Zeiss 3D-skannerilla moninaiset hyödyt Buster-venevalmistukseen

Buster-veneitä valmistava Inhan Tehtaat Oy Ab on hankkinut ensimmäisenä pohjoismaisena toimijana Zeiss T-Scan 20 3D-laser­skannerin, jonka luomia mahdollisuuksia on pystytty hyödyntämään alumiinivenevalmistuksessa todella monipuolisesti.

T-Scan 20 3D-laserskanneri on uusi tuote Zeissin valikoimissa ja se lanseerattiin Control-messuilla vuoden 2019 keväällä. Kompaktina mobiililaitteena tätä mittalaitetta on helppo siirrellä eri kohteisiin ja tarvittaessa sitä voidaan kuljettaa vaikka henkilöauton tavaratilassa. Myös mittauskohteessa T-Scan on helppo siirrellä sen keveyden ja laitteen alla olevien pyörien ansiosta.

Zeissin moninaiset hyödyt
Buster-veneiden suunnittelutiimissä työskentelevä Veijo Mäenpää kehuu varauksetta T-Scanin venevalmistuksen eri vaiheisiin tuomia hyötyjä. – Ensinnäkin T-Scan on nopea ja helppo pystyttää sekä purkaa. Myös sen siirtäminen on vaivatonta. Tämä on meille tärkeää, koska käytämme sitä sekä suunnittelu- että tuotantotiloissa ja esimerkiksi hallin lattialla sen siirtely on helppoa. Myös käytettävyys on vaivatonta ja tarkkuus meidän mittaustarpeisiimme on vähintäänkin riittävä.
– Veneissä on paljon muotoja, joita on vaikea, ellei lähes mahdotonta mitata perinteisillä menetelmillä. Kaarevat ja pyöreät muodot on nyt mahdollista mitata ja dokumentoida Zeiss T-Scan 20:llä. Sen käsiskanneri on lisäksi sopivan kevyt, eikä käsi väsy pitkienkään muotojen mittauksissa, sanoo Mäenpää.
– Buster-veneet valmistetaan alumiinista. Materiaalina alumiini on erinomainen lopputuotteessa, mutta valmistuksellisista näkökohdista arvioiden se on haastava materiaali. T-Scan on tuonut meille paljon lisäarvoa alumiinin ”elämisen” todentamiseen eri tuotantovaiheissa. Nyt saamme tarkkaa dokumentoitua tietoa alumiinin elämisestä/muodonmuutoksista, kun nämä asiat ovat aiemmin perustuneet enemmän ja vähemmän arviointeihin. Näiden dokumentoitujen tietojen ansiosta esimerkiksi automaation hyödyntämismahdollisuudet kasvavat, robotisoinnit kun tarvitsevat tarkkoja paikantamistietoja. Niin ikään pystymme hyödyntämään jigivalmistuksessa T-Scania, kuten myös alihankinnasta tulevien osien vastaanottotarkastuksissa mitat ovat nyt nopea tarkistaa, kiteyttää Mäenpää Zeiss T-Scan 20 3D-laserskannerin Buster-venevalmistukseen tuomia hyötyjä.

Pitkä historia
Inhan Tehtaat Oy Ab ja Buster on toiminut kolmisen vuotta osana Yamaha Europea. Inhan tehtaiden historia ulottuu aina vuoteen 1841, jolloin laamanni Erik Gustav Roshler sai kuvernööriltä luvan perustaa melloituslaitoksen Inhaan. Alumiiniveneitä on valmistettu Buster-nimellä vuodesta 1976 alkaen, mutta Busterin historia alkoi jo vuonna 1955 valmistetusta ensimmäisestä Kello-veneestä.
Ensimmäinen suomalainen alumiinivene oli nykyisten Bustereiden edeltäjä, Kello. Valmistuspaikkakunnan, Tuusulan Kellokosken mukaan nimensä saaneita Kello-veneitä tehtiin vuodesta 1955 alkaen lukuisina malleina lähes 10 000 kappaletta. Oy Fiskars Ab osti Kellokosken Tehdas Oy – Mariefors Bruk Ab:n vuonna 1963.
Busterin historia alkoi varsinaisesti vuonna 1976, jolloin Fiskars-konsernissa tehtiin päätös siirtää alumiiniveneiden valmistus Kellokosken tehtailta Inhan Tehtaalle, jossa valmistetaan edelleen kaikki Buster-veneet. Uuden venemalliston suunnittelun lähtökohtana pidettiin kestävyyttä, turvallisuutta ja huolettomuutta.
Ensimmäiset veneet esiteltiin kesällä 1976 Fiskars 12 ja Fiskars 14 -nimisinä. Seuraavana vuonna mallisto sai oman nimen ja valmistui 60 kpl:n Mini Buster -sarja, jota täydennettiin vielä Buster-, Buster R ja Work Buster -malleilla. Myös vienti Ruotsiin, Norjaan ja Keski-Eurooppaan käyn­nistyi.
Nykyään tuotannon arvosta noin puolet toimitetaan vientiin. Inhan Tehtaat on Euroopan suurin alumiiniveneiden valmistaja ja klassikkona tunnettu Buster on Pohjoismaiden suosituin venemerkki sekä useiden venetestien menestyjä.
Käyttäjien kokemukset Bustereista ovat osoittaneet, että Buster-alumiinivene on tehty kestämään kovissakin olosuhteissa. Sillä on esimerkiksi kierretty Nordkappin ympäri Jäämereltä Atlantille ja kuljettu muinaisten varjagien reitti Tukholmasta Tallinnan kautta Pietariin ja edelleen Venäjän jokia pitkin Mustalle merelle aina Istanbuliin saakka. Buster-alumiiniveneiseen luottavat mökki-, kala- ja huviveneilijät sekä monissa eri tehtävissä työkseen vesillä liikkuvat harrastajat ja ammattilaiset.

INFO

www.buster.fi
Zeiss-mittakoneista:
Carl Zeiss Oy
Aki Kosunen
Regional Sales Manager
puh. 040 158 0478
www.zeiss.fi