Yksi lehtemme kantavista ajatuksista on paitsi tuoda viimeisimmät alan teknologiat teknisten tiedotteiden ja mainosten muodossa metallialan toimijoille, myös kertoa suomalaisten konepajojen kuulumisia; heidän investoinneistaan ja kehitysaskeleistaan. Tässäkin numerossa on useita hienoja uutisia siitä, kuinka yritykset ovat saavuttaneet tuotantoihinsa merkittävää tehokkuuden nousua investoinneilla uusiin tehokkaampiin koneisiin ja automatisointiin.
Vuosittain pääsen tutustumaan kymmenien erityyppisten konepajojen investointeihin. Ehkä tästä johtuen allekirjoittaneella on hieman liian ruusuisia kuvia suomalaisten investointihalukkuudesta. Tutkittuani asiaa tarkemmin, totuus onkin isossa kuvassa melko lailla toisenlainen. Teknologian tutkimuskeskus VTT julkaisi helmikuun alussa tiedotteen teettämästään kyselystä kotimaisen valmistavan teollisuuden PK-yritysten kehityssuunnista. Ainoastaan kolmasosa kyselyyn vastanneista hakee kasvua ja uutta liiketoimintaa investoimalla teknologiaan. VTT:n tiedotteen mukaan uusien järjestelmien ja työkalujen käyttöönottoa harkitsee tyypillisesti alle 10 % kyselyyn vastanneista. Tämän kyselyn vastauksia voidaan pitää erittäin huolestuttavina, sillä valmistavassa teollisuudessa investointivelkaa on kertynyt jo vuodesta 2008 lähtien. Näitä huolestuttavia asioita tutkin myös Teknologiateollisuuden helmikuussa julkaisemasta diagrammista, joka osoittaa, että teollisuuden aineellisten investointien kasvu Suomessa on jäänyt jälkeen useista kilpailijamaistaan vuodesta 2005 lähtien.
Maahan kaatunutta piimää on kuitenkin suotta surra, vaan pitää katsoa kirkkain silmin eteenpäin. Nyt odotettavissa olevan nousun kynnyksellä on oiva mahdollisuus hakea uutta potkua liiketoimintaan investoimalla uusimpaan ja tehokkaampaan teknologiaan. Kannattaakin tutustua tarkkaan esimerkiksi tämän maaliskuun Eurometallin sisältöön, jossa on runsaasti esillä uutta teknologiaa ja niiden käyttäjiä.
Mukavaa kevään alkua,
Petri Kuhlman, päätoimittaja