Strynille Doosanilla uusia töitä ja 25 % lisää nopeutta

Konepaja Stryni on vahvistanut järeän pään kapasiteettiaan Doosan NHM 8000 -työstö­keskuksella. Viime vuonna Strynin arsenaaliin liittynyt kone tukee yrityksen halua tuottaa laadukasta metalliteollisuuden koneistusta eturivin metalli- ja koneyrityksille.

Jarmo Luoma perusti Strynin Merikarvian Tuorilassa vuonna 1984 ja metallin koneistus on ollut yrityksen päätoimiala jo vuosikymmeniä. Tänä päivänä Strynin konekannan laajuus mahdollistaa kattavat dimensiot sekä nopean ja joustavan tuotannon.
– Tavoitteemme on auttaa asiakkaitamme menestymään. Työmme laatu ja osaamisemme korkea taso takaavat koneistuksen luotettavuuden sekä mittatarkkuudessa että toimitusvarmuudessa. Pyrimme myös jatkuvasti parantamaan palvelujamme, jotta asiakkaamme menestyisivät myös tulevaisuudessa. Yksi tärkeä osa-alue tämän päämäärän saavuttamiseksi on investoin­tien jatkumo uusimpaan koneteknologiaan. Viimeisimmin hankintamme Doosan NHM 8000 -työstökeskus on taas yksi askel kohti laajempaa ja tehokkaampaa palvelutarjontaa, kertoo toimitusjohtaja Vesa Koski.


Kovassa kasvussa

Stryni on viime vuodet edennyt kovassa kasvutahdissa, sillä vuoden 2020 liikevaihto kasvoi vuoteen 2021 60 % lukuun 2,4 miljoonaa euroa. Hyvä vauhti on jatkunut myös tänä vuonna; tämänhetkisten ennusteiden perusteella vuoden 2022 liikevaihtoluvuksi muodostuu 2,6-2,7 miljoonaa euroa. – Kasvumme on monien asioiden summa, mutta yksi tärkeä palanen oli viime vuonna hankittu uusi Doosan-työstökeskus, jonka kapasiteetti on täyttynyt kokonaan ­uusilla töillä, sanoo Vesa Koski.

Menetelmäsuunnittelija, insinööri Ilkka Ala-Luopa ohjaamassa Doosanin omalla CUFOS-käyttöliittymällä varustettua ohjausta Fanuc31i.


Järeä Doosan irrottaa tehokkaasti lastua

Viime vuoden heinäkuussa Strynille hankittu uusi Doosan NHM 8000 -työstökeskus sijoitettiin 400 neliömetrin hallilaajennukseen, jossa on jatkossa tilaa myös 2–3 uudelle koneelle. – Hetkeksi uusi Doosan jäi Suezin kanavaan odottelemaan vuoroaan, mutta kone tuli kuitenkin meille kreivin aikaan juuri hallilaajennuksen valmistuttua, ja kokonaisuutena koneen toimitus onnistui maahantuoja Duroc Machine Tool Oy:n toteuttamana kaiken kaikkiaan hyvin, kiittelee Koski.
– Halusimme järeän koneen, jolla saa tehokkaasti lastua irti. Yli vuoden käyttökokemuksella voimme todeta, että Doosan on vastannut huutoomme täydellisesti, iloitsee Koski.


Palettikoko muutettiin 630

Stryni puntaroi uuden työstökeskuksen hankinnassa useamman eri valmistajan vaihtoehtoja. – Doosan tarjosi kilpailukykyisimmän kokonaisuuden. Luonnollisesti vaakakupissa painoivat myös hyvät Doosan-kokemukset omassa tuotannossamme. Doosanit ovat hyviä työjuhtia, joissa hinta-laatusuhde on kohdillaan. Myös Doosan-maahantuojan Duroc Machine Toolin porukka on osaavaa ja apua on aina saatu ongelmien kohdatessa.

