Robottisolu toi tehoja särmäykseen Harvialla

Harvia on paljon saunovalle kansalle tuttuakin tutumpi kiuasvalmistaja. Harvian kotimaassa Suomessa saunominen on osa kansanperinnettä, mutta saunan ja span tarjoamat elämykset kiinnostavat ympäri maailmaa. Vientiä Harvialla on jo 80 maahan.
Tutkitut terveysvaikutukset, lisääntyvä kiinnostus hyvinvointiin ja keskiluokan kasvu takaavat sen, että yhä useampi maailman yli 15 miljoonasta saunasta rakennetaan muualle kuin saunan syntysijoille. Tämä johtaa siihen, että maailman suurimmassa kiuastehtaassa Muuramessa kehitetään koko ajan uutta. Tuotantoon tulee uusia malleja ja tuotanto kokonaisuudessaan kasvaa. Uusia menetelmiä tutkitaan ja investointeja tulevaisuuteen toteutetaan.
Viimeisimpiä investointeja Muuramen tuotantoon on robottisärmäyssolu, jonka toimitti CoastOne Oy yhteistyössä Yaskawa Finland Oy:n kanssa.
”Levytyö-osastollamme leikkuu tapahtuu kulmaleikkurikoneilla ja kappaleiden taivutus tehdään manuaalikoneilla ja taivutusautomaatilla. Taivutusautomaatti on erittäin nopea kone niille osille, jotka sille sopivat, mutta huomasimme myös, että meillä on tuotannossa lukuisia, sarjoiltaan suuria levykomponentteja, jotka eivät muotonsa puolesta taivutusautomaatille sovellu. Tähän kohtaan aloimme tutkia mahdollisuutta, miten nämä sarjat soveltuisivat robotilla taivutettaviksi”, kertoo Harvian tuotantojohtaja Mika Suoja.
Solua alettiin suunnitella aktiivisesti alkukeväästä 2018. Tuotannosta valittiin volyymituotteita tarttujien suunnittelua varten ja pohdittiin tilajärjestelyjä. Materiaalivirta leikkuukoneelta taivutukseen haluttiin tehdä mahdollisimman sujuvaksi. Samoin materiaalin kulku soluun ja solusta pois. Lopputuloksena kesällä saatiin suunnitelmat lyötyä lukkoon.
Solussa on särmäyspuristimena Coast­One C15, 1600 mm taivutusleveydellä. Koneen työkalupitimet suunniteltiin mahdollisimman ohuiksi, jotta robotilla pääsee mahdollisimman lähelle taivutuslinjaa.
Robotti, Yaskawa Motoman MH24, kulkee puristimen edessä radalla. Rata helpottaa taivutusohjelman tekoa ja mahdollistaa osien purkamisen kolmelle paletille suoraan radan eteen. Osat on näin helppo siirtää solusta eteenpäin asennuspaikalle tai varastoon.
Kun asennuksesta on kulunut puolisen vuotta, on kone kovassa käytössä. Kappaleohjelmia on tehty jo kymmeniä ja kone tekee töitä kiireisenä aikana kolmea vuoroa.
”Solu on löytänyt paikkansa hienosti. Koulutus Yaskawalla meni hyvin ja kun loppukoulutus meillä oli tehty, aloimme tehdä ohjelmia omalla porukalla – täytyy antaa tässä kohti kehut meidän tiimille ja kouluttajille. Kokemusta on karttunut jo mukavasti. Solu on tuonut meille huomattavasti lisää taivutuskapasiteettia, kapasiteetin joustoa ja kun ohjelmat on tehty valmiiksi, ei se juuri valvontaa tarvitse. Solu paransi myös osaston työergonomiaa, kun hankalasti käsiteltävät kappaleet voidaan nyt siirtää robottisolulle.”
”Meiltä löytyy paljon komponentteja, jotka menevät solulla hyvin läpi ja ajot voivat olla pituudeltaan useita tunteja. Kolmelle purkulavalle menee paljon tavaraa, ne eivät hetkessä tule täyteen. Kokemuksemme perusteella meidän tyyppisessä tuotannossa robottisärmäyksellä on selkeä paikka”, Mika Suoja kommentoi. ●

INFO

Harvia Group Oy
Mika Suoja
tuotantojohtaja
puh. 0207 746 4098
mika.suoja@harvia.fi
www.harvia.fi


CoastOne Oy
Janne Raittila
myyntipäällikkö
puh. 050 5537 098
janne.raittila@coastone.fi
www.coastone.fi