Valttina nopeus ja joustavuus: Alutig keskittyy pieniin ja nopeisiin sarjoihin

Uuteen teknologiaan panostaminen ei aina tarkoita tuotannon automatisointia. Teräsrakenteisiin ja osavalmistukseen erikoistunut Alutig Oy hyödyntää nykyteknologiaa ja sen tuomia mahdollisuuksia voidakseen vastata nopeasti ja joustavasti -asiakkaiden tarpeisiin.

Nopeus ja joustavuus eivät ole pelkkää sanahelinää, sillä tänä aamuna tilatut osat valmistuvat jopa kahdeksan tunnin sisällä, ja asiakas voi noutaa ne vielä saman päivän aikana.

– Koneet ovat meillä viimeisintä huutoa, mutta olemme halunneet jättää pois liiallisen automatisoinnin, joka hidastaisi nopeaa reagointia arkipäivän tarpeisiin, sanoo konepajapäällikkö ja yrittäjä Pekka Teppo.

Alutig on kehittänyt osavalmistuksensa kapasiteettia ja parantanut toimintansa laatua muun muassa investoimalla uuteen 10 kW ByStar Fiber -kuitulaseriin ja Xpert 80 -särmäyspuristimeen. Koneet otettiin käyttöön viime helmikuussa.

Uusi ByStar on energiatehokas laserleikkauksen edelläkävijä, jolla voidaan leikata tehokkaasti hiiliteräksen ja ruostumattomien terästen lisäksi alumiinit, kuparit ja messingit. Kone mahdollistaa entistä paksumpien levylaatujen leikkaamisen. Xpert 80 -särmäyspuristin puolestaan on nykyaikainen, nopealiikkeinen särmäyskone, joka osaltaan auttaa nopeasti vaihtuvien, lyhyiden sarjojen tekemistä.

Työkalunvaihdot ovat nopeita, samoin akseleiden liikkeet verrattua perinteisiin koneisiin.

– Sarjakoot ovat pienentyneet ja vauhtia on tullut lisää. Nämä uudet investoinnit tukevat toimintaamme, jossa prosessit pyritään pitämään mahdollisimman yksinkertaisina, toteaa Pekka Teppo.

Omistajina neljä yrittäjää

Sievissä toimiva Alutig työllistää tällä hetkellä 17 henkilöä. Yrityksen omistavat Pekka Teppo sekä toimitusjohtaja Heikki Hyväri, joiden lisäksi omistajana on kaksi muuta yrittäjää. Teppo, Hyväri ja kumppanit ostivat yrityksen vuonna 2015 Markku Peltokorvelta, joka oli perustanut yhden miehen firman 10 vuotta aiemmin.

Yritys oli siirtynyt pikku hiljaa tig-hitsauksesta teräsrakentamiseen. Ensimmäiset isot investoinnit oli tehty vuosina 2011–2013.

– Silloin on hankittu omat isot tilat, ensimmäinen Bystronicin laserleikkauskone ja nykyaikainen särmäyskone, kertoo Pekka Teppo.

Hän ja Heikki Hyväri tulivat Alutigille laiterakentamisen ja konevalmistuksen alalta.

– Olimme aikaisemmissa yrityksissä palvelleet enemmän laitevalmistajien tarpeita. Sitä kautta sitten saimme yhä enemmän asiakkaita kone- ja laitevalmistajista, joille tehdään osavalmistusta, hitsausta ja osakokoonpanoja.

Uudet yrittäjät panostivat aluksi aktiiviseen myyntiin, mutta huomasivat äkkiä, ettei ”ei oota” kannata myydä.

– Tajusimme, ettemme pysty palvelemaan niin nopeasti kuin olisi tarpeen. Olemmekin taistelleet kapasiteetin riittävyyden kanssa samalla kun on pyritty saamaan kasvua aikaiseksi.

Toiminnan varmuuteen satsataan

Käytössä on kaksi hallia, joista toisessa keskitytään osavalmistukseen ja toisessa teräsrakennuspuoleen.

– Osavalmistuspuoli on meillä kasvanut nopeasti, ja siksi päätimme tehdä tämän toisen hallin. Vuoden päästä kuitenkin tuli taas haasteita kapasiteetin riittävyyden kanssa ja tilan tarve kasvoi. Nyt, laajennuksen ja konekannan lisäämisen jälkeen kapasiteettia on taas riittävästi.

Tuotantotilaa on 1350 neliötä.

Alutigin liikevaihto kasvoi 45 prosenttia vuonna 2016. Viime vuonna kirjattiin 40 prosentin kasvu ja tänä vuonna kasvuarvio on 30 prosenttia.

Toimintaa kehitetään edelleen panostamalla toiminnan varmuuteen ja yksinkertaisuuteen. Myös työntekijöiden hyvinvointiin satsataan.

– Jos työntekijät ovat tyytyväisiä ja sitoutuneita, työtkin luistavat paljon paremmin.

 

INFO

Bystronic Scandinavia Ab

Petteri Perälä

puh. 0400 88 7558

www.bystronic.fi