Ensimmäisen uraauurtavan aloituksen suomalaisessa kone- ja ohjelmistokaupassa RENSI Finland Oy teki 30 vuotta sitten lanseeraamalla Surfcam-ohjelmiston Suomen teollisuuden käyttöön. Lanseerauksesta lähtien Surfcam-ohjelmisto ja Rensi ovat ansainneet maanlaajuisen maineen edullisten ja toimivien ratkaisujen toimittajana. Laman aikana vuonna 1993 perustetulla Rensillä on ollut vaikuttava, innovatiivisiin tuotteisiin perustuva kasvu. Tämä innovatiivinen tuotehaku on ollut taustana kaikessa tuotekehityksessä viimeisten 30 vuoden aikana, ja innovatiivisuus sekä uuden etsiminen ovat kiinteästi yrityksen filosofian ytimessä.
”Rensi perustettiin lama-aikana 1993, jolloin kaikilla teollisuuden aloilla oli vaikeuksia”, kertoo toimitusjohtaja Vesa Sirén, ja jatkaa: ”Silloin asiakaskäynnillä kuuli aidosti asiakkaiden olevan ongelmissa ja investointeja ei tehty, vaikka tahtoa oli. Mutta jo 1994 alkoi teollisuus investoimaan ja loppu on historiaa.”
Aivan alussa Rensissä oli kolme työntekijää. Rensin ensimmäinen tuote oli Surfcam-ohjelmisto, ja 1994 vuoden alussa Rensi alkoi myös toimittamaan PEPS-ohjelmistoja levytyökeskuksiin ja plasmoihin. Rensin vahvuus oli alusta lähtien ohjelmien suomenkielisyyden lisäksi oma postprosessorien kirjoittaminen ja valmistus.
”Laskin vuonna 1994, että teimme 130 postprosessoria asiakkaille”, kertoo Vesa Sirén. ”Mutta silloin CAM-markkinat olivat uudet eivätkä nykymalliin kyllästyneet ja parhaina vuosina uusia asiakasfirmoja tuli yli 60 kappaletta vuodessa”, Vesa muistelee.
Historiaa
Melko pian alun jälkeen Rensi alkoi alan pioneerina toimittamaan 3D Scanners Ltd:n skannereita ja toimittikin parissa vuodessa Suomeen 18 kappaletta 3D-skannereita. Alkuaikoina käänteisen suunnittelun ohjelmia oli vain yksi, Surfacer-niminen ohjelma, ja yllättävää kylläkin Rensi myi kaikista maailman lisensseistä 5 % Suomeen. Silloin vuonna 1997 Suomi ja Rensi olivat todellisia edelläkävijöitä 3D-skannauksessa ja käänteisessä suunnittelussa.
Sitten tulikin 1997 jälkeen kymmenen vuoden paussi – kaikki, jotka tarvitsivat olivat jo ostaneet järjestelmät, ennen kuin 3D-skannereita alettiin myymään enemmän Suomeen.
Vuonna 1996 Rensi myös mullisti Suomen mittakonemarkkinoita ja alkoi myymään FARO-nivelvarsikoneita varsin menestyksekkäästi Suomen kulkuneuvoteollisuuteen hitsausjigien ja yleiseen laaduntarkkailuun. Samaan aikaan Rensiin myös värvättiin vähän enemmän sakkia ja alettiin myymään taiwanilaisia DYNA-jyrsinkoneita ja -koneistuskeskuksia.
2000-luku
Ensimmäiset vuodet Rensin toimisto oli Espoossa, mutta 1996 muutto Klaukkalaan antoi lisää hallitilaa. Vuoden 2008 muutto nykyiseen osoitteeseen toi taas hallitilan lisäksi myös toivottua toimistotilaa. Rensi on alusta lähtien myynyt Surfcam-ohjelmistoja Ruotsiin ja Norjaan jälleenmyyntiverkostonsa kautta. Myöskin Puolaan saatiin toimitettua satakunta lisenssiä.
Mittakonepuolella nivelvarsikoneiden lisäksi kuvaan tuli myös englantilainen Aberlink CNC-mittakonevalmistaja, joka on ottanut kivan siivun Suomen mittakonemarkkinoista – nivelvarsikoneet vaihtuivat Kreon-merkkisiin ja 3D-skannereissa varsin pätevä Artec3D tuli myyntiin jo 2000-luvun alussa.
2004 kuvaan tulivat CNC-routerit ja muutkin Kiinassa tehdyt koneet. Luonnollisesti Rensi laajensi CNC-routereiden myynnin Ruotsiin, Norjaan ja myöskin Englantiin varsin menestyksekkäästi. Rensi on toimittanut CNC-koneita Euroopan laajuisesti useampiin maihin ja englantilaisen välittäjän kautta jopa Meksikoon asti. Vuonna 2021 meni peräti 19 CNC-routeria vientiin, ja nykyään Rensi on tehnyt tuotekehitystä teettäen CNC-routerit omalla nimellään ja omilla spekseillään eli toimiviksi osoittautuneilla ratkaisulla.
2008 vuoden tapahtumat iskivät kaikkiin, myös Rensiin, ja myynti Liettuaan ja Latviaan väheni merkittävästi. Viimeiset vuodet uusimpana hittituotteena ovat olleet menestyksekkäästi G-Weiken kuitulaser-leikkauskoneet ja käsihitsauslaserit, joita onkin mennyt asiakkaille käyttöön melkoinen määrä. Myös teollisuusautomaation määrä on lisääntynyt tuotteissa; Rensi toimittaa koneita purku- ja panostuslaitteilla ja roboteilla varustettuna.
Filosofia
Rensin filosofiana on alusta lähtien ollut toimia High Tech -ratkaisujen tuottajana asiakkaille ja vähintäänkin kolmella eri tuotealueella, koska jos joku tuotealue sakkaa, toiset aina vetävät – onhan talouselämä ikuista aaltoliikettä. Ideana on myöskin aina ollut olla uusimman mahdollisen teknologian osaaja sekä tarjoaja ja siten nostaa Suomen teollisuuden teknistä tasoa ja kilpailukykyä.
Rensi on alusta lähtien ollut vahva erilaisissa ohjelmistoissa ja omassa ohjelmoinnissa, ja kun tähän on liitetty toisena kivijalkana mittakoneet ja 3D-skanneri ja kolmantena työstökoneet ja valmistuksen koneet, pystyy Rensi toimittamaan asiakkaille suunnittelusta valmistukseen ja laadunvalvontaan koneet, laitteet ja ohjelmistot – koko ketjun niin halutessa.
Rensi on myös aktiivisesti palkannut nuoria insinöörin alkuja tekemään lopputyön yritykseen ja jäämään pysyvästi myynti- ja asennustöihin Rensiin. Rensi onkin nykyään melko nuorekas kolmentoista hengen yritys, joka laajenee tasaisen vauhdikkaasti.
Kirjoittaja
Rensi Finland Oy
Vesa Sirén