Sorsakosken Konepaja tarjoaa WELE:llä alihankintakoneistuksia

Yrityksenä vielä nuori Sorsakosken Konepaja Oy on saanut varsin mukavan lähdön toiminnalleen. Tämä vuonna 2015 perustettu painelaitteisiin erikostunut yritys on kasvanut vauhdikkaasti ja tänä vuonna yritys kulkee kohti ennätysliikevaihtolukuaan 2,6 M€. Tuotantonsa omavaraisuusastetta nostamaan Sorsakosken Konepaja on hankkinut portaalityyppisen koneistuskeskuksen ­WELE SB216 Fanuc 31i-B:n. WELE:n myötä yritys tarjoaa koneistuspalveluita alihankintana myös muille toimijoille.

Yli 30 vuoden kokemuksen koneistustöistä omaava Erkki Valjus toimii Sorsakosken Konepajalla koneistusvastaavana. Valjus kehuu erityisesti koneenohjausta. – Tässä on Fanucin uusin 31-sarjan ohjaus, johon WELE on lisännyt omia mittaus- yms. ominaisuuksia. Nämä ovat osoittautuneet varsin miellyttäviksi käytössä. Niiden avulla voi hakea esimerkiksi erilaisten kappaleiden keskiöitä monipuolisesti. Tämä säästää selkeästi aikaa. Paitsi että prosessi nopeutuu, myös varmuus paranee, kun kone tekee laskennat. Näin ollen laskuvirheiden mahdollisuus poistuu.
– WELE:ssä on reilusti tilaa tehdä asetuksia ja siihen pääsee hyvin nostamaan nosturilla kappaleet sisään. Toiminnalliset mitat koneessa on: Ø 1500 mm, X =
2120 mm, Y = 1600 mm ja Z = 800 mm. Pöydän suurin sallittu kuorma on 8000 kg, joten sen rahkeet riittävät järeidenkin kappaleiden työstämiseen. Koneessa on 32 työkalupaikkaa, työkalunvaihtoaika on 8 sekuntia. Tähän asti olemme työstäneet ­WELE:llä osia omaan tuotantoomme yhdessä vuorossa, lähinnä HST/RST-ma­te­riaaleille ja Dupplex-teräksille. Nyt kun olemme päässeet koneeseen hyvin sisään, tarkoituksemme on tarjota tämän tehokkaan laitteen kapasiteettia alihankintana myös muille toimijoille. Kannattaakin kysyä tarjoustamme alihankintakoneistuksista, nyt meillä on ulottuva ja erittäin tehokas kone niitä tekemään, kehottaa Valjus.

Prosesseihin varmuutta ja nopeutta
Sorsakosken Konepaja Oy on painelaitteisiin erikoistunut konepajayhtiö. Päätuotteina yrityksellä ovat putkilämmönvaihtimet, paineastiat ja muut paineenalaiset osat. Lisäksi Sorsakosken Konepaja valmistaa säiliöitä, putkistoja, prosessilaitteita ja muita konepajatuotteita.
WELE hankittiin Sorsakoskelle lähinnä oman tuotannon omavaraisuusastetta nostamaan. Tästä tehtävästä kone on yrityksen toimitusjohtajan Olli Kervisen mukaan selvinnyt varsin mallikkaasti. – Paljon on jo ehditty lastua WELE:llä irrottamaan. Lähinnä sitä on meillä käytetty lämmönvaihtimiin ja säiliöihin tulevien putkilevyjen ja laippamaisten osien työstämiseen. WELE on tuonut meille varmuutta tekemiseen, kun emme ole enää pelkästään alihankkijoiden varassa koneistustöissä. Lisäksi prosessimme nopeutuu ja tehostuu, kun kappaleita ei tarvitse kuljetella edestakaisin alihankkijoille ja takaisin.

