RTA-Metalli Fermatilla uusasiakashankintaan

40-vuotisjuhlavuotensa kupeessa RTA-Metalli Oy on tehnyt historiansa merkittävimmän koneinvestointinsa hankittuaan Fermat Variant 10 000 -avarruskoneen. Samassa yhteydessä myös nostokapasiteettia kasvatettiin 16,3 tonniin. Tämän investoinnin myötä RTA-Metalli haluaa paitsi parantaa tehokkuuttaan ja palveluvalikoimaansa nykyisille asiak­kaille myös laajentaa asiakaskuntaansa.

Kokonaisarvoltaan RTA-Metallin investointi uusine hallinostureineen ja tarvittavine rakennustöineen on noin 1,6 M€. Yrityksen lähivuosien liikevaihto on liikkunut 5–6 miljoonan euron haarukassa, joten investointi etenkin näihin lukuihin peilaten on todella merkittävä askel tälle Saarijärvellä toimivalle toisen polven perheyritykselle. Tämä on osoitus sekä yrityksen halusta tehostaa tekemistään kuin vahvasta uskosta tulevaisuuteen. – Työtilanne on tällä hetkellä hyvä. Näkymiä meillä on vuoden 2021 kevääseen saakka. Uuden Fermatin myötä haluamme myös laajentaa asiakaspohjaamme. Tällä sektorinsa huippua edustavalla tshekkikoneella yllämme entistä tehokkaampaan tekemiseen järeässä kokoluokassa. Uusia töitä onkin Fermatin ansiosta jo saatu, iloitsee operatiivinen johtaja Timo Paananen.

30 % lisää nopeutta
Fermat Variant 10 000 -avarruskone saatiin RTA-Metallin tuotantoon viime vuonna loka-marraskuun vaihteessa. – Tämä hankintaprosessi kesti kaikkiaan 2,5 vuotta. Se sai alkunsa, kun matkalla Konepaja-messuille pysähdyimme Vossilla. Tuo oli kallis pysähdys, sillä tuolloin kättelimme kaupat Fermatista, naurahtaa Paananen.
– Tuolle pysähdykselle tuli tosiaan iso hintalappu – mutta kannattava. Fermat on osoittautunut nappivalinnaksi ja olemme sen ansiosta pystyneet tietyissä töissä saamaan jopa 30 % lisää nopeutta. Aiemmin kolmessa vuorossa tehdyt työt tehdään nyt Fermatilla kahdessa vuorossa, jatkaa Paananen.

Tshekkilaatu vakuutti
RTA-Metalli punnitsi ison koneinvestointinsa hankintaprosessissa monen eri maan erimerkkisiä avarruskonemalleja. – Fermatista meillä ei ole aiempia kokemuksia, mutta tshekkikoneena luotimme sen laatuun – ­tshekeillä on pitkä kokemus avarruskoneiden valmistamisesta. Tehtaan tekninen osaaminen ja räätälöinti, mm. koneen korkeuden ja rungon osalta juuri meille sopivaksi, saivat vaakakupin kallistumaan Fermatiin. Valinta on näin jälkeenpäin arvioituna osoittautunut oikeaksi ja kone on täysin vastannut siihen kohdistuneisiin odotuksiin. Myös koneen toimittaja Vossin puitteissa toimitusketju toimi asiallisesti. Niin ikään jälkimarkkinointitoimet ovat Vossilla toimineet erinomaisesti – vasteaika on lyhyt ja huollon saa paikalle tarpeen vaatiessa jopa seuraavana päivänä, kertoo Paananen.

Lisää varmuutta, kapasiteettia ja kappalekokoa
Toimitusjohtaja Hanna Auvisen mukaan Fermat toi monia lisähyötyjä yrityksen tekemiseen. – Yksi vahvuuksistamme on korkea omavaraisuusaste, laitekokonaisuuksista teemme itse noin 80 %. Yksittäiskappale- ja piensarjatuotannosta muodostuva valmistusprosessimme sisältää kaikki vaiheet maalausta lukuun ottamatta: levytyöt, koneistus, hitsaus, kokoonpano, testaus ja myös isot hapotusaltaat löytyvät tuotantotiloistamme. Kun omavaraisuusasteemme valmistuksessa on korkea, pystymme nopeasti reagoimaan asiakkaan tarpeisiin. Tuotevalikoimamme on todella laaja käsittäen kaikki materiaalit – aina käteen sopivista 15 metriä pitkiin kappaleisiin saakka. Meidät tunnetaan korkeasta laadusta ja joustavuudesta sekä luotettavasta tavasta toimia. Myös tämän vuoksi oli tärkeää saada lisää kapasiteettia avarruskoneella tehtäviin töihin ja Fermatilla saimme sitä vähintäänkin runsaasti. Niin paljon, että koneen ansiosta tulemme etsimään myös uusia töitä ja ­asiakkuuksia. Kannattaakin ottaa yhteyttä, mikäli etsitte laadukasta kumppania avarruskoneella valmistettaviin tuotteisiin, kehottaa Auvinen.

Fermat Variant 10 000 mahdollistaa RTA-Metallille omassa tuotannossaan valmistaa aiempaa suurempia kappaleita entistä tehokkaammin. Koneen liikealueet: X = 15 000 mm, Y = 3 200 mm, (Z) = RAM 1 430 mm ja pyöröpöytä, jonka V-liike = 2 000 mm. Pyöröpöydällä voidaan työstää kappaleita aina 10 000 kg:aan saakka ja kiinteillä lattiatasoilla huomattavasti painavampia kappaleita. Kone on myös varustettuna 0,001° asteen automaattisesti indeksoivalla universaalijyrsinpäällä ja 105 työkalun automattisella robottitoimisella työkalunvaihtajalla, joka mahdollistaa painavienkin ja erikoispitkien työkalujen automaattisen vaihdon. Koneen tehokkuutta lisää myös automaattinen turvajärjestelmä, joka mahdollistaa työstettävien kappaleiden lataamisen ja purkamisen pyöröpöydältä tai lattiatasoilta, kun toisella koneistetaan. Näin saadaan kara-aikaa kasvatettua perinteisistä ratkai­suista.

INFO

RTA-Metalli Oy
Timo Paananen
operatiivinen johtaja
puh. 040 726 1361
rtametalli.fi
Fermatista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/fermat