Salon Metalelektron uusi FMS lisää edelleen kilpailukykyä

Osana SME Elektro-Groupia toimiva Salon Metalelektro Oy on tehnyt viiden viime vuoden aikana huikeat kahdeksan miljoonan euron investoinnit tuotantonsa tehostamiseen. Kirsikkana kakussa näissä investointihankkeissa on viime marraskuussa tuotantoon saatu uusi FMS-järjestelmä. Näiden todella mittavien investointien pohjustamana yritys jatkaa kasvun tiellä ja lähitulevaisuuden tähtäimessä Salon Metal­elektrolla on 10 M€ liikevaihto.

Salon Metalelektro toimii tiiviissä yhteistyössä Groupin toisen yrityksen, elektroniikan sopimusvalmistajan Sorv-Elektro Oy:n kanssa. Siinä missä Sorv-Elektro toimittaa elektroniikan sopimusvalmistajana ratkaisuja vaativiin valmistusprosesseihin, Salon Metalelektro keskittyy mekaniikan sopimusvalmistajana vaativiin konepajapalveluihin.


Täysin uusittu FMS-järjestelmä

Salon Metalelektron aikaisempi FMS-järjestelmä uusittiin täysin. Uudessa linjastossa on 78 palettipaikkaa (400 x 400).

– Nyt oli hyvä aika laittaa järjestelmä kuntoon, alkoihan entisen järjestelmän vanhimmat koneet olemaan jo parikymmentä vuotta vanhoja. Alun perin aikataulu FMS-uudistukselle oli kesä 2021, mutta koronan aiheuttamien muutosten takia aikataulua nopeutettiin. Saimme FMS-toimituksen nopealla aikataululla tähän väliin ja niin ikään siihen tulleet neljä uutta vaakakaraista Mazak-työstökonetta saapui joustavasti nopealla aikataululla. Tilaus tehtiin viime maaliskuussa ja projekti oli valmis jo marraskuussa eli toimitus sujui varsin mallikkaasti, iloitsee tehtaanjohtaja Petri Pitkänen.

Uuden järjestelmän toimittajaksi valikoitui kotimainen Fastems. – Fastems oli selkeä valintamme FMS-toimittajaksemme, koska myös sitä edeltävä linjamme oli Fastems ja pystyimme vanhasta järjestelmästä hyödyntämään joitain teräsrakenteita.

– Uusimme samalla FMS-linjan hissijärjestelmämme. WCO (work cell operations) on osa Fastemsin älykästä MMS-automaatiojärjestelmää, joka mahdollistaa kaikkien manuaalisten työvaiheiden ja solujen ottamisen mukaan älykkääseen tuotannon suunnitteluun, ohjaukseen ja valvontaan. Uudistus nopeuttaa tuotannon virtausta ja vähentää tuotantoon sidotun pääoman määrää. Tulemme hyödyntämään jatkossa Fastemsin uusinta MMS7-ohjelmistoversiota laajemmaltikin tuotannossamme visuaalisena tuotannonohjausjärjestelmänä, sanoo Pitkänen.

Salon Metalelektron uudessa Fastemsin toimittamassa FMS-järjestelmässä on 78 palettipaikkaa ja kahdeksan vaakakaraista sekä yksi 5-akselinen Mazak-työstökone.

Älykäs resurssisuunnittelu mahdollistaa tuotantolaitteiden ja materiaalivirtojen oikea-aikaisen kohtaamisen, sekä mahdollistaa tuotannon näkyvyyden 96 tuntia eteenpäin. Lisäksi PDM-järjestelmien asiakirjat, piirustukset, työohjeet sekä muut dokumentit ovat tarvittaessa kaikkien käytössä. – Uskomme uudistuksen parantavan kilpailukykyämme ja mahdollistamaan entistäkin kustannustehokkaamman tuotannon, näkee Pitkänen.


50 CNC-työstökoneen arsenaali

Salon Metalelektron kykyä lastuavien töiden toimittajana on varmistamassa huikea, lähes 50 CNC-työstökoneen arsenaali, jota pidetään ajantasaisena ja modernina investoimalla jatkumona uusimpaan ja tehokkaimpaan teknologiaan.

Uuteen FMS-linjaan koneet valikoituivat Mazakin tarjonnasta. FMS:ään on integroituna kahdeksan Mazak HCN-4000 vaakakaraista työstökeskusta, joista neljä hankittiin syksyllä 2020, sekä yksi viisiakselinen Mazak i 600. Linjastossa on lisäksi optio 2–3 työstökoneelle.

– Meillä on Mazakeista pelkästään hyvää sanottavaa. Ne ovat osoittautuneet vuosien saatossa luotettaviksi koneiksi ja ovat myös kilpailukykyisiä niin nopeutensa kuin tarkkuutensakin puolesta. ­Mazakien hinta-laatusuhde on hyvä ja merkin jälkimarkkinointi sekä kaikki työtavat maahantuoja Wihurin hoitamana vastaavat odotuksiamme. Uusissa koneissa on lisäksi Smooth-ohjaus, mikä on osoittautunut hyväksi. Kaiken kaikkiaan uusilla koneilla saadaan vanhoihin verrattuna lisää tehokkuutta ja tarkkuutta tekemiseen sekä toteutettua erinäköisiä tuotteita, kiteyttää Pitkänen.
SME Elektro-Group Oy -konserni työllistää 120 henkilöä. Yritys tarjoaa asiakkailleen sopimusvalmistusta aina tuotesuunnittelusta valmiisiin tuotteisiin saakka.
Salon Metalelektro valmistaa vaativia koneistusosia sekä sopimusvalmistusta kansainvälisille kone- ja laitevalmistajille. Asiakaskunta koostuu oman alansa huipputeknologian yrityksistä, joiden tuotteet ovat korkealaatuisia alansa edelläkävijöitä.
Monipuolinen ja moderni konekanta, erilaisista vaativista töistä hankittu kokemus sekä asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen on tehnyt Salon Metalelektrosta vaativien asiakkaiden arvostaman yhteistyökumppanin. Yritys varmistaa kilpailukykynsä investoimalla uusiin koneisiin ja laitteisiin, sekä kouluttamalla henkilöstöään tämän päivän haasteisiin.


– Uuden FMS-linjamme myötä olemme entistä kilpailukykyisempi sopimusvalmistaja ja partneri päämiehillemme sekä pystymme tarjoamaan asiakaskunnallemme laajempaa skaalaa erityyppisille tuotteille. Myös piensarjatuotantotyöt pystymme tehtyjen kehityshankkeiden myötä toteuttamaan kustannustehokkaasti, vakuuttaa tehtaanjohtaja Petri Pitkänen.

INFO

Salon Metalelektro Oy
Petri Pitkänen
tehtaanjohtaja
puh. 045 353 0075
wwww.smegroup.fi