa se uuteen. Harkintamme jälkeen leasingvaihtoehto oli meille käytännössä ainoa järkevä vaihtoehto. Saimme uuden huippukoneen tuotantoon kiinteään kuukausihintaan, eikä se rasita tasettamme, kiteyttää Lannetta leasingsopimuksen etuja.

Tilaa uusille asiakkaille
Leväsen mukaan töitä on ollut yrityksen alkumetreillä sopivasti. – Kone on saatu ajettua hyvin sisään, vaikka täysimääräisesti sen kapasiteetin hyödyntämisessä on vielä opettelua. Emme tosin ole pelkästään ­DMG:n varassa vaan tietyt työt on järkevää teettää alihankkijoillamme. Meillä on tehokas toimintamalli tarjottavana, eli mikäli etsitte alihankkijaa, jolla on tarjota koneistuksen lisäksi myös TIG-hitsattuja valmiiksi kokoonpantuja tuotteita sekä osaavaa suunnittelua, kannattaa ottaa yhteyttä ja pyytää myös meiltä tarjousta, kehottaa Levänen.

INFO

MRT Engineering Oy
toimitusjohtaja
Mikko Levänen
puh. 045 672 0771
www.mrtengineering.fi
www.instagram.com/mrtengineering/
www.facebook.com/magnusracingteam/

DMG MORI koneista:
Tomi Koskinen
aluemyyntipäällikkö
puh. 050 579 7805
fi.dmgmori.com