Scansololle jo kuudestoista Hyundai-Wia-työstökone

Koneistusalihankkija Oy Scansolo Ab:n tekeminen nojaa vahvasti pohjalaiseen rehellisyyteen ja työntekijöidensä korkeaan ammattitaitoon. Konevalinnoissa yritys on ollut poikkeuksellisen merkkiuskollinen, sillä yrityksellä on käytössään jo 16 Hyundai-Wia työstökonetta.

Oy Scansolo Ab on toiminut nykyisessä yhtiömuodossaan vuodesta 1992, mutta yrityksen juuret pohjalaisena metalliteollisuuden alihankkijana ovat lähtöisin jo 1950-luvulta saakka. – Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että meillä on pitkät perinteet yhteisestä tuotekehityksestä asiakkaidemme kanssa. Yhteinen tuotekehitys on sitä, että ei vain yritetä tehdä mahdollisimman halvalla, vaan mietitään, miten tehdään mahdollisimman fiksusti, jotta säästettäisiin pitkässä juoksussa. Meidän toimintafilosofiamme tarkoittaa, että valmistamamme kappaleet ovat paitsi just eikä melkein myös toimitusta juuri silloin kun on luvattu. Ei ennen, eikä jälkeen, kiteyttää toimitusjohtaja Markku Rinnasto yrityksen toiminnan ohjaavia arvoja.

Huippuosaajia
Rinnaston lauseet eivät ole vain sanan helinää, vaan yritys on saanut tunnustusta
suurimmalta asiakkaaltaan heidän tuotteensa tuotekehityksestä. – Ideat kehitykseen lähtevät pitkälti koneistajiltamme. Meillä onkin poikkeuksellisen kovan ammattitaidon omaava 20 työntekijän porukka täällä tekemässä, joka paitsi tekee työnsä, myös haluaa kehittää toimintaamme ja tekemistämme kokonaisvaltaisesti. Tämä osaajajoukko ei tyydy ainoastaan valmistamaan kappaleita, vaan huolehtii että asiakkaat saavat sellaiset osat, joita tarvitsee ja oikeaan aikaan, kertoo Rinnasto.

Vöyrissä kasvuun
Scansolo lähti liikkeelle edesmenneen Ari-Pekka Bergendahlin tarjoamista koneistus- ja hitsauspalveluista. Alkuaikoina koneistoon kuuluivat myös ruiskuvalukoneet, mutta vuosien saatossa tämä sektori jäi palveluista pois. Tänä päivänä yrityksen palvelut muodostuvat CNC-sorvauksesta, jyrsinnästä, hitsauksesta sekä kokoonpanosta. Scansolon materiaalihallinta käsittää käytännössä kaikki metallimateriaalit sekä muovit, mutta tuotannon valtavirta muodostuu mustan materiaalin työstöstä.
Scansolon matkan suurimpia kehitysaskeleita tapahtui vuonna 2001, jolloin yritys muutti Vähäkyröstä Vöyriin. – Tällä tontilla on laajennuttu useaan otteeseen, noin viiden vuoden välein. Viimeinen laajennus tehtiin vuonna 2013, jonka jälkeen meillä on ollut käytössämme 1800 m2 ja tontillamme on edelleen tilaa kasvulle.
Kovaa on kasvu Vöyrissä ollutkin ja viime tilikaudella yritys saavutti isot kasvulukemat liikevaihtolukujen päättyessä vajaaseen 4 Me. – Myös tällä tilikaudella vauhti on jatkunut hyvänä, iloitsee Rinnasto.

Hyundai, Hyundai, Hyundai…
Rinnaston mukaan menestyminen alati kiristyvässä ja globaaliksi muodostuneessa kilpailussa vaatii paitsi osaavan joukkueen myös huippukonekannan. Koneistusarsenaalissa yksi merkki nousee Scansolon listoilla ylitse muiden: Hyundai-Wia.
– Työstömme suurimmat volyymit muodostuvat laipallisista kappaleista. Pyörähdyskappaleissa liikumme halkaisija-alueella 3–
890 mm ja eräkoot ovat tänä päivänä pääosin melko pieniä: tyypillisesti sarjakoot liikkuvat 1–100 välimaastossa. Lähes aina puhutaan kuitenkin sadasosien tarkkuuksista ja tämä vaatii luonnollisesti huipputarkat koneet. Meidän valintamme näitä tehtäviä suorittamaan on ollut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Hyundai, joka on osoittautunut vuosien saatossa erittäin kestäväksi, tarkaksi, nopeaksi ja hinta-laatusuhteeltaan meille osuvaksi merkiksi. Myös koneiden toimitukset ovat luonnistuneet kellontarkasti kuten myös kaikki jälkimarkkinointiin liittyvät toimet Hyundai-Wian maahantuojan Machineryn Oy:n toimesta, perustelee Rinnasto Scansolon merkkiuskollisuutta.

