NTcab tehosti tuotantoaan Yaskawa Motoman -hitsausrobottisolulla

Erilaisiin työkoneisiin räätälöityjä ohjaamoita suunnitteleva ja valmistava NTcab Oy on hankkinut Yaskawa Motoman -hitsausrobottisolun ohjaamoiden valmistamisen tehostamiseksi sekä korkean laatutason varmistamiseksi.

NTcab Oy suunnittelee ja valmistaa räätälöityjä ohjaamoita erilaisiin työkoneisiin, joiden vuotuiset valmistusmäärät voivat vaihdella yksittäisistä koneista muutamiin satoihin kappaleisiin. – Tavoitteemme on toimittaa asiakkaan tarpeen mukainen kustannuskilpailukykyinen ohjaamopaketti sovitun aikataulun mukaisesti. Ohjaamopaketti voi sisältää kokonaisuuden alkaen mallisuunnittelusta asennusvalmiiseen ja testattuun sarjaohjaamoon täydellisine dokumentteineen, kertoo toimitusjohtaja Esa Pätsi.
Nivalassa toimiva NTcab palvelee alansa johtavia erikoistyökone- ja nosturivalmistajia, joiden valmistamat tuotteet menevät kaivos-, maanrakennus-, metsä- ja logistiikkateollisuuden tarpeisiin. – Ydinliiketoimintamme on asennusvalmiiden piensarjaohjaamoiden valmistus avaimet käteen -periaatteella, kiteyttää Pätsi.

Suunnittelu keskeisessä osassa
Oma suunnittelu on yksi NTcabin toiminnan teräsjalkoja. – Valmistamiemme ohjaamoiden mallisuunnittelu, suunnittelu ja dokumentointi ovat keskeinen osa palvelukokonaisuuttamme. Pidämme ylläpitosuunnittelua jatkuvasti yllä ja hyvällä suunnittelulla varmistetaan paitsi parhaat konstruktiot myös kilpailukykyisin tapa valmistaa ne, sanoo Pätsi.
NTcabin suunnittelun tuloksena on syntynyt mm. patentoituja ratkaisuja yrityksen omaan ohjaamomallistoon, joiden osuus on noin puolet koko tuotannosta. – Valmistamiemme ohjaamoiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat vahva kustannuskilpailukyky, erinomainen ergonomia ja käyttöominaisuudet kuten myös korkea laatu ja vaadittujen standardien mukaisuus.
– Ohjaamovalmistukseen liittyy mm. lainsäädännön kautta paljon vaatimuksia, jotka täytyy huomioida ohjaamoiden toteutuksessa. Ympäristövaikutuksista täytyy ottaa huomioon esimerkiksi pöly, melu ja tärinä. Näiden kaikkien asioiden yhteisvaikutukset pitää huomioida kokonaisuuden hallinnassa. Ohjaamoiden kehittämisessä meitä auttaa eri toimialoilla toimivat asiakkaamme, jolloin eri toimialat hyötyvät toisilta toimialoilta tulevista ohjaamoiden kehitys- ja parannuskohteista.

Jalostusaste korkealla
Siinä missä moni muu valmistaja tänä päivänä tukeutuu prosesseissaan laajaan alihankintaverkostoon, NTcab Oy perustaa tekemisensä omavaraistuotantoon. – Teemme lähes kaiken täällä omassa tuotannossamme eli jalostusasteemme on korkea. Oma valmistuksemme takaa toimitusvarmuuden ja korkean laadun, vakuuttaa Pätsi.

”Päivääkään en ole katunut”
NTcab Oy on toiminut Esa Pätsin omistuksessa vuodesta 2004. Pätsin komennuksessa yritys lähti heti voimakkaaseen kasvuun ja kasvu on jatkunut voimakkaasti ja melko lineaarisesti näihin päiviin. – Omistajuuteni aikoihin on osunut isojakin talouden heilahteluja, esimerkiksi vuoden 2009 romahdus. Olemme kyenneet nämäkin kuopat ylittämään tekemättä miinusmerkkisiä tuloksia. Päivääkään en ole katunut lähdettyäni yrittäjäksi NTcab Oy:n ohjaksiin.
Moni yritys laittoi investointihanat kiinni vuonna 2009. NTcab teki päinvastaisen liikkeen. – Hiljainen aika antoi mahdollisuuden kehityshankkeille. Tällöin mm. muutimme näihin uusiin 4 000 m2:n toimitiloihin ja uusi toiminnanohjausjärjestelmä ajettiin sisään sekä kehitimme uusia ohjaamomalleja, kuten puutavara- ja kierrätysnostureissa käytettävän mallin, johon haettiin ja saatiin myös Euroopan laajuinen patentti, kertoo Pätsi.

Siirtyminen robottiaikaan
Yksi iso askel NTcabin etenemisessä otettiin viime keväänä, jolloin yritys hankki gantry-tyyppisen robottisolun. – Robotit ovat kehittyneet viime vuosina niin paljon, että ne soveltuvat myös kaltaisellemme piensarjatuotantoon keskittyvälle toimijalle. Sarjakokomme ovat yksittäisistä kappaleista muutamiin satoihin ja haluamme jatkossakin erikoistua tälle sektorille. Olemme vahvoja piensarjatuotannossa ja tarjoamallamme konseptilla, jossa komponentit valmistetaan tuotantotehokkaasti mahdollisimman pitkälle asiakkaalle valmiina, on luontaista kysyntää. Meidän täytyy olla vahvoja tällä sektorilla, mikäli haluamme jatkossakin menestyä konevalmistajien ohjaamotoimittajana. Tämän vuoksi investoimme hitsauksen robotisointiin, mikä omalta osaltaan vahvistaa tuotantotehokkuuttamme ja varmistaa tasaisen, korkean laadun.
– Loppumetreillä puntaroimme robottitoimittajaa kahden toimittajan välillä. Iso merkitys kaupan kallistumiselle Yaskawa Motomanin toteuttamaan ratkaisuun oli teknisten asioiden lisäksi Yaskawan Motomanin myyjän Teemu Kiisken aktiivisuus. Teemun kanssa on luontevaa ja helppoa tehdä kauppaa.
NTcabin robottisolu muodostuu kokonaisuudesta Yaskawa Motoman MA 1440 robotti + TSG-Gantry + 1x MT1-1500 (pyörityslaite). Hitsausvarusteena solussa on Fronius TPSi 500 ja robottiohjaimena on suomenkielisellä käyttöliittymällä varustettu DX200. Delfoi Arc -hitsaussovellus antaa mahdollisuuden offline-ohjelmointiin.
– Delfoi Arcin ansiosta voimme tehdä hitsauksien simuloinnit nopeasti ja se soveltuu hyvin suunnitelmaamme kulkiessamme kohti Lean-tyyppistä tuotantofilosofiaa.
– Yaskawa Motoman -solu tekee käytännössä kaikki ohjaamon vaatimat sisä- ja ulkopuoliset hitsaukset. Yaskawan ansiosta viimeistelyn tarve vähenee, se pystyy hitsaamaan myös alumiinia sekä todella ohuita materiaaleja ja tehokas solu kykenee tekemään noin 3–5 hitsarin työt, summaa Pätsi robottisolun hyötyjä.

INFO

NTcab Oy
Esa Pätsi
toimitusjohtaja
puh. 0400 281 009
www.ntcab.fi
Yaskawa Finland Oy
Teemu Kiiski
myyntipäällikkö
puh. 040 3000 624
www.yaskawa.eu.com