Uudet tilat ja Traubit Enematin kilpailuvaltteina

Tallinnan läheisyydessä Harjumaalla sijaitsevan Enemat Oü:n uusien parin tuhannen neliömetrin upeiden tuotantotilojen, kuuden Traub-huippusorvin ja työn alla olevan mittahuoneen myötä yritys lähestyy ensi vuoden 25-vuotisjuhliaan kilpailukykyisempänä kuin koskaan.

Enematin ensimmäiset vuodet kuluivat ilmastointiputkitöillä, mutta pikkuhiljaa toiminta kääntyi kiila-ankkuripulttien valmistukseen pitkäsorvausautomaatilla. Kiinailmiön myötä nämä työt hiipuivat ja yrittäjä Heikki Reitalu käänsi katseet Ruotsiin, johon Enemat alkoi työstämään messinkiosia. – Venäläisillä koneilla näiden messinkiosien kappaleajat olivat 3–4 minuuttia. Tätä aikaa täytyi saada alaspäin ja vuoden 2004 FinnTecissä iskin silmäni saksalaiseen Traubiin. Kun saimme seuraavana vuonna Traub TNL 26:n tuotantoon, samat kappaleajat olivat noin 40 sekuntia. Traub mahdollisti myös siirtymisen 24/7-tuotantoon. Perjantaina ladattiin tankomakasiini täyteen ja Traub jauhoi viikonlopun aikana miehittämättömänä noin 10 000 valmista messinkiosaa, kertoo Reitalu.

Medikaalipuolen erikoisosaaja
Tänä päivänä Enemat on erikoistunut medikaalipuolen käyttöön menevien, suurta tarkkuutta ja korkeaa laatua vaativien osien valmistukseen. Kappalekoot lähtevät halkaisijamitasta alle 1 mm ja päätyvät Ø 40 mm saakka. Valmistettavien osien materiaalikirjo on muoveista ja messingeistä alumiiniin ja kirkkaisiin teräksiin. Enematin tuotanto-ohjelmassa on tällä hetkellä noin 600 erilaista tuotetta, vuosivolyymien ollessa tyypillisesti 100–10 000 kpl. – Medikaalipuolen vaatimukset ovat kovat. Toimitusvarmuuden täytyy olla korkealla tasolla eikä laadusta voi tinkiä. Mikäli etsit vain edullista hintaa tarjoavaa toimittajaa, ei kannata ottaa meihin yhteyttä. Mutta mikäli arvostat toimitusvarmuutta ja laatua, me olemme oikea yhteistyökumppani, valaisee Reitalu.

Vain Traubeja
Vuonna 2005 hankittu Traub TNL 26 CNC-pitkäsorvausautomaatti vakuutti siinä määrin Reitalun, että viisi seuraavaakin investointia ovat kääntyneet aina Traubiin. Kaikki Enematin 6 CNC-sorvia ovat Traubeja. – Miksi vaihtaisin merkkiä, kun Traub on osoittautunut erinomaiseksi ja koneiden toimitukset ja jälkimarkkinointipalvelut ovat niin ikään onnistuneet hyvin. Traubin laadusta kertoo paljon se, että ensimmäinen Traubimme jauhaa edelleen tehokkaasti tuotannossamme, perustelee Reitalu Traub-uskollisuuttaan.
– Kilpailu on kovaa. Koko ajan pitää nipistää 0,5–1 sekuntia eri tuotantovaiheista, jotta pysyy tehokkaimpien toimijoiden eturivissä. Kilpailukyvyn ylläpito ja kehitys vaatii luonnollisesti myös parhaat koneet, mitä kategoriaa Traub ehdottomasti edustaa, jatkaa Reitalu.

Uudet tuotantotilat paransivat kaikkea
Enemat on toiminut uusissa noin 2000 m2:n toimitiloissaan parisen vuotta. – Uusien toimitilojen myötä kaikki asiat ovat paremmin kuin vanhoissa 800 m2:n toimitiloissa: työolosuhteet, varastointi, materiaalivirrat, tuotantotehokkuus yms. ja koko ajan saamme enemmän ja enemmän tehoja ja hyötyjä irti uusien tuotantotilojen ansiosta. Mm. tekeillä oleva mittahuone nostaa taas toimintamme tasoa, arvioi Reitalu.
Uudet tilat ovat todella tyylikkäät ja äärimmäisen siistit, LED-valaistujen tilojen lattioilla ei näy pölyhippuakaan, vaikka 18 ihmistä työskentelee täyttä vauhtia kolmessa vuorossa.
Uusissa tiloissa on huomioitu työviihtyvyys paitsi siisteinä ja hyvin valaistuina avarina tiloina, tilasuunnittelussa on muutenkin huomioitu työntekijöiden hyvinvointi. Työntekijöiden käytössä on veloituksetta mm. kuntosali ja sauna. Työviihtyvyys on yksi Heikki Reitalun omistaman yrityksen painopisteistä. – Minulle tulee viikoittain puheluita ihmisiltä, jotka haluaisivat tulla meille töihin. Meillä maksetaan hyville työntekijöille keskimääräistä parempi palkka. Mutta hyville työntekijöille maksan mielelläni hieman enemmän kuin muualla maksetaan. Meillä työntekijöistä pidetään huolta, mm. lämmin työpaikalle toimitettu lounas kuuluu jokaiselle työntekijällemme, kertoo Reitalu.

INFO
Enemat Oü
Heikki Reitalu
johtaja
gsm +372 502 4826
heikki@enemat.ee
www.enemat.ee