Peruspalvelut turvattava

Tämän vuoden 2019 viimeisen Eurometallin pitäisi olla Postin kantamana luettavissanne painettuna versiona 2.12. Näin sopimuksemme mukaan Posti on luvannut Eurometallin jakaa. Toivotaan, että järki on voittanut ja Postin toiminnan jumittanut lakko on saatu viimeistään tuohon päivämäärään mennessä päätökseensä.

On pöyristyttävää, että lakoilla voidaan horjuttaa suomalaisten perus­palveluita, joihin postinjakelun myös luen. Ymmärrän toki lakkoilijoitakin. Kiistan kohteena olevia palkkoja ei voi leikata tasolle, jolla ei nyky-yhteiskunnassa pärjää. Tämä pitäisi etenkin valtion omistamana yrityksenä Postin heti lähtökohtaisestikin ymmärtää. Postin vetoaminen kiristyvään kilpailuun on huono syy leikata palkkoja köyhyysrajan alittavalle tasolle. Kilpailukykyään pitää Postin pystyä muilla keinoilla parantamaan.

Sijaiskärsijöinä tässä taistossa ovat yritykset ja niiden työntekijät, joiden elanto on Postin palveluiden varassa. Varmasti lakko vaikeuttaa myös monen konepajan toimintaa. Niin ikään me lehtiä kustantavana yrityksenä olemme yksi näistä kärsijöistä. Toki digitaalinen jakokanava on meille tärkeä osa palvelukokonaisuuttamme, mutta metallialan ammattilaisten työpaikoille ilman tilausmaksua jaettava Eurometallin painettu paperiversio on edelleen päätuotteemme. Suomessa kun ei ole Postille kilpailijaa koko maamme kattavan osoitteellisen jaon toteuttajaksi.

Suomesta on rakentunut hyvinvointiyhteiskunta, jonka peruspilareina ovat toimivat peruspalvelut: terveydenhuolto, koulutus ja mm. jokaisen kansalaisen ja yrityksen saavuttava postinjakelu. Näiden perus­palveluiden toiminnalle rahoitus tulee yrityksiltä, joten yhteiskunnalla on mielestäni vastavuoroinen vastuu taata näiden peruspalveluiden toimivuus, eikä niiden toimintaa pitäisi olla mahdollisuus horjuttaa lakoilla. Eivät yrityksetkään voi lakon­omaisesti mielenosoituksena jättää verojaan maksamatta, joilla noita peruspalveluita rahoitetaan. Jos Suomessa ei voi luottaa perus­palveluiden toimivuuteen, koko hyvinvointiyhteiskuntamme on pahasti hakoteillä, eivätkä perustuksemme ole rakennettu riittävän jykeville tukijaloille.

Järkeä ratkaisijoille toivoen ja mukavaa loppuvuotta