Wirtain Metalli tähtää reippaaseen kasvuun

Wirtain Metalli on reilun kymmenen toimintavuotensa aikana saavuttanut hyvän maineen keskiraskaan koneistamisen alihankintakonepajana. Nyt yritys virittää koneistoaan uusiksi, jonka avulla tähdätään voimakkaaseen kasvuun. Tätä uutta kurssia kohti kuljettaessa uudeksi luotsiksi on elokuussa palkattu pitkän kokemuksen alalta omaava Juha Pihlajamaa.

Wirtain Metalli Oy on Virroilla toimiva metallialan komponenttitoimittaja. Yrityksen tytäryhtiö Aisikon Oy toimii Ähtärissä, jonka toimitusjohtajana Pihlajamaata ennen toimitusjohtajan vastuut myös Wirtain Metallissa kantanut Arto Taisto jatkaa. Wirtain Metalli Oy keskittyy keskiraskaaseen alihankintakoneistukseen ja Aisikon Oy hienomekaaniseen koneistukseen kirkkaista metalleista. – Yhteistyö yritysten välillä on tiivistä ja yhdessä palvelemme jatkossakin asiakkaitamme tehokkaasti ja monipuolisesti. Aisikonin vahvuus on nyrkkiä pienemmissä kappaleissa ja tästä kokoluokasta ylöspäin Wirtain Metallin tuotantokoneiston vahvuudet nousevat esiin. Asiakkaalle päin meiltä on kuitenkin yksi yhteyshenkilö palvelemassa ja me valitsemme työlle kilpailukykyisimmän toteutuksen, joko Wirtain Metallissa tai Aisikonissa tehtäväksi, kertoo Wirtain Metallin tuore toimitusjohtaja Juha Pihlajamaa.

Tavoitteena liikevaihdon tuplaaminen

Wirtain Metallin ja Aisikonin edellisen tilikauden liikevaihdoista muodostui lukema 4,5 M€. Pihlajamaan mukaan tavoitteena on tämä lukeman tuplaaminen. – Toimintamme lähtökohtana on aina asiakkaan tyytyväisyyden takaaminen korkean laadun ja toimitusvarmuuden avulla. Tulevaisuudessa tavoitteemme on kasvaa ja kehittyä vastaamaan yhä monipuolisemmin asiakkaidemme muuttuviin tarpeisiin, jatkaa Pihlajamaa.

Uusien asioiden rakennus-projektit kiinnostavat

Pihlajamaalla, 56 v., on pitkä kokemus metalliteollisuuden teknologian parissa toimimisesta, sillä mies on toiminut mm. Fastemsilla 15 vuotta erityyppisissä automaatiopuolen tehtävissä. Viimeisimpänä hankkeena miehellä oli 2,5 vuotta kestänyt DMG -MORIn Suomen ja Baltian liiketoiminnan aloittaminen. – Minua ovat aina kiehtoneet uusien asioiden rakennusprojektit. Wirtain Metallin normaalia suuremmat kasvutavoitteet näen mielenkiintoisena ja toteutuskelpoisena hankkeena. Myös kiinnostus suoraan tuotantotoimintaan on aina viehättänyt minua. Olen pitkään työskennellyt aidan toisella puolella laitteiden parissa ja nyt tarjoutui tilaisuus siirtyä mielenkiintoisiin tehtäviin tuotannon puolelle.

– Lisäksi tunnen yrityksen pääomistajan Arto Taiston pitkältä ajalta ja hänen tapansa lähestyä asioita on samankaltainen kuin minulla. Wirtain Metalli ja Aisikon ovat taloudellisesti erittäin terveitä yrityksiä, joilla on resursseja toteuttaa isojakin hankkeita. Kun talous on kunnossa, perusteet voimakkaan kasvun rakentamiselle ovat olemassa. Muun muassa nämä asiat edistivät päätöstäni ottaa haasteet vastaan, valaisee Pihlajamaa nimityksensä taustoja.

”Tavoitteet eivät täyty yhdellä miehellä”

– Tähtäimessä olevat tavoitteet ovat sen verran korkealla, että ne eivät täyty pelkästään yhden miehen eli minun luotsaamana. Tässä on kuitenkin kaksi pajaa vedettävänä. Tavoitteiden saavuttamiseksi toimintaa täytyy tehostaa kaikissa portaissa. Olen erittäin tyytyväinen, että sain Juhan mukaan tähän kasvu- ja kehittämisprojektiin. Hänellä on vahvaa taloudellista taitoa ja oikeanlaista näkemystä viemään meitä eteenpäin, iloitsee Arto Taisto.

