Suomen ensimmäinen Upmoviomin varastojärjestelmä Savoon

Savon sydämessä Siilinjärvellä huippuluokan hydraulijärjestelmiä valmistava Hydroline Oy on investoinut viime vuosina vahvasti moderneihin tuotantolaitteisiin.

Kasvavalle yritykselle tuli ajankohtaiseksi myös fyysinen laajentuminen, uusi tuhannen neliön materiaalinkäsittelyhalli valmistui vuoden 2017 marraskuussa.

Tehokkaan tuotannon varmistamiseksi materiaalin varastointiin haluttiin lattiatilaa säästävä ja tavarat siististi paikoillaan pitävä ratkaisu. Varastoitavat tuotteet piti saada helposti sahalle ja jäännöspalat takaisin hyllyyn manuaalisesti, ilman trukkia.

– Tässä on vielä päällä sisäänajovaihe, kasettivaraston kapasiteetti ei ole vielä täysin käytössä. Se ollaan jo huomattu että tässä on selvästi pienempi kolhiintumisvaara, meillä käsitellään paljon kromattuja tankoja. Ja toiseksi tavaran saldot on helppo hahmottaa myös visuaalisesti, siihen riittää hyllyn pään vilkaisu, kertoo Jari Wilander, Hydroline Oy:n varastoinnista ja logistiikasta vastaava tuotannonohjaaja.

– Kasettivaraston rakenne vaikuttaa idioottivarmalta, se ei varmaan rikkoudu helposti. Lisäksi työergonomia on parantunut, enää ei tarvitse kyykkiä lattiatasolla, kiittelee Wilander.

Synty ja kehitys konepajassa

Upmoviom syntyi espanjalaisen konepajayrityksen Sinasen ”spin-
offina”. Yrityksessä tuskastuttiin alalla niin tyypilliseen hankalaan terästankomateriaalin käsittelyyn ja alettiin pohtia yksinkertaista, helppokäyttöistä ja työturvallisuutta kohentavaa terästen varastointijärjestelmää.

Muutaman vuoden kokeilujen jälkeen Sinase sai valmiiksi kasettivaraston, jossa teräsmateriaali säilytetään rullilla varustettujen kannattimien päällä. Materiaaliin tartutaan sen päästä ja yksinkertaisesti rullataan paikoilleen, mikä säästää valtavasti tilaa verrattuna trukin mentäviin käytäviin varastointihyllykköjen välillä.

Upmoviomin myyntipäällikkö Iker Serrano Garcia vieraili Tampereen Konepajamessuilla. Hän kertoi Upmoviomin kehityksestä enemmän.

– Sinasen tehtaalla käy paljon asiakkaita, ja muutama varastointijärjestelmän käytössä nähneistä asiakkaista halusi sellaisen myös omiin tuotantotiloihinsa. Sinase patentoi kasettivarastointijärjestelmän ja alkoi valmistaa niitä tilauksesta. Niitä alkoi kertyä ja lopulta Sinase päätti perustaa oman liiketoimintayksikön, Upmoviomin.

Iker kertoo Sinasen saaneen paljon etuja kehittämästään kasettivarastoinnista.

– Ensinnäkin sairauspoissaolot pienenivät reilusti, koska kukaan ei enää venäyttänyt selkäänsä tai tiputtanut tavaraa päälleen. Toiseksi Upmoviomin kasettivarastointijärjestelmää voi käyttää yksinkin, eli työvoimaa vapautuu tuottavaan työhön. Kolmanneksi varastohommasta tuli kevyttä, siistiä ja helppoa. Se vaikutti merkittävästi työvoiman saatavuuteen.

Suomessa Upmoviomin kasettivarastointijärjestelmää edustavan ProdMac Oy:n toimitusjohtaja Mika Koivuniemi näkee varastointijärjestelmälle selkeän markkinaraon.

– Upmoviom on käytännössä tehokas ja huoltovapaa, tilaa säästävä sekä turvallisuutta parantava varastointiratkaisu. Onhan siinä jo merkittäviä kilpailuetuja, summaa Mika Koivuniemi.

UPMOVIOM-kasettivarastointi-järjestelmän edut:

  1. vie vähän tilaa
  2. ei tarvita trukkia
  3. varasto pysyy siistinä
  4. helppo pitää tavarat järjestyksessä
  5. helppo siirtää materiaali katkaistavaksi ja jäännöspalat takaisin hyllyyn
  6. järeä, huoltovapaa rakenne, vaikka on mekaniikkaa

 

INFO

www.prodmac.fi