Suorituskyvyn kaikki puolet – Prima Power Blechexpo 2021 -messuilla

Prima Power esitteli uusimpia ratkaisujaan ohutlevyteollisuuden moniin tarpeisiin Blechexpo -messuilla 26.–29.10.2021. Prima Powerin teemana messuilla oli ”suorituskyvyn kaikki puolet”. Vierailijat pääsivät tutustumaan Prima Powerin laajaan valikoimaan teknologioita, jotka kattavat koko tuotantoketjun. Vierailijat näkivät myös, miten Prima Power pystyy asiakaslähtöisen lähestymistapansa kautta mukauttamaan ratkaisujaan nykyajan tuotantoympäristöjen monenlaisiin tarpeisiin, joita poikkeava maailmantilanne muovaa yhä monimutkaisemmiksi ja erilaisemmiksi. Osa Prima Powerin esittelyalueesta oli nyt ensimmäistä kertaa omistettu Prima Additiven materiaalia lisäävän teknologian esittelylle, mikä entisestään korostaa esillä olevien teknologioiden (laserleikkaus, lävistys, taivutus, automaatio, ohjelmistot) monipuolisuutta. Prima Additive on Prima Powerin 3D-metallintulostusratkaisuihin keskittyvä yksikkö.

2D-laserleikkauksen saralla Prima Power esitteli ensimmäistä kertaa Saksan messuilla Laser Genius+ -koneen. Se on innovatiivinen, kokonaan Italiassa valmistettu 2D-laserkone, jossa on ainutlaatuisia korkean teknologian ratkaisuja. Ne mahdollistavat korkean suorituskyvyn, tehokkuuden, laadun, helppokäyttöisyyden, automaation ja älykkään tuotannon. Hyvän dynamiikan (liikeradan nopeus 180 m/min, kiihtyvyys 2,8 g) ja korkean tarkkuuden ansiosta sykliajat saadaan huomattavasti lyhyemmiksi. Tuottavuus ja leikkauslaatu paranevat merkittävästi ja asiakas saa parhaan tuoton sijoitukselleen. Sijoitus perustuu asiakkaan todellisiin tarpeisiin, sillä koneeseen voi valita haluamansa lasertehon laajasta valikoimasta. Lisäksi koneen ominaisuudet on suunniteltu siten, että koko laserprosessi on automatisoitu ja käytettävissä olevalla energialla saavutetaan suurin mahdollinen luotettavuus ja laatu.

Laser Genius+ on nopeasti käyttövalmis, kompakti kone, jonka kaikki toimilaitteet on integroitu yhteen moduuliin, joka on erotettu koneen työskentelyalueesta. Koneen asennus käyttövalmiiksi tapahtuu erittäin nopeasti, noin kahdessa päivässä. Se voidaan sijoittaa hyvin monenlaisiin tuotantoympäristöihin, sillä rakenne on symmetrinen ja kätisyys on vaihdettavissa. Lisäksi Laser Genius+ vie vain vähän lattia-alaa, joten tila voidaan käyttää tehokkaasti. Kompaktista layoutista huolimatta Laser Genius+:n työskentelyalue on suurempi kuin muilla markkinoilla olevilla 2D-laserkoneilla (X- ja Y-akselien iskut 1530-mallissa: 3150 x 1600, 2040-mallissa: 4320 x 2200 ja 2060-mallissa: 6320 x 2200).

Eräs Laser Genius+:n korvaamaton etu on helppokäyttöisyys. Kone on uskomattoman käyttäjäystävällinen ja älykäs. Siinä on kaksi 24 tuuman teräväpiirtonäyttöä, 4K-videokamera, kokoonpanoon kuuluvat ohjelmistomoduulit, jotka yksinkertaistavat nestausta ja teknologiaa sekä sensorit ja teko­älyalgoritmit, jotka mahdollistavat prosessin tarkkailun ja ohjaamisen. Kone on ergonominen ja helppokäyttöinen myös liuku­ovien ansiosta, jotka voidaan asentaa oikealle tai vasemmalle tai jopa molemmille puolille.


Laser Genius+ voidaan helposti yhdistää mihin tahansa Prima Powerin automaatiojärjestelmään. Blechexpossa Laser Genius+ esiteltiin yhdessä Combo Tower Laserin kanssa sekä PSR 2D:n kanssa, joka on ­Prima Powerin uusi, älykäs ja joustava poiminta- ja pinontarobotti. Se on tehokas ratkaisu poiminnan ja pinonnan materiaalivirran ohjaamiseen nopealla ja joustavalla tavalla. PSR pinoaa kappaleet tarkasti ja jättää vain pienen raon pinojen väliin. Näin pinonta-alue saadaan käytettyä optimaalisella tavalla. ­Prima Powerin järjestelmät ja laaja tuoteportfolio ovat rakenteeltaan modulaarisia, joten PSR 2D voidaan yhdistää suoraan Night Train FMS® -varastoratkaisuun. PSR 2D -robotti voidaan edelleen yhdistää myös taivutusautomaattiin, jolloin saadaan automatisoitu tuotantolinja aina raakamateriaalista leikattuihin ja taivutettuihin valmiisiin tuotteisiin saakka.

