Suomessakin hallitaan CNC-koneiden valmistus

CNC-koneiden valmistuksen hallitsee useampi suuri, ulkomaalainen yritys. Moni kenties hämmästyykin kuullessaan, että siihen pystyy myös ainakin yksi suomalainen pk-yritys. ­Nokialainen Metecno Oy suunnittelee, rakentaa ja asentaa yrityksen tuotantoympäristöön täysiverisen CNC-koneen täysin omin, kotimaisin voimin.

Metecno Oy:n keskeinen liikeidea on valmistaa halutuilla mitoilla ja ominaisuuksilla tuotantokone, joka poistaa asiakkaan erityisen tuotannollisen ongelman. Asiakkaan erikoisvaatimukset esimerkiksi työstökoneen tarkkuuden, nopeuden ja ohjelmoitavuuden osalta johtavat usein siihen, että koneen pitäisi olla CNC-ohjattu.
– Asiakkaamme saavat valita kolmesta eri saksalaisesta ohjauksesta yritykselleen tutuimman tai sopivimman, jonka ympärille kone suunnitellaan pilkuntarkasti vaadituilla ominaisuuksilla, esittelee toimitusjohtaja Matti Metsähonkala.


CNC-kone on tekninen hienous ja kallis

CNC-kone on lyhyesti määriteltynä tietokoneohjattu kone, esimerkiksi sorvi, jyrsin tai vaikka pora. Konetta ohjataan symboleilla, joiden toiminta perustuu määrättyyn komentokieleen. CNC-koneen rakentaminen vaatii miltä tahansa yritykseltä niin mekaniikka-, sähkö- kuin automaatiosuunnittelun korkeaa osaamista ja näiden luontevaa yhteispeliä.
– Otsikon väite ei ole myytti, vaan täyttä totta, myöntää Metsähonkala ja jatkaa: Jotta voidaan rakentaa tarkan, värähtelemättömän liikkeen tuottava kone, vaatimukset niin komponenteille kuin suunnittelulle ovat erittäin korkeat. Toivoisin silti huomion kiinnittyvän siihen, millainen takaisinmaksuaika koneelle on laskettavissa. Onko yritykselle kuitenkin järkevää investoida yli budjetoimansa koneeseen, joka maksaa itsensä takaisin jo kolmessa vuodessa? Kolmen vuoden jälkeenhän CNC-kone on vielä aivan elinkaarensa alussa ja se kuitenkin vie tuotannon aivan uudelle tasolle, muistuttaa Metsähonkala.


Räätälöity CNC-kone tyhjästä

Metecno Oy:n kilpailukeino perustuu malliin, jossa tuote valmistetaan tyhjästä vain asiakkaan antamien erityisvaatimusten pohjalta. Esimerkiksi tavallista 3-akselista pystykaraista työstökonetta tiedusteleva asiakas löytää ratkaisunsa nopeammin muualta. Kun tarvitaan täysin uniikkia CNC-työstökeskusta, jota ei löydy yhdenkään maahantuojan hyllystä eikä edes Metecnon omasta tuotekuvastosta, on aika pitää aloituspalaveri:
– Minun mielestäni kykymme valmistaa CNC-kone ideasta asennukseen erottaa meidät konevalmistajana insinööritoimistoista koko Suomen tasolla. VTT:lle olemme CNC-koneen jo toimittaneet, Posivalle teemme sellaista parasta aikaa kuten myös kahdelle muulle yritykselle. Tällä hetkellä meidät tunnetaan ”teollisuuden erikoiskonevalmistajana”, mutta toivottaisin tervetulleeksi myös tilanteen, jossa media viittaisi meihin ”teollisuuden CNC-konevalmistajana”, naurahtaa Metsähonkala.


MeteCNC®-koneet 2 vuoden täystakuulla

MeteCNC® on Metecnon brändi ja yhteinen nimi kaikille sen valmistamille CNC-ohjatuille koneille. Tuotemerkin syntyhistoria on Metecnolle ominaisesti kekseliäs; ­Metecno-sanan viimeisestä kirjaimesta otettiin siivu pois, jolloin o:sta tuli c ja ­Metecnosta MeteCNC.
Yritys myös lanseerasi varsin reippaan täystakuun viime vuonna keskellä koronan myllerrystä. Kun alan koneratkaisuille tyypillinen takuu on yksi vuosi, Metecnossa päätettiin alkaa tarjota kaikkia koneita, myös CNC-koneita, 2 vuoden täystakuulla. Niin suunnittelu-, valmistus-, materiaali- kuin asennusvirheetkin kuuluvat takuun piiriin:
– Usko oman tuotantoprosessin laatuun on vankka ja menemme siitä takuuseen. CNC-koneiden kaltaisissa hankkeissa asiakkaalla on täysi lupa odottaa saavansa laite, joka on korkealaatuinen ja prikulleen yrityksen tarpeet täyttävä, painottaa Metsähonkala.

Metecno Oy
Matti Metsähonkala
toimitusjohtaja
puh. 020 741 6210
matti.metsahonkala@metecno.fi
www.metecno.fi

Lue artikkeli Eurometalli-lehdestä