Nakamura-Tome JX-250 ensiesittelyssä EMO-messuilla Hannoverissa

CNC-sorveista ja jyrsinkaralla varustetuista monitoimisorveistaan tunnettu perinteikäs japanilaisvalmistaja Nakamura-Tome julkaisi hiljattain järjestetyillä EMO-messuilla viimeisimmän uutuusmallinsa monitoimisorvien sarjassa. Uutuuskone kantaa mallinimeä JX-250 ja on varustettu kahdella karalla, yläpuolisella jyrsinpäällä ja työkalumakasiinilla, sekä kahdella alapuolisella työkalurevolverilla, joissa molemmissa on pyörivät työkalut ja Y-akselit. Koneistuskapasiteetti on Ø 320 x L:1650mm ja tankokapasiteetti Ø 65, 71 tai 80 mm. Ohjauksena palvelee NT Smart X (Fanuc 31i-B5) 19” kosketusnäytöllä. Uusi JX-250 soveltuu erinomaisesti monipuoliseen suursarjatuotantoon niin laippa- kuin akselityössäkin.

Maailman kompaktein jyrsinpää – NT Smart Cube
Jyrsinkaralla varustettujen monitoimisorvien yksi yleisimmistä kapasiteettia rajoittavista tekijöistä on yleisesti ollut jyrsinpään vaatima tila. Nakamura on yhdessä Fanucin kanssa valmistanut erittäin kompaktin jyrsinpään, joka kantaa nimeä NT Smart Cube. Jyrsinpää on pituudeltaan ainoastaan 349,1 mm. Tähän kompaktiin pakettiin on kuitenkin mahdutettu tehokas ja vääntävä 22/15 kW (120 Nm) karamoottori, joka kiertää vakiona 12.000 k/min ja optiona saatavana suurnopeusversiona 20.000 k/min. Toinen koneistustilaa pituussuunnassa rajoittava tekijä ovat työkalurevolverit ja nekin ovat JX-250:ssä erittäin kompaktit, vahvuudeltaan ainoastaan 80 mm. Nakamura valmistaa myös kaikkien konemalliensa revolverit itse.

Kaksirevolverisuus
Työkalurevolverin etu jyrsinpäähän nähden on erittäin nopea työkalunvaihtoaika. Kaksirevolverisuus tarkoittaa automaattisesti kaksinkertaista määrää nopeasti vaihtuvia työkalupaikkoja. Nakamuralla vakiona olevan puoli-indeksoinnin ansiosta tämä tarkoittaa 2 x 12/24 työkalupaikkaa jo pelkästään revolvereissa. Jyrsinkaraa palveleva työkalumakasiini on valittavissa 40-, 80- tai 120-paikkaisena, jolloin teoreettinen maksimi työkalupaikoille on 168 kpl. Lisäksi molempien työkalurevolvereiden Z-akselin liikeradat ovat limittäiset, eli kumpikin revolveri liikkuu pituussuunnassa yli keskiön. Tämä mahdollistaa mm. sen, että toista revolveria voidaan käyttää esim. kärkipylkkänä tai tukilaakerina samalla, kun vapaalla revolverilla ja jyrsinpäällä koneistetaan ilman, että työkappaleen täytyisi olla pituudeltaan yli puolet karojen välisestä mitasta.

Rakenteellista ylivoimaa
JX-250 on alusta pitäen suunniteltu koneeksi, jossa on jyrsinkaran lisäksi alapuoliset revolverit. Tämä ilmenee parhaiten koneen runkorakennetta tarkastellessa.
Nakamuralle tyypilliseen tapaan kaikki liikkuvat yksiköt (revolverit, jyrsinkara ja vastakara) ovat omilla johteillaan. Nakamuran ratkaisu mahdollistaa kappaleen siirron karalta toiselle ilman, että työkalurevolverin, tai tässä tapauksessa työkalurevolverien, tarvitsee väistää tieltä pois. Sama rakenteellinen ratkaisu mahdollistaa myös sen, että koneistusvärinä johtuu Nakamurassa valurunkoon, kun taas jaettu johde jakaa myös värinän komponenttien kesken. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Nakamuralla voidaan ajaa samalla koneella esim. rouhintaa ja viimeistelypintaa samaan aikaan ilman, että rouhinnan värinä näkyisi viimeistelypinnassa.
Kuten muissakin jyrsinkaralla varustetuissa Nakamuran sorvauskeskuksissa, myös uudessa JX-250:ssä on jyrsinkara asennettu massiiviselle valupilarille, joka liikkuu kokonaisuudessaan Z- ja Y-akseleiden suunnassa. Rakenne on äärimmäisen tukeva ja ehkäisee värinöitä, eikä aiheuta jyrsinkaran roikkumista. Alarevolvereissa värinää ehkäistään Y-akselin kovilla liukujohteilla, koneen muuten ollessa lineaarijohteinen. Myös työkalumakasiini on omalla tukevalla valurautaisella alustallaan. Koneen tukevuudesta kertoo myös sen paino: 25.000 kg. Koneen alan ollessa 13,8 m² tämä tarkoittaa 1811 kg per neliömetri, joka on varsin vertailukelpoinen lukema.

Ympäristöystävällistä käyttömukavuutta
Nakamura on siirtynyt käyttämään rasvavoitelua uusien suurikokoisten koemallien johteilla. Ratkaisu vähentää voiteluöljyn kulutusta ja pidentää osaltaan leikkuunesteen ikää, jolloin jätenesteiden kuormitus pienenee. Myös koneen käyttäjä kiittää, kun johdevoiteluöljyä ei tarvitse lisätä enää viikoittain, vaan yhdellä rasvapatruunalla pärjää normaalioloissa noin kuukauden. Koneen hydraulipumput ovat invertterikäyttöiset, joka tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät pumput käy tarpeettomana ja tarpeettomasti. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että kone tuottaa vähemmän melua ja hukkalämpöä, sekä kuluttaa vähemmän sähköä.
Käyttäjämukavuutta lisäävät myös Nakamuran uusimmat ohjelmisto-ominaisuudet, kuten ATC Maintenance Navigator, jolla työkalumakasiini saadaan vikatilanteen sattuessa palautettua automatisoidusti ilman, että konetta tarvitsee asettaa huoltotilaan ja ajaa akseleita yksitellen manuaalisesti. ●

INFO

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy
Punasillantie 4, 40950 Muurame
puh. 014 443 2100
www.metallintyöstökoneet.fi
Nakamura-Tome Precision Industry Co.,Ltd.
Kanazawa, Ishikawa, Japani
www.nakamura-tome.co.jp