Onnellisesti innovatiivisia

Maaliskuussa julkaistun YK:n raportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Raportti perustuu The World Happiness Report -tutkimukseen, jossa tulokset perustuvat yksilöiden omiin arvioihin omakohtaisesta hyvinvoinnista. Uutistoimisto AP kertoo, että muun muassa elinajanodotteeseen, sosiaaliseen tukeen ja korruptioon perustuen Suomi sijoittui tällä listalla piikkipaikalle 156 maan joukosta. Ensimmäistä kertaa tänä vuonna onnellisuusraporttiin sisällytettiin myös maahanmuuttajat, joiden onnellisuutta arvioitiin 117 maassa.

Myös innovatiivisuudessa Suomi sijoittuu kärkisijoille. Tämä käy ilmi Bloombergin alkuvuodesta julkaistusta innovaatioindeksistä, jonka mukaan Suomi on petrannut edelliseen vastaavaan tutkimukseen verrattuna sijoitustaan ja noussut sijalta seitsemän sijalle kolme. Indeksissä listataan eri maiden innovatiivisuutta muun muassa korkean teknologian yritysten tiheydessä sekä aktiivisessa patenttitoiminnassa. Etelä-Korea on tämän listauksen kärjessä jo kuudetta vuotta ja Suomen edelle kiilaa myös Saksa. Patenttitoiminnan aktiivisuutta ja tuottavuutta mitattaessa Suomi on tutkimuksen kärjessä.

Nämä ovat hienoja tilastoja ja voimme olla siis ylpeitä suomalaisuudestamme. Mikään yhteiskunta ei ole rakenteiltaan täydellinen, mutta näiden tilastojen pohjalta voisi arvioida Suomen onnistuneen hyvinvointivaltionsa rakentamisessa hyvin. Asiayhteys myös onnellisuuden ja innovaatiokyvyn välille voitaneen muodostaa:
tyytyväisyys luo kykyä luovaan ajatteluun.

Innovatiivisuutta maastamme siis löytyy. Nyt vain pitää entistä voimakkaammin tehdä ponnisteluja tämän innovatiivisuuden purkamiseksi vientivoimaisiksi tuotteiksi ja palveluiksi, joiden tuloksilla rakennamme vieläkin parempaa Suomea.


Onnellista kesää