Vahvaa moniakseliosaamista

Pihlajamaan mukaan kilpailun voittaminen edellyttää sekä myynnillistä että ammatillista osaamista. – Olemme Suomen parhaimpia pajoja moniakselikoneistuksessa. EdgeCam ja SolidWorks ovat jokapäiväisiä työkalujamme, joita hyödyntäen teemme paljon piensarjatuotantoa, haastavia muotoja ja materiaaleja sekä monimuotoisia kappaleita sisältäviin töihin jyrisimällä tai moniakselisorvaamalla. 5-akselikoneistus on meille arkipäivää ja muutkin uusimmat teknologiat ovat täällä hyvin hallussa. Yhtenä hieman normaalikalustosta poikkeavana laitteena meillä on valssauskoneita, joilla pystymme tekemään valssattuja kierteitä.

– Yksi todiste, että meillä osataan asiat ja laatuasiat ovat kunnossa, on äärimmäisen pieni reklamaatioiden määrä.

– Teknologiaosaamisemme on sillä tasolla, että digitaalisuuden hyödyntäminen on erinomaisella tolalla. Uskon tuovani voimaa ja osaamista myyntiin sekä näkemystä siihen, mitä automaatiopuolella on tarjolla tuotannon tehostamiseen – koneen sisä- tai ulkopuolisesti, sanoo Pihlajamaa.

DMG:llä isompaan kokoluokkaan

Wirtain Metalli on investoinut koko toimintansa ajan tasaisella tahdilla uuteen tekniikkaan. Keskimäärin uusia koneita on hankittu 1–2 kappaletta vuodessa. Yrityksen viimeisin konehankinta on keväällä tuotantoon saatu uusi 5-akselinen työstökeskus DMG MORI DMF 360. Koneessa on 3,6 metriä pitkä, väliseinällä varustettu pöytä. Väliseinällä maksimoidaan koneen tehokkaiden ominaisuuksien hyödyntäminen; yhtä kappaletta työstettäessä, toista voidaan samaan aikaan esivalmistella koneistusta varten.

– Uuden DMG:n liikemitat mahdollistavat isomman skaalan pitempien akselien työstöön ja niihin mm. vaativien urituksien ja reikien tekemisen. Koneen tukevuus vakuuttaa, kuten myös ohjauksen helppokäyttöisyys. Uskomme myös, että konetoimittajan maaorganisaatio pystyy vastaamaan huollon tarpeisiin.

Tekijäporukka sitoutuu ja konsultoi

– Meillä on poikkeuksellisen korkean ammattitaidon ja motivaation omaava vajaan 35 henkilön työntekijäjoukko noin 3500 m2:n 
tuotantotiloissa toteuttamassa tuotantoa. Porukkamme on aidosti kiinnostunut näistä hommista ja he kehittävät jatkuvasti parempia ja tehokkaampia tapoja työstää. Tuotantomme ja tekemisemme kehittäminen on oikeastaan lähes harrastus osalle henkilökuntaamme, kertoo Pihlajamaa.

– Huolimatta siitä, että uusien koneistajien löytäminen on haastavaa, olemme onnistuneet siinä hyvin. Myös henkilökuntamme sitoutuvuus ja pysyvyys ovat hyvällä tasolla, mikä on yrityksen kannalta hyvä asia.

– Asiakaskuntaa on meillä paljon voimalaitoshuoltajista omien tuotteiden valmistajiin. Suuri osa näistä asiakkaistamme ei itse koneista ja me annamme heille näkemystä suunnittelun tueksi; miten osat kannattaisi suunnitella myös valmistuksen näkökulmasta järkevästi ja taloudellisesti.

Uusia asiakkaita etsinnässä

– Laaja asiakaspohjamme on suhdannevaihteluiden kannalta hyvä. Isompiakin päämiehiä mahtuu vielä matkaamme ja tätä kautta haemmekin kasvua. Kannattaa ehdottomasti olla yhteyksissä, mikäli kiikarissanne on haastavat työstöt osaava kumppani, jonka palveluihin kuuluvat myös kokoonpanotyöt. Kannattaa myös huomioida, että meillä poikkeuksellisen hyvä oma materiaalivarasto, mikä edesauttaa huomattavasti nopeita toimituksia, vakuuttaa Pihlajamaa.

INFO

Wirtain Metalli Oy

toimitusjohtaja

Juha Pihlajamaa puh. 050 568 5192

www.wirmet.fi