Uutta Suomen Terätuonnin valikoimassa:
Rotoclearin itsepuhdistuvat ikkunat ja videokamerat

Rotoclear on saksalainen itsepuhdistuvien tuotteiden valmistaja, jonka Suomen edustuksen Suomen Terätuonti sai loppukesästä 2022 yksinoikeudella. Heillä on kaksi tuoteperhettä, joista tutumpi suomalaisille konepajoille on työstökoneen lasiin kiinnitettävä pyörivä ikkuna ja toinen on vastaavaa itsepuhdistustekniikkaa sisältävä videokamera. Molemmissa Rotoclear-tuotteissa puhtaana pysymisen tekniikka on samankaltainen: tärkeimmät elementit ovat pyörivä linssi ja ylipaine.

Rotoclearin erottaa teknisesti muista samankaltaisista tuotteista ulkokehälle sijoitettu linssiä pyörittävä sähkömagneettinen moottori, jolloin lasin keskellä on ainoastaan laakerointi. S3:n ikkunassa keskelle sijoitettu moottori veisi enemmän tilaa haitaten merkittävästi enemmän näkyvyyttä. Rotoclear C -videokameraa ei olisi käytännössä mahdollista valmistaa ilman tämänkaltaista tekniikkaa. Rotoclear-kamera on varustettu Waldmanin led-valoilla.


Rotoclear S3 parantaa työstöprosessin näkyvyyttä

Rotoclear S3 on pyörivä ikkuna, joka pysyy puhtaana tilanteessa kuin tilanteessa tarjoten erinomaisen näkyvyyden työstöprosessiin. Ikkuna on halkaisijaltaan noin 30 cm. Puhtaana pysyminen perustuu lasin 2000 rpm. pyörimisvauhtiin sekä kevyeen ylipaineistukseen. Lasi on erittäin helppo asentaa eikä työstökoneen lasia tarvitse rei’ittää.

Rotoclear S3 -ikkunan asentamiseen ei tarvita juurikaan työkaluja ja se onnistuu monen konepajan oman osaamisen puitteissa. Sähkö- ja paineilmatyöhön voi kenties tarvita jonkun ulkopuolisen, jos syöttöjä ei ole valmiiksi. Asennuspaketti sisältää tarvittaessa pohjusteen polykarbonaattilasille, ikkunan kiinnityskehän tarvikkeineen ja liiman sekä suojapeitteen koneen lasin ulkopuolelle.

Kiinnityskehä liimataan työstökoneen sisäpuolelle mukana tulevalla liimalla. Liiman kuivuttua voidaan asentaa ikkunan kehys kymmenellä ruuvilla ja väliin laitetaan Viton-tiiviste, jolloin leikkuuneste ei pääse työstökoneen ikkunan ja Rotoclearin väliin. Lopuksi kiinnitetään itse pyörivä lasi vielä yhdellä ruuvilla, ja piuhojen kiinnityksen jälkeen ikkuna on valmis käytettäväksi. Rikkoutunut ikkuna on myös erittäin helppo vaihtaa vain yhden ruuvin kiinnityksen ansiosta.

Rotoclear S3 on turvallisuustestattu työstökoneen varuste täyttäen DIN EN 12417 ja DIN EN ISO 23125 -standardit. Laadukkaaseen ja tyylikkääseen suunnitteluun luottaa mm. DMG Mori, joka tarjoaa ikkunan tehdasoptiona työstökoneisiinsa.


Rotoclear C Basicilla seuraat työstöprosessia reaaliajassa

Rotoclear C Basic on yksinkertainen 4K-resoluution kamerajärjestelmä, jolla voit seurata työstökoneen prosessia sekä liikkeitä reaaliajassa. Basic-paketti sisältää kameran, 10 m tai 20 m johtosarjan sekä ohjausyksikön. Kamera on saatavilla lähi- (200–500 mm) tai kaukolinssillä (500–3000 mm) ja se on myös mahdollista varustaa molemmilla linsseillä, jolloin kuvausetäisyys on 200–3000 mm. Rotoclear C Basic on mahdollista varustaa vain yhdellä kameralla ja HDMI-liitynnällä. Perustoiminnot, kuten zoomaus, löytyvät jo Basic-versiosta.


Rotoclear Basic on parhaimmillaan, kun tavoitteena on saada reaaliaikainen kuvaus ilman suurempia hienouksia. Basic-mallilla ei pysty nauhoittamaan tai jakamaan kuvaa langattomasti, mutta se on erinomainen apulaite esimerkiksi isoissa työstökeskuksissa, aarporissa tai pitkäjyrsinkoneissa.

Ohjauslaitteilta ei toisinaan näe lainkaan, missä kara menee tai mitä sen päässä tapahtuu. Pienemmissäkin työstökoneissa on kuitenkin hyvä pystyä valvomaan, kertyykö lastu työkalun tai -kappaleen ympärille. Näin vältetään turhia koneen pysäytyksiä sekä lastun kasaantumisen aiheuttamia työkalurikkoja.


Rotoclear C2 tuo lisää mahdollisuuksia prosessin seuraamiseen

Rotoclear C2 on hienostuneempi versio C Basic -kamerapaketista. Kamera itsessään on täysin sama, mutta ohjausyksikössä on huomattavasti enemmän älyä ja liitäntöjä (HDMI, USB, Ethernet, TCP/IP ja RTSP). Rotoclear C2:een on mahdollista liittää kaksi kameraa yhteen ohjausyksikköön, jolloin voidaan hyvin seurata prosessia eri kuvakulmista jopa yhtäaikaisesti. Lisäksi C2-versiossa on esimerkiksi nauhoitusominaisuus ja ulkopuolinen jako sekä huomattavasti monipuolisempi ohjelmisto.

Rotoclear C2:ssa on hyvin käyttäjäystävällinen intuitiivinen ohjelmisto, joka toimii erinomaisesti myös kosketusnäytöissä ja tukee esimerkiksi kahden sormen zoomaustoimintoa. Lisäksi C2:lla voi lähettää kuvan myös verkkoon, jolloin on mahdollista seurata prosessia käytännössä mistä tahansa.
Ohjelmisto sisältää mediagallerian, johon kuvatut videot tallentuvat ja niitä on helppo hallinnoida. Rotoclear C2:n ohjelmistoa kehitetään jatkuvasti ja ohjelmistopäivitykset aina uusimpaan versioon kuuluvat pakettiin.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä yllä mainittuihin tuotteisiin liittyen tai haluat tutustua tuotteeseen tarkemmin, ole yhteydessä!

Suomen Terätuonti Oy
Aki Mäki
puh. 044 555 7300
aki.maki@stt.as
www.suomenteratuonti.fi