Prima Powerin BCe Smart -taivutusautomaatti oli myös näytteillä Blechexpossa. Se on sähköservokäyttöinen kone, joka on suunniteltu joustavaa ja puoliautomaattista taivutusautomaattia etsiville asiakkaille. Siinä on sisäänrakennettuna turvallisuuskonsepti, joka antaa käyttäjän keskittyä vain arvoa tuottaviin toimintoihin. Visuaaliset laitteet ja äänisignaalit tukevat tuotantoa. Paras mahdollinen käyttömukavuus saavutetaan kahden laserskannerin avulla, jolloin fyysisiä esteitä työalueelle ei tarvita. Työskentelypöytiä voidaan laskea alemmaksi, jolloin pienten ja keskikokoisten kappaleiden lastaaminen on helpompaa. Koneen kompakti layout ja yhdistetty lastaus- ja purkusekvenssi varmistavat korkean tuottavuuden.

Prima Powerin BCe Smart sähköservokäyttöinen taivutusautomaatti.

BCe Smartissa on vakiovarusteena kaksi innovatiivista teknologiaa taivutuksen laadunvalvontaan, DABA ja API, jotka varmistavat kaikkein tarkimman taivutusjäljen. DABA (Dynamic Adjustment of the Bending Angle) on patentoitu teknologia, joka merkittävästi lyhentää taivutetun kappaleen tekemiseen vaadittavaa aikaa. Se perustuu korjaaviin parametreihin, joita ehdotetaan materiaalien ominaisuuksien perusteella. API ­(Advance Profile Inspection) on täydentävä, patentoitu optio. Se koostuu kameralaitteesta, jonka avulla taivutusta tarkennetaan taivutusprosessin aikana. Sen avulla saavutetaan tavoiteltu kulma etukäteen määritellyn vaihteluvälin sisällä.

Prima Powerin joustavuutta edustava lävistyksen ja laserleikkuun yhdistävä Combi Sharp oli myös nähtävillä Blechexpossa. Se on kompakti, sähköservokäyttöinen malli, jonka energiatehokkuus on erinomainen, huoltotarve vähäinen ja käyttönopeus korkea. Eri teknologioiden älykäs integrointi mahdollistaa sen, että kaikki on samassa koneessa – lävistys, muotoilu, merkkaus, taivutus ja laserleikkaus. Koneen tuottavuuden kulmakivet muodostuvat suuresta työkalukapasiteetista (jopa 384 vakiotyökalua tai 128 indeksityökalua), saatavissa olevasta laajasta valikoimasta erikoistyökaluja sekä helpoista ja nopeista asetusten vaihdoista. Combi Sharpiin voi valita haluamansa kuitulasertehovaihtoehdon. Järjestelmä on siis lähtökohtaisesti joustava ja kestävää kehitystä tukeva ja komponenttikohtaiset valmistuskustannukset jäävät alhaisiksi. Se sopii millaiselle eräkoolle tahansa, ja monipuolisuutensa ansioista sillä voidaan tuottaa lähes millaisia ja lähes miten monimutkaisia kappaleita tahansa.

Kompaktin rakenteen johdosta automaatiolla varustettu Combi Sharp ei vaadi kovin paljon enemmän lattiatilaa kuin itse konekaan, mutta tuottavuus nousee dramaattisesti. Blechexpo-messuilla Combi Sharp oli yhdistetty Compact Expressiin, joka on täysin automatisoitu materiaalinkäsittelylaite. Se mahdollistaa useita erilaisia automaattisia ja manuaalisia lastaus- ja purkusyklejä.


Prima Powerin yhdistetty lävistys- ja laserleikkauskone Combi Sharp ja Compact Express -automaatiolaite.

Patentoitu, koneille yhteinen ohjelmisto on perustavanlaatuisen tärkeä, jotta ”suorituskyvyn kaikkia puolia” voidaan hallita virheettömästi ja yksinkertaisesti, jotta nämä voidaan yhdistää toisiinsa ja jotta niitä voidaan ohjata kokonaan integroidussa, digitaalisessa tehtaassa. Prima Powerin älykkään valmistuksen ohjelmistoja demonstroitiin messuvieraille ja esityksessä nähtiin, miten yksi moduuli pystyy aikatauluttamaan ja tarkkailemaan koko valmistusprosessia, kaikkia prosessiin kuuluvia teknologioita sekä kaikkia automaation tasoja. Prima Powerin osaaminen kattaa kaiken tuotantoprosessissa tarvittavan teknologian. Sen avulla asiakkaat voivat muuttaa tuotantonsa kokonaan integroiduksi ja eri osat yhdistäväksi kokonaisuudeksi. Näin tehokkuutta ja tuottavuutta saadaan nostettua merkittävästi ja työaikaa saadaan vähennettyä radikaalisti.

Blechexpo-messuilla Prima Power esitteli kaikki ohjelmistokokonaisuutensa, jotka on suunniteltu tukemaan automaation eri tasoja. Yksinkertaisesta informaatiovirran automatisoinnista aina täysin automatisoituun miehittämättömään tuotantoon ja staattisesta nestaukseen perustuvasta tuotannosta jatkuvasti muuttuvaan massatuotantoon – Prima Powerin ohjelmistot kattavat tehokkaasti kaikki mahdolliset tuotannon vaatimukset.


Prima Powerin ohjelmistokokonaisuudet älykkääseen tuotantoon.
Prima Powerin uusi 2D-laserleikkauskone Laser Genius+ Combo Tower Laser -varastoautomaatiolla ja PSR 2D -poiminta- ja pinontarobotilla varustettuna.