Kappaleaika 14 minuutista 2,5 minuuttiin
Scansolon viimeisin investointi Hyundai-Wia L230 LMA CNC-sorvi saapui vahvistamaan tekemistä tämän vuoden helmikuun lopussa. Kone on varustettu pyörivillä työkaluilla. Tämä uusin kone on jo 16. Scansolon Hyundai-Wia. – Kone hankittiin kapasiteettimme nostoa varten ja samalla varmistetaan piensarjatuotannon tehokkuus. Tämänkin investoinnin kohdalla kartoitimme muitakin merkkejä, mutta valinta kääntyi taas kerran Hyundai-Wiaan. Paljon vaakakupissa painoi se, että meillä on tuotannossa aiemmin jo kaksi samanlaista konetta, jotka ovat vastanneet täydellisesti tarpeisiimme. Yksi tärkeä seikka koneinvestoissamme on meillä aina myös koneistajien mielipiteillä ja tekijäjoukkomme on antanut aina puoltavat lauseet Hyundai-Wian puolesta. Ja kun merkki on aina Hyundai-Wia, työntekijöiden on helppo siirtyä koneelta toiselle. Kun koneet ovat tuttuja, työ jatkuu katkoitta, vaikka käyttäjät vaihtuisivatkin. Keskittyminen yhteen merkkiin tuo luonnollisesti etuja myös huoltoihin liittyen, arvioi Rinnasto.
– Meillä on todella pitkiä asiakkuuksia – osa töistä on pysynyt meillä yrityksen alusta lähtien. Pitkät asiakkuudet perustuvat paljolti myös kykyymme uudistua ajan hengessä ja tämän vuoksi uudistammekin konekantaamme säännöllisesti, tahti on noin 1–2 uutta konetta vuodessa. Esimerkiksi viime vuonna hankitulla 4-akselisella Hyundai-Wia pystykaraisella F500 Plus -työstökeskuksella saimme nipistettyä erään kappaleen valmistusaikaa 14 minuutista 2,5 minuuttiin, kertoo Rinnasto.

Kehitystä monella rintamalla
Oy Scansolo Ab:n kehitysaskeleet eivät rajoitu pelkästään koneinvestointeihin. 3 vuotta sitten yrityksen toiminta sertifioitiin ISO 9001 ja 14001 mukaisiksi ja viime vuonna valaistusta kohennettiin LED-valoilla. Myös ilmastointiin tehtiin merkittävä parannus ja työntekijät saavat nauttia tasaisesta 21ºC:een lämpötilasta. Tasalaatuinen lämpö on niin ikään osaltaan varmistamassa mittatarkkoja työstöjä. Scansolon uudet energiatehokkaammat ratkaisut pienentävät luonnollisesti myös ympäristön kuormitusvaikutuksia.
– Hankimme myös uuden toiminnanohjausjärjestelmän. Ennen meillä oli käytössämme kolme eri järjestelmää ja kun käsittelemme vuositasolla reilut 2000 nimikettä, siirtyminen yhteen järjestelmään luonnollisesti parantaa prosessejamme ja pystymme poissulkemaan helpommin mahdolliset virheet. Kun eräkoot ovat pieniä ja työt nopeasti vaihtuvia, pitää koneiden lyhyiden asetusaikojen lisäksi myös tuotantoa ohjaavien järjestelmien toimia nopeasti ja joustavasti, näkee Rinnasto.

INFO

Oy Scansolo Ab
Markku Rinnasto
toimitusjohtaja
puh. 050 379 7375
www.scansolo.fi
Hyundai-Wia-työstökoneista:
Machinery Oy
Kari Raivonen
puh. 040 840 0062
www.machinery.fi