Vaasalainen Wel-Mach Oy toteuttaa kokonaisuuksia yhden katon alla

Pian sodan jälkeen vuonna 1948 perustettu yritys on tähän päivään mennessä kasvanut usean yrityksen muodostamaksi Österberg Groupiksi, jonka osa Wel-Mach Oy on. Alkujaan päivittäiskäyttötavaroita metallista valmistanut yritys tekee tänä päivänä kattavasti tuotteita niin teräksestä kuin muovistakin. Yrityksen konekannan päivitykset ovat varmistaneet kilpailukyvyn ja tasaisen kasvun. Mazak on ollut yritykselle tuttu toimittaja jo kauan.

Jo 50-luvulla tuotteita alettiin valmistaa myös muovista. Oman tuotannon lisäksi alettiin tehdä alihankintakoneistusta 70-luvulla. Alihankinta on vuosikymmenien aikana kasvanut tärkeimmäksi toiminta-alueeksi ja sen kehittäminen on näkynyt myös tehdyissä yritysostoissa.

Monitaitoinen Wel-Mach Oy
– Yrityksemme johtoajatus on tarjota kaikki asiakkaan tarvitsemat toiminnot saman katon alta. Vahvuutemme on erittäin osaava henkilökunta kaikilla tarjoamillamme osa-alueilla. Tarvittaessa teemme pelkän koneistuksen tai hitsauksen vaativia kappaleita, mutta tuotteen mukaan teemme laadukkaat kokoonpanot sekä pintakäsittelyt omassa märkämaalaamossamme. Esikäsittelyyn meillä löytyy hiekka-, lasikuula- ja teräskuulapuhallus, toimitusjohtaja, perustajan pojanpoika, Matias Österberg summaa Wel-Mach Oy:n toimintaa.

Konepäivityksiä ja kapasiteetin lisäyksiä
Uusimmat konetulokkaat vahvistavat yrityksen kapasiteettia vastata nopeasti asiakkaiden vaatimuksiin. Ison kokoluokan TOS Varnsdorf on lyhentänyt kappaleiden läpimenoaikoja huomattavasti. Myös uusi vaakakarainen Mazak HCN-6800 yhdessä Palletech-järjestelmän kanssa on nostanut tuotannon automatisointiastetta.
– Olemme konsernitasolla tehneet töitä kilpailukyvyn nostamiseksi, laadun ylläpitämiseksi sekä kapasiteetin lisäämiseksi. Yksi pääasiallisista toimista on investoida uusiin koneisiin, joilla saamme aiempaa nopeammin valmistettua yhtä laadukkaita tuotteita kuin ennenkin. Kapasiteetin kasvun ansiosta meillä on hyvin tilaa myös uusille asiakkuuksille.

Koneistuskeskukset työssään
Kaksi Mazak-työstökeskusta ottaa töitä vastaan FMS-järjestelmältä ja tämä kokonaisuus on palvellut yritystä jo pitkään osana muuta konekantaa, jotka hoitavat alihankintakoneistusta. Tämän järjestelmän kapasiteettia kasvattamaan ja myös uusimista silmällä pitäen tuli lattialle uusi Mazak HCN-6800 yhdessä Palletech-järjestelmän kanssa.
– Uusimme valmistamiemme tuotteiden koko konseptin ja siitä syystä haluamme miettiä monet vanhojen tuotteiden koneistukset aivan uudelleen. Uusi kone on entistä nopeampi ja siitä löytyy runsaasti edistyksellisiä toimintoja, joiden hyödyntäminen on vakaa tavoitteemme. Kestää kuitenkin hieman aikaa saattaa kaikki ­ideat tuotantoon, koska mikään ei muutu, jos kaikki tehdään aina samalla tavalla kuin ennenkin, Matias Österberg toteaa tuotantostrategiasta.
– Tällä hetkellä työstettävänä on tuote, jonka valmistaminen valukappaleesta valmiiksi vaati ennen kaksi irrotusta ja asemointia enemmän kuin tällä uudella järjestelmällä. Myös kerralla työstettävien kappaleiden määrä lisääntyi kahdeksaan, mikä jättää koneen käyttäjälle aikaa hoitaa esimerkiksi palettien lataamista ja kappaleiden jälkikäsittelyä, jotka ovat manuaalista työtä. Kappaleiden läpimenoaika lyheni huomattavasti.

