Huikeassa kasvu- ja kehitysvauhdissa lähivuodet edennyt Eskomatic Oy jatkaa edelleen vahvaa kasvuaan. Keväällä päättyneen tilikauden n. 35 %:n liikevaihdon kasvua helpotti yrityksen Lean-ajattelumalliin pohjautuva toiminta- ja johtamisfilosofia, jossa isossa osassa ovat henkilöstöosaamisen lisäksi koneinvestoinnit alojensa huippua edustaviin koneisiin.
Viime tilikaudella Eskomatic hankki kolme monitoimisorvia sekä yhden CNC-pitkäsorvin. Nämä hankitut koneet edustavat yrityksen linjan mukaisesti segmenteillään maailman kärkiteknologioita. – Emme ole merkkiuskollisia, vaan etsimme aina parhaan ratkaisun tarpeeseen. Esimerkiksi neljä viimeistä hankintaamme ovat kaikki eri merkkejä: Index, Mazak, Nakamura-Tome ja Star. Yhteinen nimittäjä koneille on huippulaatu ja tuotannollinen tehokkuus, kiteyttää toimitusjohtaja Pauli Eskola yrityksen investointipolitiikkaa.
Investoinnit oikeaan aikaan
Neljän uuden huippusorvin hankinta samalle tilikaudelle on iso harppaus. Mikä johti näin ison askeleen ottamiseen? – Minulla oli näkemys, että nyt pitää tehdä nopeita investointiratkaisuja. Nämä ratkaisut eivät kuitenkaan perustuneet asiakaslupauksiin uusista töistä. Pitää haistella ilmapiiriä ja kuunnella asiakasta. Yrittäjän täytyy kyetä tekemään isojakin liikkeitä, taatakseen yrityksen jatkuvuuden, näkee Eskola.
– Nämä vuoden sisällä hankitut neljä uutta sorviamme osuivat kreivin aikaan tuoden tarvittavaa lisäkapasiteettia, tehoa ja nopeutta kasvaneeseen kysyntään. Jos olisimme odottaneet vähääkään pidempään, työstökoneiden toimitusajat olisivat venyneet pitkiksi. Tällä hetkellä koneiden toimitusajat ovat monessa kohtaa vuoden luokkaa.
Taas uutta tulossa
Eskomatic haluaa visionsa mukaan olla merkittävä koneistettujen tuotteiden valmistaja, joka antaa toiminnallaan lisäarvoa asiakkaiden tuotteiden valmistettavuuteen. – Kehitämme jatkuvasti toimintojamme siten, että olemme kilpailukykyinen, laadukas ja toimitustäsmällinen, merkittävä yhteistyökumppani asiakkaillemme.
– Haluamme olla henkilöstöltämme, tuotantotiloiltamme ja kalustoltamme selkeästi parasta kansallista tasoa. Tavoitteenamme on hyvä kannattavuus ja vähintään 10 % vuotuinen liikevaihdon kasvu, sanoo Eskola.
Eskomatic jatkaa vahvaa tekemistään visionsa mukaan myös kuluvalla tilikaudella ja turkulaisyritys etenee tällä hetkellä noin 20 % kasvuvauhdissa. – Edellinen tilikausi päättyi liikevaihtomme ennätyslukemiin 8,4 M€ ja tämäkin tilikausi on lähtenyt reippaasti liikkeelle. Liiketoiminnan pitää olla kasvun lisäksi myös kannattavaa, mikä mahdollistaa jatkuvan kasvun edellyttämät korvaus- ja uusinvestoinnit. Uudet koneet tuovat mukanaan aina lisää tehoa, tarkkuutta ja nopeutta.
– Syyskuussa toimintaamme vahvistaa jälleen uusi Mazak-sorvi ja ensi keväänä erittäin hieno 3-revolverinen Nakamura-Tome-monitoimisorvi. Meillä on jo nyt tuotannossamme yksi tällainen vastaava Nakamura-Tome ja se on osoittautunut todella mahtavaksi tuotantovälineeksi, arvioi Eskola.
Kiinasta kotiin jatkuvalla kehitysprosessilla
– Emme etsi välttämättä monia uusia asiakkaita, vaan asiakkaita, jotka soveltuvat meidän tapaamme tehdä yhteistyötä ja joiden tuotteet sopisivat tuotantokalustollemme. Olemme vahvimmillamme hienomekaanisen työstön volyymituotteissa halkaisija-alueella 2–280 mm. Näitä uusia töitä ja asiakkuuksia onkin löytynyt viime vuosina mukavasti – töitä joissa vuosivolyymit ovat sadoista kappaleista kymmeniin tuhansiin. Töitä on myös palautunut meille tehtäväksi mm. Kiinasta lähivuosina ja nämähän ovat erityisen hienoja uutisia meille suomalaisille, iloitsee Eskola.
Eskomaticin tekeminen perustuu jatkuvan kehityksen prosessiin Lean-ajattelumallia hyödyntäen; kun ajatus kehityskohteesta syntyy, sitä testataan ja tarpeen mukaan parannetaan. Tässä prosessissa on mukana koko organisaation 65 henkilöä. – Suurin osa päivittäisistä kehitysajatuksista tulee koneistajiltamme. Täytyy antaa täysi tunnustus työntekijöillemme. Aivan huippua porukkaa. Jos en näiden ihmisten kanssa pärjää, on syytä katsoa peiliin.
Päivittäisen johtamisen malli käyttöön
Eskomatic on ottanut käyttöön päivittäisen johtamisen mallin, jonka myötä jatkossa panostetaan voimakkaasti visuaalisuuteen.
– Kaikilla täytyy olla selkeä käsitys siitä, mikä on tavoite ja tärkeysjärjestys. Myös ennakointi ja koneistusprosessien kyvykkyyden etukäteisarviointi on jatkossa entistä enemmän tapetilla. Meillä täytyy olla myös tervettä vainoharhaisuutta; mikä voisi mennä vikaan sekä riskikartoitusta prosessien ja laadun suhteen, filosofoi Eskola.
Faktat ja tunne
– Yrityskulttuuri, jonka olemme luoneet, on muokannut meistä toimijan, jolla on tietynlainen maine. Puhumme esimerkiksi Lean-menetelmiä hyödyntävien asiakkaidemme kanssa samaa kieltä. Täten ymmärrämme toistemme tapaa toimia, jolloin yhteistyö on mutkatonta. Asiakasyhteistyön täytyy perustua molemminpuoliseen luottamukseen ja kunnioitukseen, mukana täytyy olla myös tunne. Pelkkiin faktoihin perustuva yhteistyö ei ole riittävän hedelmällistä. Meillä täytyy olla asiakkaidemme kanssa yhteinen tavoite. Jos me emme pärjää ja ole kilpailukykyisiä, emme tuota asiakkaillemmekaan riittävän kilpailukykyisiä ratkaisuja, kiteyttää Eskola.
INFO
Eskomatic Oy
Pauli Eskola, toimitusjohtaja
puh. 040 704 7437 • www.eskomatic.fi
Alihankinta-messuilla osasto C649