– Uuden Doosan-työstökeskuksemme normaalikokoonpanoon tehtiin 3–4 kuukautta muutoksia, joiden ansiosta saimme koneen räätälöitynä juuri haluamillamme ominaisuuksilla. Muun muassa palettikokoa muutettiin 800 mm:stä kokoon 630 mm. Koneessa on yhdeksän palettia ja palettipohjat tehtiin meidän speksien mukaan – kiinnittimet 400–800 mm paleteille. Doosanissamme on myös 70 bar korkeapainepumppu läpijäähdytykseen pitkien po­rauksien mahdollistamiseksi.
– Vaikka Doosanimme on kokoluokkaa 630, siinä on 800-kokoluokan liikkeet: X = 1400, Y = 1050 ja Z = 1100 mm. Se on myös varustettu ns. tarkkuuspaketilla, mikä takaa toistotarkkuuden pitkälle tulevaisuuteen.


Uudella koneella uusia töitä

Kosken mukaan Doosanin työstökeskuksen hankinta osui juuri oikeaan aikaan. – Konetta tilattaessa meillä ei ollut valmista tilauskantaa sille olemassa, mutta jo asennusvaiheessa sen kapasiteettia oli myyty rajusti. Tällä hetkellä kone pyörii 2–3 vuorossa ja sen tehokas kapasiteetti on täyttynyt täysin uusilla töillä.

– Tämän uuden Doosanimme tehokas kapasiteetti täyttyi täysin uusilla töillä ja koneella päästään 25 % nopeampaan kappaleaikaan kuin vanhemmalla työstökeskuksellamme. Pystymme hyödyntämään Doosanin ominaisuuksia myös miehittämättömänä kolmannessa vuorossa, kertoo toimitusjohtaja Vesa Koski vierellään koneen toimittaneen Duroc Machine Tool Oy:n myyntipäällikkö Niclas Stolzmann.


Doosanilla miehittämätöntä ajoa ja 25 % lisää nopeutta

– Doosanin uusi teknologia toi merkittävästi lisää nopeutta tuotantoomme. Vanhaan koneeseemme verrattuna kappale­ajat ovat nopeutuneet 25 %. Yhdeksän paletin ansiosta kykenemme tällä hetkellä tekemään Doosanilla myös 4–5 tuntia ajoa miehittämättömänä toisen vuoron päälle. Kesälomien jälkeen uuden työn myötä yllämme sillä täyden kahdeksan tunnin kolmanteen vuoroon, valaisee Koski.


Hyvälle tilauskannalle ennustetaan jatkoa

Vesa Koski kertoo, että Strynin tämän hetken hyvä työkanta näyttää jatkuvan pitkälle syksyyn. – Tilauskantaa on mukavasti noin 6–7 viikon töille, pisimmät tilaukset menevät vuoden vaihteen yli. Myös ennusteet syksylle vaikuttavat vilkkailta.


Panostusta laatuun

Strynillä on sertifioitu johtamisjärjestelmä ISO 9001 ja yritys panostaa edelleen voimakkaasti laadun kehittämiseen.
– Laatuasioita on reilu vuoden päivät kehitetty aktiivisesti ja tätä varten meillä toimii laatupäällikkönä Antti Lähteenmäki. Hukka-aikoja pyritään eliminoimaan 5S-hengessä ja uusia toimintatapoja jalkautetaan pajalle. Töitä ja organisaatiota järjestetään uudelleen, valaisee Koski.
– Myös koneinvestointeja jatketaan. ­Uusi sorvi on tulossa jo vuoden vaihteessa ja seuraavakin on jo etsinnässä, raottaa Koski tulevaisuuden askelmerkkejä.

Konepaja Stryni Oy
Vesa Koski
toimitusjohtaja
puh. 050 522 5534
www.stryni.fi

Doosan-työstökoneista:
Duroc Machine Tool Oy
puh. 020 735 0680
www.durocmachinetool.fi

Strynin yhdeksällä paletilla varustettu Doosan NHM 8000 -työstökeskus räätälöitiin kokoluokkaan 630 mm ja koneessa on mm. 70 barin korkeapainepumppu, mikä mahdollistaa pitkien reikien poraamisen.