Suomen Terätuonnin EMO-uutuuksia

Hannoverissa järjestettiin EMO-messut pitkästä aikaa täysipainoisena, ja myös lukuisia Suomen Terätuonnin edustamia tuotemerkkejä oli esillä näyttävästi. Tähän artikkeliin on koottu joitain mielenkiintoisimpia uutuuksia tuottavuutenne parantamiseksi.

Suomen Terätuonnin keskeisin päämies ZCC-CT toi messuille huomattavan määrän erilaisia uutuustuotteita. ZCC-CT on aloittanut tuotekehityksen Tech Centerissä Saksan Düsseldorfissa ja kehittänyt siellä uusia lastunmurtajia sekä teräpalalaatuja. Osa valmistuksestakin on jo Saksassa.

Sorvaukseen on tullut uusi lastunmurtaja- ja laatuperhe teräksille sisältäen palat raskaasta rouhinnasta viimeistelyyn eri kovuusalueilla. Näistä paloista osa on ollut myynnissä jo kuukausia, ja käytännön kokemukset Suomen Terätuonnin asiakkailta ovat olleet hyvinkin positiivisia. Lisäksi sorvaukseen on tullut suuren syötön sorvausterä, joka sopivassa kohteessa on äärimmäisen tehokas työkalu. Poraukseen ZCC-CT toi markkinoille FD-poran, joka on 180° kovametallipora tasapohjaisten reikien valmistukseen.

C.P.T.:n ehdottomasti mielenkiintoisin uutuus oli todellinen sorvauksen monitoimityökalu. Yhdellä työkalulla on mahdollista porata reikä, avartaa se ja tehdä muotoja sekä sorvata uria reiän sisään. Toinen keskeinen uutuus oli täyskovametallinen bombeerattu jyrsintappi 5-akselikoneistukseen.

Nine9 toi markkinoille yhdistetyn purseenpoisto- ja kierteytysjyrsimen. Samalla työkalulla voi tehdä etu- ja takaviisteen ja jyrsiä 60° kierteen. Tässä työkalussa olennaista monipuolisuuden lisäksi on leikkuiden suuri määrä työkalun halkaisijaan nähden, mikä nostaa merkittävästi tehokkuutta perinteisiin viistejyrsimiin verrattuna.

Kiinnitinvalmistaja HWR:ltä merkittävimmät uutuudet ovat kompensoiva 4-leukapakka pikavaihtoleuoilla ja SOLIDBolt®-puristin. 4-leukapakka tulee myyntiin alkuvuodesta, koska käyttötesti on vielä kesken. HWR testaa uudet tuotteensa tekemällä miljoona avausta ja sulkemista, jonka jälkeen pakka puretaan ja varmistetaan, ettei pakka ole liikaa kulunut. SOLIDBolt®-puristimessa on mahdollisuus kiinnittää puristin suoraan 0-pistetappeihin ilman pohjalevyjä. Tämä on erinomainen etu esimerkiksi 3- tai 4-akselisissa koneistuskeskuksissa, jolloin säästetään aluslevyjen hankinnalta, kun kiinnitysmekaniikka on itse puristimessa.

Suomen Terätuonnin palvelualtis henkilöstö antaa mielellään lisätietoja näistä uutuuksista sekä muistakin konepajan työvälineistä.

Kirjoittaja
Suomen Terätuonti Oy
Aki Mäki
aki.maki@stt.as
www.suomenteratuonti.fi