Teräspalvelukeskus Akaa Steel luottaa laadukkaaseen tekemiseen

11 vuotta Akaan Toijalassa toiminut teräspalvelukeskus Akaa Steel on toimintansa alkutaipaleelta alkaen perustanut tekemisensä Suomen huippua edustavan tuotantolinjan varaan.

-Kun aikoinaan etsimme arkituslinjaa, niin valinta perustui puhtaasti koneen tarjoamaan kapasiteettiin. Vaikka laite on toimiluokassaan erittäin järeästä päästä, niin sen ominaisuudet olivat sellaiset, jotka näin tarpeellisiksi saada tuotantoomme. Tämän Ungerer-merkkisen koneen ansiosta olemme tehneet vuokraleikkausta myös toimijoille, joiden omista koneista on kapasiteetti loppunut, kun teräslevyn vahvuus kasvaa, arvioi Akaa Steelin toimitusjohtaja Pekka Neejärvi yrityksen toiminnan kulmakiveä.

Pitkä kokemus alalta

Pekka Neejärvellä on pitkä kokemus alalta. Hän on aloittanut 23 vuotta sitten Rautaruukilla terästen vientitehtävissä ja vuonna 2007 hän aloitti oman yrityksen samojen tuotteiden ostajana ja jatkojalostajana.

– Aiemman työurani ansiosta minulla on tästä alasta globaali näkemys sekä laaja kontaktiverkosto tärkeimmille alueille. Tämä tuo etua ennen kaikkea teräksen ostotoimintaan, kun voin soittaa toimittajien edustajille suoraan ja keskustella asioista ilman välikäsiä. Kontaktieni ansiosta moni asia on sujunut paljon juohevammin.

Toiminnan kulmakivet

Kun puhutaan Akaa Steelin toimialan kilpailutilanteesta, tullaan melko haastavalle alueelle. – Hinnalla ei ole mahdollista kilpailla suuria kilpailijoitamme vastaan, vain laadulla ja nopeudella.

– Esimerkiksi suurimmalla kilpailijallamme on oma rautamalmi, josta he omissa tehtaissaan valmistavat teräksen, jota sitten myyvät tehdaserinä.  Siihen kilpailuun ei kannata lähteä, vaan meidän suurimmat valttimme ovat nopeus ja laatu. Käytämme vain laadukkaita teräksiä ja arkituslinjamme poistaa tuotteesta kaikki jännitykset, kun teräslevy rullasta suoraksi levyksi muutetaan. Meiltä tulevat pellit ovat varmasti suoria ja mittatarkkoja, Neejärvi painottaa.

– Nopeutemme perustuu siihen, että meillä on tiettyjä vakiokokoja aina valmiiksi arkitettuna. Lisäksi varastosta löytyy keloina valtaosa erilaisista teräsvaihtoehdoista, joita on erittäin paljon. Jos valmista arkkia ei löydy suoraan hyllystä, me teemme sen jopa saman päivän aikana kelasta. Monesti ongelmaksi ei muodostu meidän, vaan kuljetusyhtiön hitaus.

Laaja tuotevalikoima

”Ai, siis arkitatte peltiä. No, se ei ainakaan vaadi turhan paljon varastotilaa…”

– Kunpa tuo pitäisikin paikkansa, Pekka nauraa. – Kun pelkästään levyn paksuuksia on hieman toistakymmentä välille 0,5–3 mm ja arkin leveyksiä on kolme; 1 000, 1 250 ja 1 500 mm, sekä yleisimpinä materiaalivaihtoehtoina kylmävalssattu, kuuma- ja sähkösinkitty, niin siitä voi laskea montako 10–12,5 tonnia painavaa teräslevykelaa pitää lattialta löytyä. Pidämme valmiiksi arkitettuna varastossa eniten tilattuja laatuja, jolloin saamme tuotteet liikkeelle heti tilauksen saavuttua.

Logistisesti hyvä sijainti

– Akaan Toijala tuli aikoinaan valittua toimipisteeksi loistavan sijaintinsa ansiosta ja se on edelleen juuri sitä. Meiltä parin käännöksen takana on kolmostie, josta on sujuvat yhteydet kaikkialle Suomeen. Myös pistoraide löytyy aivan hallin takanurkalta, jos joskus raiteita pitkin jotain halutaan toimittaa. Tällä hetkellä kaikki teräs kuljetetaan kumipyörillä, koska se on edullisin vaihtoehto.

 

Kapasiteettia yllin kyllin

Yrityksen toimitilat riittävät kattamaan toiminnan nykyisen tason tuplaamisen tonneina laskettuna. Arkituskoneen kapasiteetista asia ei jää kiinni, koska sitä riittää aina 50 000 tonnin tekemiseen vuodessa.

Pienellä porukalla

– Toimintamme tapahtuu pienellä porukalla kustannustehokkaasti. Tällä porukalla meidän pitäisi päästä tavoitteeseemme tälle tilikaudelle.

Akaa Steel pyrkii edelleen kasvun tielle ja sitä varten myös henkilöstöön tullee muutoksia.

– Jos haluat vakaan ja vakituisen työpaikan, jossa ei tekeminen lopu, niin kannattaa olla yhteydessä ja katsotaan, millaisella aikataululla voisit tulla tämän alan teräksiseksi osaajaksi, Pekka Neejärvi päättää.

INFO

Akaa Steel

toimitusjohtaja Pekka Neejärvi

puh. 050 360 9235

pekka.neejarvi@akaasteel.fi

www.akaasteel.fi