Pitkällisen pohdinnan tulos
– Ostimme aiemmin koneistuksia viisinumeroisella summalla. Tältä pohjalta pohdimme pitkään oman koneistuskeskuksen hankintaa. Hankintaprosessissa puntaroimme neljää konetta, vaaka- ja pystykaraisia vaihtoehtoja. Wele ei ollut halvin eikä kallein vaihtoehto, mutta WELE SB216 Fanuc 31i-B:n mitat ja ominaisuudet vastasivat parhaiten tarpeitamme ja arviomme mukaan se oli hinta-laatusuhteeltaan paras tuote. Myös konetta maahantuovan ja myyvän Cron-Tek Oy:n myyjä oli koko prosessin ajan tarjousvaiheesta asennukseen asti hyvin palvelualtis ja sopivan aktiivinen. Kone saatiin tuotantoomme aikataulun mukaisesti tämän vuoden tammikuussa, joten myös toimitus ja asennus tapahtui sovitun mukaisesti, kiittelee myös osakkaana Sorsakosken Konepaja Oy:ssä oleva laatu- ja tuotantopäällikkö, IWS, Marko Kivinen.
– WELE on osoittautunut nappivalinnaksi. Se on suoriutunut kiitettävästi tehtävistään ja on ollut hyvin kuormitettuna. Olemme oikealla polulla ja nyt alamme markkinoimaan sen kapasiteettia myös ulospäin toista vuoroa hyödyntäen. WELE on tehokas laite järeissä koneistuksissa, täsmentää Kervinen.

Pitkä kokemus
Sorsakosken Konepaja Oy:n toiminta juontaa juurensa Mesera Sorsakoski Oy:n ja Sorsakoski Works Oy:n liiketoiminnasta. Sorsakosken Konepaja Oy ja Sorsakoski Works Oy sopivat liiketoimintakaupasta elokuussa 2015. Liiketoimintakaupassa siirtyi osaava henkilöstö sekä vaihto- ja käyttöomaisuus konepajalle.
– Toimitilamme sijaitsevat Sorsakosken teollisuusalueella. Sorsakosken metalliteollisuudella on pitkät ja merkittävät perinteet. Hackmanin kulta-ajat tuskin enää palaavat, mutta koitamme omalta pieneltä osaltamme pitää Sorsakoskea pinnalla ja kiinni pitkistä metallin tekemisen perinteistä, kertoo Kervinen.
– Henkilöstöllämme on vuosien kokemus konepajatuotteiden, painelaitteiden ja erityisesti putkilämmönvaihtimien valmistuksesta. Sorsakosken Konepajan omistaa pääosin yrityksen toimiva johto. Omistajillamme on vuosien kokemus konepajateollisuudesta palvellen Suomen teollisuutta laaja-alaisesti. Toimintamme perusta on asiakkaidemme prosessi- ja valmistusteknisissä tarpeissa. Koko henkilöstöämme yhdistää halu työskennellä asiakkaan eteen. Toimintamme laatukäsikirja noudattaa EN ISO 9001:2015 perusteita. Lisäksi hitsausjärjestelmämme on sertifioitu EN ISO 3834-2 mukaisesti, kiteyttää Kervinen yrityksen toiminnan kulmakiviä.

Hyvä tilanne
– Tilanteemme on tällä hetkellä hyvä. Töitä on loppuvuodeksi hyvin tilauskirjoissa ja tarjouskantaakin ensi vuodelle on ihan mukavasti. WELE:n myötä olemme entistä kilpailukykyisempi toimija markkinoilla ja pystymme laajentamaan sen ansiosta asiakaskuntaamme ulospäin myytävillä koneistuksilla. Tulemme myös jatkossa kehittämään toimintaamme ja suunnitelmissa onkin jo seuraava konehankinta, jolla vahvistamme sorvauskapasiteettiamme, visioi Kervinen.

INFO

Sorsakosken Konepaja Oy
Olli Kervinen
toimitusjohtaja
puh. 040 487 8841
olli.kervinen@sk-works.fi
www.sk-works.fi
WELE:stä:
Cron-Tek Oy
puh. 09 549 4660
www.crontek.fi