Tuusulasta maailmalle – ja jokaisen suomalaisen ihon alle

STERIS Finn-Aqua valmistaa huippuluokan sterilaattoreita sekä vedenpuhdistuslaitteita lääketeollisuuden käyttöön. Äärimmäisen puhtaan tuotannon tarpeisiin tehdyt koneet valmistetaan ruostumattomasta ja haponkestävästä teräksestä.

Amerikkalaiseen STERIS-konserniin kuuluva STERIS Finn-Aqua on yksi maailman suurimpia alan valmistajia. Tuotantokonekokonaisuuksia valmistuu vuodessa noin 150 kappaletta, ja keskimäärin vain yksi niistä toimitetaan Suomeen.
– Meidän laitteilla steriloidaan kaikkea lääketeollisuudessa mahdollista koe-eläinhäkeistä ihmisten varaosiin, aloittaa STERIS Finn-Aquan tuotantopäällikkö Arto Laakkonen.
– Toinen tärkeä tuotelinja on WFI-veden* tuottolaitteistot. Se tarkoittaa ultrapuhdasta vettä, jota voi vaikka ruiskuttaa suoraan verisuoneen ihmisen sisälle. Sitä tarvitaan esimerkiksi rokotteissa.
Eli meissä jokaisessa on STERIS Finn-Aquan laitteilla tehtyä ainetta sisällä?
– Kyllä niinkin voi sanoa, naurahtaa Laakkonen.

Tarkkaa tuotantoa
Lääketeollisuuden tarvitsemien laitteiden valmistuksessa vaatimukset ovat kovat, ja jokainen tuotantokoneyksikkö testataan ja testit dokumentoidaan äärimmäisen huolellisesti. Yhdenkin dokumentin puuttuessa konetta ei voi ottaa käyttöön.
Tuotantokoneiden perusmateriaalit ja niiden valmistuksessa käytetyt työvaiheet ovat kuitenkin hyvin tuttuja konepajateollisuudessa toimiville yrityksille. Tavallisia ruostumattomia ja haponkestäviä teräslaatuja katkaistaan, koneistetaan, mankeloidaan, puristetaan ja hitsataan.
Yksi suurimmista yhtiön käyttämistä raaka-aine-eristä on höyrynkehittimien lauhduttimissa käytetty 14×1-millinen AISI 316L -putki, jota käytetään noin 60 kilometriä vuodessa. Putki sujautetaan lauhduttimen liitoskauluksen reikiin, minkä takia putkien pitää olla suoria, pyöreitä, naarmuttomia sekä purseettomia.
Nämä vaatimukset asettavat kohtalaisen kovat haasteet putkien katkaisussa käytettävälle sahalle. Kun siihen yhdistetään vielä nippusahausvaatimus, niin ehtoja täyttäviä sahavalmistajia ei enää montaa jää jättämään tarjousta.

Prodmac ja MEP vastaavat toiveisiin
– Tuli tiedustelu löytyisikö tämmöisen rosterimateriaalin sahaukseen laitetta. Käytiin siinä sitten asiakkaalla tutustumassa vanhaan kalustoon, jolla he pystyivät sahaamaan putkia neljän nipuissa. Jälki ei ollut ihan niin hyvää kuin halusivat, katkaisun laadun varmistamisen takia teriä joutuivat vaihtamaan yhtenään. Siitä sain sitten ajatuksen tarjota isompaa konetta, kertoo MEP-sahojen myyntipäällikkö Petri Ravanne.
Asiakkaan edustajat kävivät tutustumassa alkuperäisen tiedustelun mukaiseen MEP Tiger 352 -sahaan Prodmacin myyntinäyttelyssä. Ravanteen ehdotto­massa pykälää suuremmassa Tiger 372 -mallissa asiakas hyötyisi portaattomasta teränopeuden säädöstä Tiger 352 -sahan neljän nopeusvaihtoehdon sijaan.
– Siinä kun selvitin asiaa tehtaan kanssa niin he ehdottivat koeajoa, jonka tulokset dokumentoitaisiin ja videoitaisiin. ­Tiger 372 -sahalla sujui yhdeksän 14-millisen ­AISI 316L -putken nipun sahaus helposti ja katkaisupintojen laatu jäi moitteettomaksi. Sahalla pystyisi ajamaan 16 putken nippuakin.

Viimeinen räätälöinti
STERIS Finn-Aquan tuotteissa käytettä­vien putkien pinnan tulee olla täysin eheät, mikä asetti tiettyjä vaatimuksia materiaalin syötön puolelle. MEP varusti nippusahaukseen otollisen V-rullaradan muovipinnoitteisilla rullilla ja tarjosin teflonista valmistettuja kiinnityspuristimen leukoja. Niiden sijaan asiakas päätyi valitsemaan perinteiset teräsleuat.
Toinen pieni räätälöinti tehtiin terälaippoihin, joiden halkaisija on Finn-Aquan MEP-sahassa normaalia isompi. Perusteluna on normaalia ohuemman, vain 2 mm paksun, pinnoitetun HSS-sahanterän käyttö. Tauben terällä varmistetaan tehokas sahaus ja korkealaatuinen katkaisupinta.
Kolmantena asiakkaan tarpeiden mukaisena muutoksena toteutettiin materiaalin syöttösuunnan vaihto oikealta vasemmalla.
– Tällaiset räätälöinnit täsmälleen asiakkaan toiveiden mukaisiksi kokonaisuuksiksi ovat MEPille perusduunia, kiteyttää Petri Ravanne.
– Asiakas saa valmiin tuotantokoneen tyyliin ”avaimet käteen” eli kone asennetaan ja pakettiin kuuluu käyttöönottokoulutus.
Sahan käyttöönotto tapahtui maaliskuussa 2019, ja kesäkuun puolivälissä oli menossa vasta toinen sahanterä. Ensimmäinen terä meni nopeasti ennen kuin katkaisunesteen syöttö saatiin säädettyä optimiksi.
– No pahus kun tässä ei pääse enää teräkauppaa tekemään, puhahtaa Petri Ravanne puolitosissaan sahan käyttäjää haastatellessaan.
– No, sahausparametrit ovat kyllä hyvin kohdallaan, hän tunnustaa. ●

* WFI = ultrapuhdasta kontaminaatio- ja pyrogeenivapaata tislaamalla tuotettua vettä, jota voi ruiskuttaa ihmiseen (Water for Injection).

INFO

Lisätietoja MEP-sahat:
Prodmac Oy
myyntipäällikkö
Petri Ravanne
puh. 040 590 9571
petri.ravanne@prodmac.fi