Napso – joustavia CNC-sorvauspalveluita ja kokoonpanoa entistä kokonaisvaltaisemmin

Jorma Eskelisen Rovaniemellä vuonna 1989 perustama alihankintakoneistamo Napso sai vakaan jatkajan, kun yritys siirtyi Pro ­Estore Oy:n omistukseen syyskuussa 2019. Yhdessä uuden omistajansa kanssa Napso muodostaa todella kattavan kokonaisuuden CNC-sorvaus- ja -koneistuspalveluita aina protosarjoista sarja­tuotantoon tarjoavana toimijana.

-Nimenä käytämme Pro Estore/Napso Oy:tä, koska olemme yksi yhtenäinen kokonaisuus ja haluamme sen näkyvän sekä nimessä että toiminnassa. Työntekijät siirtyivät vanhoina työntekijöinä liiketoimintakaupassa, kertoo Pro Estore Oy:n toimitusjohtaja Tommi Löytynoja. Napso työllistää 12 henkilöä 1500 m2 tuotantotiloissa. Liikevaihtoa yritys tekee noin 2 miljoonaa euroa.

 

Lappi – keskeinen sijainti

Moni Etelä-Suomessa toimiva yritys voi pitää Rovaniemeä kaukaisena paikkana yritykselle, mutta Napsolla nähdään asia päinvastoin. – Keskeinen sijaintimme Lapissa mahdollistaa erinomaiset kuljetusyhteydet ympäri Suomen ja Euroopan. Moni turisti matkustaa Lappiin vuosittain ja me saamme työskennellä täällä päivittäin. Meillä on täällä ammattitaitoista henkilöstöä sekä asiakkaat lähellä, pukee asian sanoiksi yksikönjohtaja Harri Salokoski

– Meillä on kattava yhteistyöverkosto alan osaajien kanssa, jonka ansiosta voimme tarjota kattavampia osa- ja komponenttikokonaisuuksia aina valmiisiin tuotteisiin asti. Kauttamme on mahdollista saada tuotteet erilaisilla pintakäsittelyillä. Yhteistyöllä olemme vahvistaneet toimitusvarmuutta ääritilanteiden varalle, jolloin asiakas saa aina sovitunlaisen palvelun ja tuotteen ajallaan, jatkaa Salokoski.

 

Sorvatut, jyristyt, pinnoitetut ja kokoonpannut kappaleet

Tangosta Napso pystyy valmistamaan kappaleita 3-85 mm halkaisija-alueella noin 2 metrin maksimi pituudella. Portaalipanostajalla voidaan kasvattaa kappaleen maksimi halkaisijan jopa 200 mm:iin.

– Yksittäisiä kappaleita pystymme valmistamaan halkaisijaan 350 mm asti sekä pituudeltaan pisimmät yksittäiskappaleet ovat 3 m pitkiä. Sarjakoot pyörivät 1–100 000 kappaleen väillä, mutta sarjan maksimi kokoa ei ole ja valmistamme myös yksittäisiä proto-osia, kertoo Salokoski ja jatkaa:

– Materiaalit meillä vaihtelevat paljon, yleisimpinä teräs, alumiini, ruostumattomat- sekä haponkestävät teräkset. Yleisimpien materiaalien lisäksi käytämme myös titaania, alumiinipronssia, messinkiä ja kuparia kuukausittain.

– Teemme itse koneistukset sekä kokoonpanot asiakkaiden toiveiden mukaan ja meillä on kattava yhteistyöverkosto pintakäsittelyihin. Pystymme myös toimittamaan hitsatut kokoonpanot yhteistyöverkostomme kautta.

 

Pitkiä asiakkuuksia

– Kilpailu on tiukkaa, mutta pidämme ­asiakkaistamme huolta. Meillä on pitkiä ­asiakkuuksia, joten pystymme rauhassa rakentamaan tuotannostamme tehokkaampaa. Näin kykenemme tekemään asiakkaidemme tuotteista kilpailukykyisempiä, vakuuttaa Salokoski.

– Olemme asiakkaiden tukena suunnitteluprosesseissa sekä kerromme avoimesti, jos mielestämme tuotetta muuttamalla saadaan siitä kustannustehokkaammin valmistettava. Käytössämme on 3D-mallinnusohjelma omien tuotannon osien mallinnukseen.

– Meille jokainen asiakas on tärkeä. Aktiivisia asiakkaita meillä on noin 50 ja asiakkaisiimme kuuluu ihan yksityishenkilöistä pörssiyhtiöihin ja kaikki siltä väliltä. Asiakkaita meillä on ympäri Suomea ja myös viennin osuus on kasvanut joka vuosi. Tällä hetkellä parhaiten vetäviä sektoreita ovat kaivosteollisuus, hyvinvointiteknologia, puolustusvälineteollisuus, infra ja laitevalmistus, valottaa Salokoski yrityksen asiakaspohjaa.

