Suurin pienillä kappaleilla

Vuonna 1928 perustettu saksalainen työkaluvalmistaja Paul Dümmel Werkzeugfabrik GmbH on yksi johtavista pienien kovametallityökalujen valmistajista. Dümmelin yksi prioriteetti on valmistaa korkealaatuisia täyskovametallisia työkaluja sorvaukseen ja jyrsintään. Laajan tuotevalikoiman ansiosta koneistuksen tuottavuutta voidaan lisätä myös pienissä työkappaleissa. Dümmelin tuotteet kehitetään ja valmistetaan Saksassa korkeilla laatuvaatimuksilla yhdessä sisäisen laadunvarmistusjärjestelmän ja kansainvälisen ISO 9001 -sertifikaatin kanssa. Tuotevalikoima kattaa yli 4 000 vakiotuotetta ja 10 000 erikoisratkaisua, joiden avulla pyritään varmistamaan nopea tuotteiden saatavuus. Dümmelin asettama vaatimus itselleen on olla ”suurin pienillä kappaleilla” ja sen pitkästä historiasta ja kokemuksesta kertoo myös se, että ensimmäiset Dümmel-patentit on haettu jo vuonna 1951.


Ultramini-työkalusarja on välttämätön pienimpien reikien sorvaamiseen. Pienen halkaisijan sisäsorvaus on aina ollut vaikeaa, eikä ihanteellisen työkalun saaminen ole helppoa. Ultramini-työkalusarja kattaa yli 1000 erilaista vakioterää, jotka voidaan kiinnittää vain kahteen työkalunpitimeen. Ultramini-työkalusarja kattaa myös HARDLINE- työkalut, jotka ovat suunniteltu kovakoneistukseen jopa 66 HRC saakka.


MINICUT on työkalujärjestelmä, joka soveltuu sisäsorvaukseen
7 mm reiän halkaisijoista alkaen. Minicut-järjestelmässä kovametalliterien päästä ruuvattava liitäntä takaa parhaan toistotarkkuuden ja tukevuuden. Minicut-järjestelmä tarjoaa sorvaustyökalut sisäsorvauksen lisäksi myös kierteiden sorvaukseen sekä sisäpuolisien ja otsapinnan urien sorvaamiseen.


Pitkäsorvaus­automaateille suunniteltujen Swissline-työkalujen sivustakiinnitettävien teräpalojen valikoimasta löytyvät perinteisten sorvausterägeometrioiden lisäksi ratkaisut myös pistoon, katkaisuun sekä kierteiden sorvaukseen. Pitkän teräsärmän ansiosta Swissline-työkalut soveltuvat hyvin isoihin lastunpaksuuksiin silloin, kun kappale pitää saada työstettyä kerralla yhdellä lastulla. Swiss­line-työkalujärjestelmä kattaa työkaluvarsien koot 8–25 mm.


Dümmelin valikoimasta löytyvät myös työkalut kiilaurien pistoon CNC-sorveilla ja työstökeskuksilla aina Ø 6 mm rei’istä alkaen 2–20 mm uraleveyksille. Toleroiduilla terävaihtoehdoilla voidaan työstää suoraan mm. P9-, JS9-, H9-, D9- ja C11-toleranssien mukaisia kiilauria. Kiilauranpistotyökalujen valikoima kattaa myös neliö ja kuusiokoloreikien työstöön.


Täyskovametalliset Mikromill-tuotesarjan tuotteet tarjoavat ratkaisut pienien terävä- ja pyöreänurkkaisien urien jyrsintään, kierteiden jyrsintään aina M1,6 koosta ylöspäin sekä pienien ylä- ja alapuolisien viisteiden jyrsintään ja T-Urien jyrsintään. Kaikki työkalut ovat saatavilla pyöreävartisina tai Weldon-versioina.

Minicut, Swissline, Ultramini, kiilaurien pisto -työkalut ja BM-line.


Minimill-järjestelmän työkalujen valikoima kattaa työkalut halkaisijaltaan 7 mm reiästä asti. Vaihdettava terä kiinnitetään ruuvilla tukevasti ja toistotarkasti kolmen ohjausreunan ansiosta. Laaja valikoima teräs- ja kovametallisia terävarsia varmistavat työkalun monipuolisen käytön kaikissa sovelluksissa.


Axaline-tuotesarjan työkaluilla esimerkiksi tiivisterengasurien työstäminen työstökeskuksilla käy kustannustehokkaasti luotettavalla ratkaisulla. Suuren halkaisija-alueen ja muiden tuoteperheiden vakioteräjärjestelmän ansiosta Axaline-työkaluilla voidaan koneistaa erilaisia uria kappaleen otsapintaan. Myös räätälöidyt erikoisratkaisut ovat mahdollisia.


Täyskovametalliset FM-LINE-mik­rojyrsimet soveltuvat monenlaisiin sivu-, taso-, ura-, tai 3D-pintajyrsintöihin. Nurkkapyöristyksellä tai -viisteellä varustettujen varsijyrsimien sekä sädejyrsimien koot alkavat 0,2 mm ylöspäin ja ne ovat saatavilla useilla eri varsipituuksilla.


Uusi BM-LINE laajentaa Dümmelin työkaluvalikoiman myös poraukseen. Uusien läpijäähdytettyjen täyskovametalliporien koot ovat 0,8 mm–2,9 mm ja ne on saatavilla 5, 8, 12, 16, 20 ja 30xD porauspituuksilla.


Kolmella leikkuusärmällä varustetun system DED -pistoteräjärjestelmän vakiotyökaluvalikoimasta löytyy ratkaisut erikoisimpiinkin pisto-operaatioihin kuten hiontaväisteiden sorvaukseen.


System 500 tarjoaa ratkaisut erilaisten urien kuten lukkorengasurien jyrsintään. Kolmisärmäinen teräpalavalikoima kattaa myös 1,5–6,0 mm nousut metrisen ISO-kierteen jyrsintään.

System 500, Minimill, Mikromill, Axaline ja system DED.


Paul Dümmel Werkzeugfabrik GmbH:n tuotteita Suomessa maahantuo Camcut, joka tarjoaa tuotteille myös täydet tukipalvelut. Dümmelin tuotteet löydät myös suoraan Camcutin verkkokaupasta.

Camcut Oy
puh. 045 187 2212
myynti@camcut.fi
www.camcut.fi