Universal Robotsilta cobotti-koulutus­ohjelma suomalaisille oppilaitoksille

Maailman suurin yhteistyörobottien eli cobottien valmistaja Universal Robots (UR) lanseeraa yhteistyörobotiikan opetuspaketin suomalaisille teknillisille- ja muille oppilaitokselle. Koulutus tähtää niin opettajille kuin oppilaillekin annettavaan sertifikaattiin.

Insinööriopiskelijat totuttelevat cobotin käyttöön MAN Truck and Busesin tiloissa Saksassa. Teknillisten oppilaitosten ja muiden oppilaitosten on nyt aiempaa helpompi tuoda kehittyvä robottiteknologia osaksi opetusta. Tanskalaisen Universal Robotsin lanseeraama koulutuspaketti kokoaa yhteen useita elementtejä, jotka tekevät robottiteknologian opetuksesta järjestelmällisempää ja helpompaa.

Koulutuspaketilla Universal Robots haluaa vahvistaa opettajien robottitaitoja ja varustaa oppilaita entistä paremmin työelämää ja tulevaisuutta varten. ”Uusi opetuskokonaisuus koostuu aidosta robotista, opetusmateriaaleista sekä opettajille ja opiskelijoille annettavat todistuksista”, Universal Robotsin koulutuspäällikkö Mikkel Vahl kertoo.
Opetuspakettiin on mahdollista ostaa myös niin sanottu Education Bundle, joka pitää sisällään UR-cobotin ja oppimateriaa­lien lisäksi kokoonpanolinjan ja 3D-tulostetut harjoittelualustat eri sovellusten simulointiin (esim. lavaustehtävät ja liimaaminen).
“Ammattikoulut ja muut oppilaitokset voivat tämän ansiosta nostaa robotiikkaopetuksensa seuraavalle tasolle”, hän sanoo. “Koulut ja opettajat saavat mahdollisuuden tarjota oppilailleen ammatillista koulutusta innovatiivisissa UR-roboteissa, joita on otettu käyttöön tuhansissa tehtaissa ympäri maailmaa. Kurssin aikana opiskelijat saavat saman tiedon kuin ammattimainen robottikäyttäjä ja saavat samalla todistuksen osaamisestaan. Tämä antaa heille edun työelämässä ja hyvät pohjatiedot seuraavan nerokkaan robotti-idean luomiseksi.”

Tältä cobottikokonaisuus näyttää.


Opetuksessa huutava pula roboteista

Mikkel Vahlin mukaan opetuslaitoksissa on pula uusimman robottiteknologian osaamisesta. Universal Robots odottaa merkittävää kysyntää uudelle koulutuspaketille.
”Oppilaitokset lisäävät investointeja robottitekniikkaan, ja sertifikaatit nostavat koulujen tasoa entisestään. Elinkeinoelämä huutaa lisää työntekijöitä robotiikkaan, mikä on nuorten mielestä kiinnostava ala. Samaan aikaan tekniikka lisää tuottavuutta ja lievittää työvoimapulaa. Siksi odotamme oppilaitosten olevan erittäin kiinnostuneita uudesta aloitteesta”, sanoo Mikkel Vahl ja jatkaa: ”Opettajana tai opiskelijana sinulla ei tarvitse olla pohjatietoja roboteista kurssin suorittamiseksi. Jos sinulla on rohkeutta tutustua siihen, uusi maailma avautuu. Monet ovat yllättyneitä siitä, kuinka intuitiivisia robotit toimivat ja kuinka monimutkaisia tehtäviä ne voivat ratkaista. Jos sinulla on jo kokemusta robotin ohjelmoinnista, sertifiointi voi olla hyvä tilaisuus laajentaa ja virallistaa tietosi.”


Koulutus toteutettu jo Yhdysvalloissa

Osana koulutusta opettajat käyvät läpi Universal Robotsin viiden päivän kurssin, joka koostuu teoreettisesta osuudesta ja käytännön harjoituksista ja päättyy sertifiointiin. 
Sen jälkeen opettajat voivat järjestää ammatillisen kurssin oppilailleen, joka koostuu 32 oppitunnista lukukauden aikana. Myös opiskelijat saavat todistuksen käydystä koulutuksesta.
Koulutuspaketti on jo aiemmin ollut saatavilla Yhdysvalloissa. Se lanseerattiin Suomessa ja monissa muissa Euroopan maissa 1. syyskuuta 2021.

Universal Robots (UR) perustettiin vuonna 2005 tavoitteena tuoda robottiteknologia kaikkien saataville luomalla pieniä, käyttäjälähtöisiä, järkevän hintaisia ja joustavia yhteistyörobotteja (cobotteja), joiden kanssa työskentely on turvallista. Ensimmäinen cobotti tuotiin markkinoille vuonna 2008, minkä jälkeen yritys on kasvanut merkittävästi. Yrityksen käyttäjälähtöinen cobotti on tällä hetkellä myynnissä kaikkialla maailmassa.

Yritys on osa Teradyne Inc. -konsernia, ja Tanskan Odensessa sijaitsevan pääkonttorin lisäksi sillä on aluetoimistot Yhdysvalloissa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Isossa-Britanniassa, Tšekissä, Puolassa, Unkarissa, Romaniassa, Venäjällä, Turkissa, Kiinassa, In­tiassa, Singaporessa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Taiwanissa ja Meksikossa. Universal Robotsin liikevaihto oli 248 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuonna 2019.
www.universal-robots.com

Lue artikkeli Eurometalli-lehdestä