 

Huippuosaajia kehitetään jatkuvasti

– Kilpailukykymme perustuu huippuosaajiin, korkean automaatioasteen omaaviin koneisiin sekä joustavaan tuotantoon. Meillä jokainen työntekijä kehittää toimintaa. Työntekijöitämme koulutetaan jatkuvasti koneiden ja laitteiden käyttöön. Tuotannon prosesseja kehitetään jatkuvan parantamisen ajattelumallilla. Meillä on hyvin nuorekas porukka, keski-ikämme on 30 vuotta. Heitä tuetaan uuden oppimisessa sekä järjestetään koulutuksia tarpeiden mukaan. Jokaisella työntekijällämme on mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan sekä tuotannon toimintaa. Ilman osaavia työntekijöitä meillä ei olisi myöskään asiakkaita, näkee Salokoski.

– Teemme aktiivisesti yhteistyötä paikallisten ammattioppilaitosten kanssa. Tästä hyvänä esimerkkinä on Redu Edu Oy Teollisuusmätsi, mihin otimme viime keväänä osaa ja saimme sen kautta kaksi työntekijää, joista toinen jäi vakituisesti meille. Meille opiskelijat ovat aina tervetulleita vierailemaan.

 

Laatukoneet

Napsolla on seitsemän sorvia, joista viisi on varustettu tankomakasiineilla, ja yksi tankomakasiinilla sekä portaalipanostajalla. Merkkeinä on Traub, Emco ja Mazak. Laatua varmistetaan kahdella mittakoneella: Jenoptik optinen mittakone ja Zeiss Duramax.

– Pyrimme korkean automaatioasteen omaavilla koneilla kustannustehokkaaseen tuotantoon. Näillä koneilla tarkkuudet riittävät asiakkaidemme korkeisiin vaatimuksiin. Traubit ovat tunnetusti todella tarkkoja ja nopeita. Emco on nopea asetteen teossa. Mazak on tunnetusti todella tukeva ja luotettava.

– Kun ostat sorvin niin maksaa se saman verran Suomeen kuin muuallekin maailmaan. Kun palkkaat työntekijän, saat Suomessa innovatiivisen henkilön, jolla on kyky ja halu kehittyä niin, että taivas on rajana. Joten kun panostetaan korkealle automatisoituihin huipputeknologian koneisiin ja henkilöstön osaamiseen, niin emme joudu kilpailemaan tuotteista, joita voidaan valmistaa halpatyömaissa. Kehitystä tehokkaampaan suuntaan tapahtuu jatkuvasti emmekä jää tuleen makaamaan, vaan kehitymme markkinoiden mukaan, kiteyttää Salokoski.

– Olemme viime aikoina panostaneet tuotannon tehostamiseen kehittämällä henkilöstön osaamista sekä läpivirtausaikaa parantamalla. Laatupuoleen meillä on investoitu uudella mittakoneella. Tulevaisuudessa tulemme kehittämään omia tuotteita kaivosteollisuuteen. Olemme investoineet myös CAD/CAM-ohjelmistoihin.

 

Valoisat näkymät

Salokosken mukaan korona on vähentänyt huomattavasti vierailuja ja lisännyt yhteydenpitoa puhelimitse ja sähköpostitse.

– Tuotantomme volyymi on sama kuin ennen koronaa tai jopa hieman korkeampi. Tulevaisuus näyttää valoisalta, kun kaamos on edessä. Mutta kun katsoo hieman pidemmälle, niin kyllä se kevät sieltä saapuu. Tilauskantamme vaihtelee huomattavasti kuten varmaan kaikilla alihankintayrityksillä, mutta tilauskantamme ulottuu pitkälle ensi vuoteen.

– Olemme joustava, kilpakykyinen yritys. Ammattitaitoinen henkilökuntamme varmistaa hyvän laadun sekä toimitusvarmuuden ja meillä on halu kehittyä sekä kasvaa. Nyt kun on rauhallisempaa, laitetaan rivit kuntoon ja sitten ollaan valmiina, kun talous lähtee kasvuun. Haluamme olla tulevaisuudessakin asiakkaillemme luotettava ja kilpailukyinen yhteistyökumppani. Myös omien tuotteiden kehittäminen on edennyt hyvin ja niiden osuus liikevaihdostamme tulee olemaan tulevaisuudessa merkittävä, visioi Salokoski.

 

INFO

Pro Estore/Napso Oy
Harri Salokoski
yksikönjohtaja
puh. 050 321 4498

Päivi Keisu
tuotantopäällikkö
puh. 0400 997 301

www.napso.fi