Yaskawan puoli miljonaa toimitettua robottia ja Suomessakin tuhansia

Yaskawa on maailman suurimpia robottien valmistajia yli 500 000 toimitetulla teollisuusrobotilla. Suomalaisen tytär­yhtiön liiketoiminta perustuu strategiaan toimittaa räätälöityjä robottijärjestelmiä, ­joilla yrityksen asiakkaat ­saavat ­tuottavuutta ja laatua ­tuotantoonsa.

”Meidän arvoihimme kuuluu pitää suomalainen teollinen tuotanto kilpailukykyisenä jatkossakin. Haluamme parantaa asiakasyritystemme kilpailukykyä ja kannattavuutta poistamalla turha, lisäarvoa tuottamaton työ ja tehostaa tuotteiden valmistusprosesseja huomattavasti”, summaa Yaskawan toimitusjohtaja ­Nina Lehtinen. Turkulainen robottitoimittaja Yaskawa Finland Oy on teollisuusrobottijärjestel­mien kokonaistoimittaja, joka on kasvanut liki 40-vuotisen olemassaolonsa aikana parin miehen yrityksestä 35 henkeä työllistäväksi ja yli 10 miljoonan euron vuosittaisen liikevaihdon tekeväksi automaatiotaloksi. Yaskawan Suomeen toimittamista yli 2 200 robottijärjestelmästä noin puolet ovat olleet hitsausrobottijärjestelmiä ja loput sovellukset jakaantuneet erilaisiin tehtäviin konepalvelusta ja kappaleenkäsittelystä niin testaamiseen, leikkaamiseen ja mittaamiseen kuin erilaisiin pakkaamiseen liittyviin tehtäviin.

”Teollisuusrobotiikan hyödyntämisessä mahdollisuudet ovat monet; lähtöasetelma on se, että asiakkaalla on tuotannossaan tehtävä tai tehtäviä, jotka halutaan tehdä automaattisesti robottien avulla. Siihen me yhdessä asiakkaan kanssa haemme juuri heille sopivan ratkaisun. Meidän robottijärjestelmillä saa tuottavuutta, laatua ja kannattavuutta”, Lehtinen sanoo.

Yksityishenkilöt perustivat yrityksen Turkuun vuonna 1983 edustamaan MOTOMAN-robotteja ja niihin perustuvaa automaatiota Suomessa. Tänä päivänä Yaskawa Finland on osa maailmanlaajuista Yaskawa-konsernia. Maailmanlaajuisesti konsernin ­MOTOMAN- robotteja on toimitettu teollisuuden palvelukseen yli 500 000 kappaletta. Tämä rajapyykki saavutettiin jo tämän vuoden helmikuussa.

”Tottakai suuren kansainvälisen konsernin tuki ja leveät hartiat ovat tärkeä asia. Yhtä tärkeää meidän asiakkaillemme on se, että olemme hyvin paikallinen ja suomalainen yritys. Tuotamme huippujärjestelmiä, ja lisäksi meiltä saa huippulaadukasta palvelua. Periaatteemme on, että ketään ei jätetä pulaan”, toteaa Lehtinen.
”Nämä ovat asiakaskohtaisesti räätälöitäviä järjestelmiä, ja meidän valttimme on asiakaspalvelu. Meidän työntekijät matkustavat paljon, sillä järjestelmien asennukset ja käyttöönotot vaativat henkilökohtaista ohjausta. Robottijärjestelmästä saa parhaan irti, kun asiakkaan oma henkilökunta osaa käyttää niitä oikein. Käyttäjien koulutukseen kannattaa sijoittaa. Se maksaa kyllä itsensä takaisin”, hän jatkaa.

Yaskawa Finland toimittaa muille järjestelmärakentajille ”pelkkiä” teollisuusrobotteja, mutta tämän liiketoiminta-alueen osuus on vain noin 10–20 % yrityksen liikevaihdosta vuodesta riippuen. Leijonan osa liikevaihdosta tuleekin omista järjestelmätoimituksista loppuasiakkaille sekä elinkaaripalveluista toimituksen jälkeen. Robottijärjestelmän käyttöikä on Suomessa poikkeuksellisen pitkä verrattuna monin muihin maihin verrattuna. Suomessa robotteja käytetään usein kaksikymmentäkin vuotta tuotannossa ja niin varaosille, huolto- ja korjauspalveluille kuin varsinaisille retrofit-projekteille on tarvetta.

Yaskawa Finland Oy

• toimiala: Teollisuusrobotit ja robottijärjestelmien toimitus
• perustettu: 1983
• työntekijöitä: 35
• liikevaihto: 10,8 M€ (2020)*

www.yaskawa.fi