Suomalaisella sisulla

Allekirjoittaneella oli hieno syyskuu töiden puitteissa, kun sain taas mahdollisuuden kiertää erilaisissa suomalaisissa metallialalla toimivissa yrityksissä uutisten teon merkeissä – ajalle leimaa antavat turvallisuuskriteerit huomioiden.

Yleisesti ottaen näissä vierailuni kohteissa olevissa yrityksissä oli poikkeuksellisen hyvät ”fiilikset”, vaikka elämme koko maailmaa ravistelevan koronapandemian aiheuttaman kriisin keskellä. Joitakin töitä nämä yritykset olivat menettäneet, mutta uusiakin töitä tai jopa asiakkuuksia oli löytynyt. Yksi toimija kertoi tälle vuodelle jopa 20–30 prosentin kasvusta. Kovia lukuja tällaiseen hetkeen!

Yhteinen tekijä jokaiselle näille haastatteluni kohteena oleville henkilöille oli positiivisuus tulevaisuuden suhteen. Vaikka töitä oli kenties menetetty jonkin verran tai tulevana syksynä/talvena se olisi mahdollista, jokainen näistä henkilöistä osasi katsoa kriisin yli. ”Nyt on hyvä aika kehittää ja investoida, jotta ollaan valmiita, kun nousun aika taas on”, oli kentän yhteinen viesti.

Suomalainen sisu. Se on varmaankin tekijä, joka on näiden menestysyritysten uskon takana. Vastoinkäymisten kohdatessa ei jäädä surkuttelemaan, vaan silloin sopeutetaan ja kehitetään tarpeen mukaan. Tai kuten eräs ”pohjalaanen” asiakkaamme yleensäkin asiat ivallisesti ilmaisee: ”Leuka rinnassa kohti uusia vastoinkäymisiä”. Tämän lauseen voisi tulkita halutessaan negatiivisesti, mutta itse näen siinä juuri sitä sisua ja nöyryyttä, mistä meidät suomalaiset on tehty.

Maailma on muuttunut ja muuttuu koko ajan, mutta yli 100-vuotisen maamme historian aikana olemme osanneet aina löytää kuhunkin aikajaksoon oikeat aseet ja menestyskeinot. Niin me teemme nytkin. Yhdessä.

Suomalaista sisua kaikille,

Petri Kuhlman, päätoimittaja