Pienet ja keskisuuret valmistajat vaikeuksissa?

– Meillä on robottivalmistajana nykyisin erityisen tärkeä tehtävä. Haluamme auttaa yritysten päätöksentekijöitä vapauttamaan henkilöstöä enemmän arvoa tuottavaan työhön. Jos tämä on liian vaikeaa PKI-sektorin yrityksille, henkilöstöä ei vapaudu muihin tehtäviin, mikä hidastaa alan kasvua merkittävästi, kertoo Sales Development Manager Antti Lumme, Universal Robots, Finland.

-Meidän on kehitettävä robottiautomaatio-osaamistamme, jotta Suomen kilpailukyky globaalisti paranee tai pysyy samalla tasolla kuin tällä hetkellä. Jos annamme työt aina ulkoisten kumppaneiden tehtäviksi, emme pääse koskaan käsiksi robottiautomaatio-osaamiseen ja sen mahdollisuuksiin. Automaatio-osaamisesta on tullut ja tulee olemaan tulevaisuudessa entistä tärkempi osa kilpailukykyämme, tuotteiden rakenteesta alkaen tuotantolinjojen rakentamiseen saakka, arvioi Lumme.
– Kumppanimme ovat innostuneita valmistamiemme cobottien asentamisesta ja tuotannon haasteiden ratkomisesta, ja olen täysin varma, että tekemistä riittää myös tulevaisuudessa. Odotan, että kohtaamme ongelmia, koska integraation kysyntä tulee ylittämään pian tarjonnan. Tällä teollisuudenalalla on pian vaikeaa löytää yrityksiä, jotka voivat auttaa integraation toteutuksessa, koska tämän palvelun tarve kasvaa kiihtyvällä vauhdilla.
– Olen valitettavasti sitä mieltä, että pienillä ja keskisuurilla valmistajilla tulee olemaan vaikeinta löytää omaa robottikumppaniaan. Ja mikäli tämä ennuste toteutuu, koko alan kehitys on uhattuna. Sen vuoksi on tärkeää, että valmistava teollisuus on varpaillaan oman osaamisensa ja kokemuksensa kehittämisessä ja ymmärtää, mitä on mahdollista tehdä itse ja mikä on hyvä jättää ammattitaitoiselle integraattorille. Automaatio-osaamisesta tulee erittäin tärkeä palapelin osa, jolla saavutetaan ja määritellään yrityksen kilpailukyky valmistuksessa, ennustaa Lumme.
– Universal Robots tekee uraauurtavaa työtä edistääkseen yksinkertaisen robottiautomaation kehitystä ja käyttöönottoa. Monet vertaavat Applen iPhonen laitteisto ja alusta -yhdistelmää Universal Robotsin toimintamalliin. iPhonen tavoin myös meidän UR-cobotti on erilaisten sovellusten alusta. Tämä alusta koostuu nykyisen neljästä erillisestä komponentista, jotka ovat Cobotti, Ekosysteemi UR+, UR Academy ja UR Application Builder:
Ekosysteemi UR+ on nykyaikainen markkinapaikka, jossa ulkoiset kehittäjät voivat markkinoida UR+-tarvikkeita, jotka sopivat Plug & Produce -konseptiin. Meillä on yli 150 toimittajaa tällä hetkellä ympäri maailman ja yhteistyökumppaneiden määrä lisääntyy jatkuvasti.
UR Academy on maksuton interaktiivinen koulutusohjelma, jonka läpikäynti vie keskimäärin 87 minuuttia. Käyttäjä saa koulutuksen avulla kattavasti tietoa voidakseen aloittaa cobottien käytön.
UR Application Builder on verkossa toimiva työkalu, jonka avulla loppukäyttäjä voi rakentaa oman sovelluksensa helposti vastaamalla muutamiin kysymyksiin. Vastausten perusteella luodaan visualisointi, josta käyttäjä näkee tekemänsä käyttösovelluksen. Samalla ohjelma luo robotille ohjelman ja mikäli ohjelmasta tulee toivotunlainen, käyttäjä voi tallentaa ohjelman, siirtää sen suoraan cobottiinsa ja aloittaa käytön.
– Helppoa ja ennen kaikkea nopeaa automatisointia, se on meidän robottiemme DNA:ssa. Application Builderissa näet välittömästi, kuinka robotti liikkuu sovelluksessa, vaikka ohjelmaa vasta rakennetaan. Tämän jälkeen valitaan tarvikkeet UR+:sta ja cobotin koko. Robottitoimitusta odotellessaan käyttäjä suorittaa viiden päivän aikana UR Academy -koulutuksen. Näin ollen käyttäjä on viikossa valmis ja kouluttautunut tulevaisuutta varten.
– Tämä ja monet muut helppokäyttötoiminallisuudet tuovat robottiautomaa­tion entistä vahvemmin myös PK-yritysten käyttöön, lupaa Lumme.

INFO

Universal Robots, Finland
Antti Lumme
Sales Development Manager
tel. +358 44 590 3122
anlu@universal-robots.com