Timesavers nopeutti Tampereen Tiivisteteollisuuden viimeistelyprosessia jopa kahdeksankertaisesti

Lähes 80-vuotias Tampereen Tiivisteteollisuus on tehnyt viime vuosina merkittäviä investointeja kehittääkseen kilpailukykyään. Yksi segmentti investoinneissa on ollut laatutasoon panostaminen, jolle sektorille yritys hankki Timesavers automaattisen levynhiomakoneen. Timesavers nopeutti tiivisteiden ja sovitelevyjen viimeistelyhiontaa keskimäärin viisinkertaiseksi, parhaimmillaan päästään jopa kahdeksankertaiseen tehokkuuslukuun.

Tampereen Tiivisteteollisuus perustettiin vuonna 1943 Puolustusvoi­mien tiivisteratkaisutarpeisiin liittyvillä töillä. Yrityksen pitkän menestyksen punaisena lankana on ollut innovatiivisuus ja ongelmanratkaisuun pohjautuva toimintapa. Vuosikymmenien saatossa Tampereen Tiivistysteollisuus on tehnyt merkittäviä läpimurtoja työkalujen valmistuksen saralla sekä investoiden moderniin teknologiaan. Tampereen Tiivisteteollisuuden toiminnasta muodostuu 90 työntekijän voimin tänä vuonna 18 M€ liikevaihto. Kotimaan toimintojen lisäksi tällä tamperelaisella perheyrityksellä on myyntikonttorit Uppsalassa ja Göteborgissa.


Myös metallin alihankintaa

Tampereen Tiivisteteollisuuden palveluvalikoima kattaa laaja-alaisten teollisuuden tiivistys- ja eristämisratkaisuiden lisäksi myös erityyppisten terästuotteiden valmistuksen. – Metallista valmistamme mm. tiivisteitä ja erilaisia sovitelevyjä. Teemme myös alihankintana esimerkiksi laserleikkeitä ja niiden jatkojalostusta esim. lastuamalla eli olemme myös konepaja. Tämä sektori on ollut viime aikoina kasvussa. Usein metallipuolen valmistus liittyy tiivistämiseen, mutta meillä on myös muita metallikomponenttiasiakkaita, kertoo tuotantopäällikkö Teemu Piipponen. Tampereen Tiivisteteollisuuden sarjakoot vaihtelevat paljon, yksittäiskappaleista tuhansiin. Lean-filosofian mukaisesti yritys pyrkii pitämään materiaalivirrat ideaalisina.

Timesavers automaattinen levynhiomakone 32 WRB 1000 hioo Tampereen Tiiviste­teollisuuden tuotannossa noin miljoona kappaletta vuodessa.


Investoinnit pitävät huipulla

Vaikka Tampereen Tiivisteteollisuus on vanha yritys, se haluaa olla nykyaikainen myös koneteknologioiden osalta. – Vuosikymmenten saatossa olemme tehneet merkittäviä läpimurtoja työkalujen valmistuksen saralla. Hankimme myös jatkuvasti modernia teknologiaa tuotantoomme ja tämä tukee haluamme olla nyt ja jatkossa alamme huippu, valaisee Piipponen Tampereen Tiivisteteollisuuden toiminta-ajatuksia.

Viimeisen kahden vuoden aikana Tampereen Tiivisteteollisuus on investoinut vahvasti. Viime vuonna tehdyn 3000 m2 tilalaajennukseen jälkeen yrityksellä käytössään on reilu 10 000 m2. Laajennuksen ansiosta koko tehdas virtautettiin uusiksi, jolloin materiaalivirrat ja tuottavuus saatiin maksimoitua materiaalien kulkiessa aina yhteen suuntaan.
Koneinvestointipuolella on tehty niin ikään monia hankintoja kuten myös materiaalin varastoinnin automatisoinnin saralla. Laadunvarmistukseen yritys hankki merkittävän lisävahvistuksen heinäkuussa, kun Timesavers 32 WRB 1000 automaattinen levynhiomakone liittyi Tampereen Tiivisteteollisuuden viimeistelyarsenaaliin.


Timesavers poisti pullonkaulan ja nosti laatutasoa

Hollantilaisen Timesaversin automaattinen levynhiomakone 32 WRB 1000 tarjoaa jopa yli R2 levynreunan pyöristyksen sekä myös reikien ja muotojen reunojen pyöristykset. Näiden ominaisuuksien ansiosta kone tarjoaa erittäin monipuoliset ja laadukkaat viimeistelyominaisuudet.
– Meillä on ollut 20 vuotta käytössämme Timesaversin märkähiomakone. Se on ollut hyvä laite ja palvellut luotettavasti jatkaen edelleen uuden koneen rinnalla tuotannossamme, mutta sen tarjoama tarkkuus ja teho eivät vastaa tämän päivän laatuvaatimuksia, kertoo Piipponen uuden automaattisen levynhiomakoneen hankinnan taustoja.

Tampereen Tiivisteteollisuus leikkaa kolmella laserleikkauskoneella kolmessa vuorossa tiivisteitä ja sovitelevyjä vuositasolla noin 1,2 miljoonaa kappaletta. Nämä hiottiin aiemmin pitkälti käsityövoimin. – Timesavers toi merkittävästi helpotusta tähän työvaiheeseen. Ensinnäkin laatutaso paranee, kun kone tekee hiontatyötä tasalaatuisesti. Myös aikasäästöt ovat todella merkittäviä. Timesavers siihen integroituine kuljettimineen nopeuttaa hiontatöitä keskimäärin viisinkertaisesti, joidenkin kappaleiden osalta jopa kahdeksankertaisesti, sanoo Piipponen.
– Hiontatyö oli muodostunut meille pullonkaulaksi, jonka Timesavers poisti. Olemmekin saaneet merkittävästi lisää kilpailukykyä Timesaversin tarjoaman hionnan automatisoinnin kautta. Timesaversiin on lisäksi yhdistetty Metallipalvelu Turppa Oy:n toimittama ATEX-suojattu Intaker-pölynpoistoyksikkö, jonka ansiosta myös kaikki värimetallit voidaan hioa, valaisee Piipponen.


Timesaversiin on yhdistetty Metallipalvelu Turppa Oy:n toimittama ATEX-suojattu Intaker-pölynpoistoyksikkö, jonka ansiosta myös kaikki värimetallit voidaan hioa.

Tampereen Tiivisteteollisuus Oy
Teemu Piipponen
tuotantopäällikkö
puh. 050 408 9404
www.tt-gaskets.fi

Timesaversista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi

– Tämä Timesaversin automaattinen levynhiomakone poisti pullonkaulan viimeistelyhionnastamme nopeuttamalla hiontatyövaihetta parhaimmillaan jopa kahdeksankertaisesti, kertoo tuotantopäällikkö Teemu Piipponen.