Mazak selvä valinta
– Tutustuimme erilaisiin vaihtoehtoihin aloittaessamme konehankintaa, mutta Mazak on ollut käytössämme ja luotamme Wihurin ja konemyyjä Matti Rannan vank­-
kaan ammattitaitoon. Jälkimarkkinointitoimet saattavat joskus tulla arvoon arvaamattomaan ja vanhan Mazak-konekannan kanssa olemme huomanneet hyvien neuvojen saannin olleen vaivatonta. Olimme myös vaikuttuneita uusista ominaisuuksista ja näimme millaiset mahdollisuudet meillä on kasvattaa kapasiteettiamme uusien koneiden avulla.
– Tämä 630 mm palettikokoluokka oli meille optimaalinen, vaikka pohdimme aluksi myös isomman koneen hankintaa. Tosin tällä koneella voimme ottaa tehtäväksi monia sellaisia kappaleita, joita aiemmin olemme valmistaneet isommalla koneella, Österberg jatkaa.
– Uusi kone on ollut tuotantotöissä nyt pari kuukautta ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä sen toimintaan. Se näyttää hyvinkin olevan juuri toiveemme täyttävä kokonaisuus ja jatkuvasti saamme sen kapasiteettia paremmin valjastettua, kun teemme ohjelmat valmistettaville kappaleille.

Uusi avarruskone
lisää myös turvallisuutta
Uuden avarruskoneen suurimmat edut vanhaan nähden ovat kapasiteetin kasvu kappaleiden koon ja painon osalta, sekä koneessa oleva 60-paikkainen työkalumakasiini.
– Vanhassa koneessa työkalut vaihdettiin aina manuaalisesti, joka tarkoitti pitkiä taukoja tuottavassa työssä. Nyt työnteko on sujuvampaa ja myös huomattavan paljon turvallisempaa, kun koneistajan ei tarvitse kesken työstön koskea koneeseen, vaan työkierto saa jatkua keskeytyksettä loppuun saakka.

Wel-Mach Oy:n tuotantoa
Hitsauskapasiteettia yrityksestä löytyy erittäin raskaidenkin tuotteiden tarpeisiin ja kappaleet viimeistellään omassa märkämaalaamossa.
– Hitsattavat levypaksuudet lähtevät noin 3 mm koosta ylöspäin. Meiltä on mahdollista saada erittäin pitkälle jalostettuja tuotteita. Esimerkiksi koneiden rungot, joissa tehdään osavalmistusta niin levymäisten, kuin koneistettavien kappaleiden osalta, hitsataan tuote kasaan, taas koneistetaan tiettyjä osia ja lopuksi pintakäsitellään sekä tehdään tarvittaessa osakokoonpanoja.

Henkilökunta
– Avainasemassa meilläkin on osaava henkilöstö. Erityisen iloinen olen, että meille on valikoitunut monen eri alan vankat ammattilaiset, joiden käsissä tuotteet ovat muovautuneet parhaiten kilpailukykyä varmistaviksi mannekiineiksi, Österberg kiittelee yrityksen tärkeintä voimavaraa.
– Edelleen on jatkuva tarve löytää hitsauksen ja koneistuksen osaajia palkkalistoillemme, eli jos tunnet, että monipuolinen työ vakavaraisessa yrityksessä voisi kiinnostaa, niin ota yhteyttä.

Ympäristöajattelua
Österberg Group on investoinut teknologiaan, jolla he pyrkivät osaltaan pienentämään hiilijalanjälkeään. Todella ison luokan aurinkovoimala, kaikkiaan 1 200 paneelia, täyttää yrityksen kattorakenteita ja on mitoitettu siten, että parhaan aurinkojakson yhteydessä se peittää yrityksen tuntitarpeen kokonaan. Laskennallisesti järjestelmä tuottaa 300 MWh energiaa vuodessa, mikä vastaa noin 8 % yrityksen vuotuisesta kulutuksesta.
– Kun sain yhteydenoton järjestelmän myyjältä ja yhdessä kävimme läpi lasketut luvut sekä arvion takaisinmaksuajasta, niin kättelin kaupat samalta istumalta. Pieni asiahan tämä on kokonaisuudessa, mutta kun näitä tulee monella toiminnan osa-alueella, niin teemme ainakin oman osamme ekologisuuden eteen, Matias Österberg päättää.

INFO

Wel-Mach Oy
Matias Österberg
toimitusjohtaja
puh. 0500 594 100
Martti Lantto
tuotantojohtaja
puh. 0400 270 301
www.wel-mach.fi
www.osterberggroup.fi
Lisätietoja Mazak-tuotteista:
Wihuri Oy Tekninen Kauppa
puh. 020 510 10
www.machinetools.wihuri.fi