Nomet vahvistui jälleen kahdella uudella huippuluokan Mazakilla

Nometin pitkäjänteinen työ toimintansa ja palveluidensa kehittämiseen on johdattanut yrityksen nousujohteiselle kasvupolulle. Viimeisen vuoden aikana Nomet Oy:n liikevaihto on kasvanut yli 20 %. Yksi tärkeä osa strategiaa ovat investoinnit uusiin huipputeknologiaa sisältäviin koneisiin. Mazak-työstökoneita Nomet on hankkinut vuoden sisällä kaksi, joista jälkimmäinen saatiin tuotantoon suoraan Konepaja 2022 -messuilta Wihuri Oy Teknisen ­Kaupan osastolta.


– Huhtikuussa päättyvän tilikauden arvioimme päätyvän reiluun 12 miljoonaan euroon, kun edellisen tilikauden luku oli 9,6 miljoonaa euroa. Olemme saaneet uusia asiakkuuksia ja olemme onnistuneet saamaan myös nykyiseltä asiakaskunnaltamme uusia töitä tekemällä asioita oikein. Hyvä tekemisemme näkyy myös rekrytoinneissa, sillä olemme onnistuneet palkkaamaan vuoden aikana 12 uutta työntekijää, iloitsee toimitusjohtaja Jyrki Tiira.


Hiontatyö Lahtinen & Marjamaaliittyi osaksi Nomet Oy:tä

– Yksi syy menestykseemme on poikkeuksellisen laaja palvelutarjontamme; koneistamme osia monipuolisella 30 kappaleen lastuavien koneiden arsenaalilla 3 mm:n kokoisista osista aina 2,5 metrin kokoisiin jyrsittäviin kappaleisiin.
Viime kesänä Nometin palvelutarjonta laajeni edelleen samalla tontilla sijaitsevan Hiontatyö Marjamaa & Lahtinen Oy:n liityttyä osaksi Nometia. – Nyt pystymme tar­joamaan entistä laajemman kattauksen aina hiontatöitä myöten, sanoo Tiira.
– Yrityskaupan myötä meille siirtyi myös seitsemän osaajaa ja kokonaisvahvuutemme on tällä hetkellä noin 70 työntekijää. Osaava hyvä organisaatio luo pohjan tekemisellemme, vakuuttaa Tiira.


Kaksi huippuluokan Mazakia

Tiiran mukaan tärkeä palanen Nometin kasvutarinaa ovat investoinnit, Nomet on hankkinut viimeisen kahden vuoden aikana kuusi uutta työstökonetta. Näiden investointien kokonaisarvo on neljä miljoonaa euroa.
Vuoden sisällä Nomet on hankkinut kaksi uutta Mazakia. Ensin tuotantoon saapui Mazak VARIAXIS i-800 NEO, 5-akselinen pystykarainen koneistuskeskus kehtopöydällä. Vuoden 2023 ensimmäisinä päivinä tuotantoa vahvistamaan saapui niin ikään 5-akselikone, monitoimisorvi Mazak INTEGREX i-250H ST, joka oli esillä myös Konepaja 2022 -messuilla Wihuri Oy Teknisen Kaupan tyylikkäällä osastolla.
– Meillä on hyviä kokemuksia sekä ­Mazakeista että sen maahantuojasta Wihurista. Näiden hankintojen jälkeen meillä on jo seitsemän Mazak-konetta. Mazak on osoittautunut luotettavaksi ja tehokkaaksi koneeksi. Nämä adjektiivit kuvaavat myös hyvin näitä uusia koneita, jotka tehostavat tekemistämme ja laatutasoamme edelleen haastavien kappaleiden koneistajana. Näiden Mazakien myötä laaduntuottokykymme paranee merkittävästi. Myös näiden koneiden tuoma lisäkapasiteetti tulee tarpeeseen, sillä töitä on ihan mukavasti ja ainakin kesään asti näkymät ovat ihan positiiviset, kertoo Tiira.

Tammikuussa Nomet Oy:n tuotantoon saapuneelle Mazak INTEGREX i-250H ST -monitoimi­sorville on koulutus käynnissä. Tämän Mazakin kappaleenvaihto on suunnitelmissa automatisoida ensi kesänä robotilla.


Mazakin tekniset ominaisuudet painoivat myös vaakakupissa

– VARIAXIS-koneistuskeskuksessa on paljon teknisiä ominaisuuksia, jotka painoivat vaakakupissa koneen hankintaprosessissa. Aiemmin jouduimme tekemään muun muassa tietyt työt viidellä kalvaimella, jotka nyt pystytään tekemään Mazakilla sen karan Orbit Turn -sorvausominaisuuden ansiosta. Tämä nopeuttaa merkittävästi valmistusprosesseja ja tuo kustannussäästöjä työkaluissa, kertoo menetelmäsuunnittelija Rauno Virkorinne. Virkorinteen sanoilla on paljon painoarvoa, sillä mies on työskennellyt koneistuksen parissa yli 30 vuotta Nometilla.

Mazak INTEGREX i-250H ST -monitoimisorvissa on kymmenen akselia ja se on varustettu kahdella sorvauskaralla ja 74-paikkaisella työkalumakasiinilla. Sorvaushalkaisijat ovat sorvaus- ja jyrsinkaralla 670 mm ja alarevolverilla 420 mm. Alarevolverilta löytyvät myös pyörivät työkalut. Koneen kapasiteettia on tarkoitus edelleen tehostaa ensi kesänä automatisoimalla kappaleenvaihto robotilla.
– Kumpaakin uutta Mazakia varten käytössämme on myös Smooth CAM Ai -ohjelmointiohjelmisto, eli konttorin puolella on käytössä sama ohjaus kuin koneissa. Ajatuksena on, että ohjelmat tehdään toimiston puolella koneiden käydessä samaan aikaan hallissa, valaisee Virkorinne. 

Nomet Oy
Jyrki Tiira
toimitusjohtaja
puh. 050 465 2153
www.nomet.fi

Mazak-työstökoneista:
Wihuri Oy Tekninen Kauppa
puh. 020 510 10
www.machinetools.wihuri.fi

– Tässä VARIAXIS-koneistuskeskuksessa on paljon hienoja teknisiä ominaisuuksia. Aiemmin jouduimme tekemään muun muassa tietyt työt viidellä kalvaimella, jotka nyt pystytään tekemään Mazakilla sen karan Orbit Turn -sorvausominaisuudella. Tämä nopeuttaa merkittävästi valmistusprosesseja ja tuo kustannussäästöjä työkaluissa, kertoo menetelmäsuunnittelija Rauno Virkorinne.

Mazak INTEGREX i-250H ST -monitoimisorvista kauppa sinetöitiin Konepaja 2022 -messuilla Tampereella. Kuvassa messuilla Wihurin näyttävällä osastolla uuden Mazakin äärellä Nomet Oy:n menetelmäkehityspäällikkö Markus Lintula ja tuotepäällikkö Matti Ranta, Wihuri Oy Tekninen Kauppa.