Oodi yrittäjille

Kuten olen joskus aiemminkin tällä palstalla kirjoitellut, omat juureni ovat vahvasti konepajateollisuudessa edesmenneen isäni toimiessa konepajayrittäjänä 38 vuotta. Yrittäjyydessä oli kiinni koko nelihenkinen perheemme äitini hoitaessa konttoripuolen toimia. Itse olin levynnurkassa kiinni pienestä pitäen ja ensimmäiset saumatkin tuhertelin jo alakouluikäisenä.

Kuten yrittäjyydessä yleensäkin, myös isäni yrittäjäpolkuun osui syviäkin kuoppia. Jopa yhden ”konttauksen” jälkeen homma jatkui yrittäjän vahvalla uskolla ja sinnikkyydellä. Tästäkin tilanteesta noustiin ainakin tasolle, jolla perheellemme leipä pöytään saatiin.

Tilastokeskuksen julkaiseman Suomen tilastollisen vuosikirjan 2022 mukaan Suomessa on lähes 370 000 yritystä ja ne työllistävät noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Pk-yritysten (alle 250 henkilöä työllistävät yritykset) määrä noiden tilastojen mukaan on yli 99 % yrityskannasta. Niin ikään pk-yritykset ovat työllistäjinä merkittäviä, sillä henkilötyövuosina mitattuna ne työllistävät yli 65 % yksityisen sektorin henkilöstöstä. Eli tilastollisestikin mitattuna pk-yritykset ovat avainasemassa yhteiskunnallemme.

Haluankin nostaa korokkeelle isäni kaltaiset ihmiset, jotka jaksavat yrittää vastoin­käymistenkin keskellä, haluten edelleen työllistää ihmisiä ja tuottaa verotuloja yhteiskuntamme pyörittämiseen. Näitä ihmisiä me tarvitsemme, sillä ilman heitä yritys nimeltä Suomi ei voisi kantaa hyvinvointivaltion statusta.

Mukavaa joulun odotusta,
Petri Kuhlman, päätoimittaja